fb Twitter

Wednesday, December 18

Holiday Trip - Koh Phangan - Koh Tao - Koh Samui (13D12N) - Part 1

Longest vacation ever. Hamik kau..nak cuti sangat kan...Sekali cuti sampai 13 hari. Cost was about 1k++ untuk seorang. Backpackers style saja. Tempat tinggal cari yang murah-murah je, makan berjimat. Mampu? Vacation kali ni lebih seronok sebab dapat pergi 3 pulau yang berdekatan. Spend 5 days dekat Koh Phangan, 3 Days dekat Koh Tao dan 5 hari dekat Koh Samui

Ketiga-tiga pulau ni memang berdekatan antara satu sama lain. Dekat tak dekat jugak la, naik ferry makan 1-2 juga untuk sampai. Siap muntah-muntah bagai. Kebanyakkan penumpang memang mengalami masalah yang sama. Sampai ada yang terbaring-baring dalam feri. I would advise jangan la pergi sini masa musim monsoon (start bulan April hingga November) sebab ombak tinggi, cuaca pun tak menentu. Kadang hujan, kadang panas. Tapi masa I kat sana memanjang hujan nya T_T



Seperti biasa, cara yang senang dan jimat nak ke LCCT naik bas dari KL Sentral. Park my car dekat office, naik LRT ke KL Sentral dan dari KL Sentral terus ambil bas untuk ke LCCT. Di KL Sentral sana ada 2 bas. Kalau bas warna kuning tu RM8. Skybas warna merah RM10. I naik je mana yang nak jalan dulu.

Untuk ke Koh phangan, Koh Tao atau Koh Samui, cara yang paling senang sekali beli tiket flight direct ke Surat Thani. Dari sana kena naik bas yang memakan masa lebih kurang sejam setengah untuk ke Donsak Pier. Dan naik feri pula untuk ke pulau-pulau tersebut. Masa pula bergantung kepada tempat yang di tuju. 
Donsak - Koh samui: 45 minit
Donsak - Koh Phangan: 1 jam setengah
Donsak - Koh Tao: 4 jam setengah




Perjalanan ke Surat Thani mengambil masa lebih kurang 1 jam setengah dari LCCT. Sampai di Airport Surat Thani nanti boleh beli dengan agen untuk ke destinasi pilihan. First island yang akan kami pergi ialah Koh Phangan. Kos untuk ke sana 700baht lebih kurang RM70. Kos termasuk bas dan feri saja. Sampai sana pandai-pandai la cari transport untuk ke hotel.

   



Di airport Surat Thani



 Ni bas yang akan ke Donsak pier

Untuk ke Koh Phangan, kami pilih untuk naik Lomprayah Ferry sebab nampak macam mewah je dalam Internet tapi bila dah naik baru tahu service nya out! Bayangkan untuk ke Koh Phangan mengambil masa dua jam lebih instead of sejam setengah. Masa dari Koh Tao untuk bertolak ke Koh samui pun ferry lambat. Bukan sejam. Tapi dekat 3 jam ok!. Aishh..dah terkena sebelum ni tapi gatal lagi nak naik Lomprayah. Padahal ada je feri dari company lain.

Sampai sudah di Donsak pier 

Selain Lomprayah, boleh gunakan perkihdmatan Seatran atau Raja Ferry. Seatran punya service memang tiptop. Masa gerak dan sampai on time. Tak ada delay pun macam Lomprayah. Tapi kebanyakkan penumpang ramai yang memilih Lomprayah mungkin sebab harga dah termasuk insurance. Kalau Seatran tak ada Insurance.

Terlupa pula nak ambil gamba ferry sebab masing-masing terlebih eksited. Macam good-good je kan Lomprayah tu. Tapi service mengecewakan la. 

 Ni tatau dari company mana.


Satu hal lagi yang tak best, sepatutnya feri bertolak pukul 4 petang dari Donsak ke Koh Phangan, tapi pukul 5 pun belum setel lagi naik ferry. Dah la time tu ramai orang nak ke Koh Phangan. Sampai tak cukup seat dalam ferry. Ada yang terpaksa duduk atas tangga. Kesian betul tengok. Mungkin ramai nak kesana untuk menyambut acara bulan penuh. Koh Phangan memang famous dengan acara tersebut. Selain fullmoon, blackmoon, halfmoon dan parti buih juga turut diadakan. Tapi paling ramai orang dan meriah semestinya fullmoon. Kebanyakkan nya semua omputih. Asian yang ade pun local je la. Baru la betul cuti di obersi ..hehe.


Mula-mula naik memang seronok. Pilih pula untuk duduk open air di tempat atas sekali. Tapi lepas setengah jam perut mula la rasa tak selesa seperti digoncang-goncang. Ahh..sudah..Loya-loya yang kronik! Cuba untuk ku tahan, tapi terkeluar juga McSausage pagi tadi. Ingat kan aku sorang je ada masalah tu. Rupanya ramai lagi yang seasick. Laut pula time tu memang bergelora dan terumbang ambing duduk dalam fery. Better beli ubat seasick siap-siap agar kejadian sebegitu tidak dialami.

Sebelum sampai di Koh Phangan, feri akan berhenti di Koh Samui dahulu untuk turun dan mengambil penumpang. Dah la proses mengambil dan menurun penumpang sangat lama. Dengan seasick lagi, terasa amat la lama. Beberapa kali menyumpah dalam hati bila mahu sampai daaa. 


Sampai di Kohphangan hari dah gelap. 1 hari di gunakan untuk travel saja. Pukul 7 sana dah macam pukul 8. Sampai pier nanti ada banyak yang offer transport untuk ke hotel. Kalau nak murah cari minivan yang berharga 100baht seorang. Lokasi hotel kami terletak di Haad Rin


Kami book Seagarden Resort and Spa dari Sawadee. Sawadee dan Agoda memang kedua-duanya reliable. Customer service pun pantas. So tak payah nak risau sangat. If ada problem email atau call saja mereka. Kalau boleh confirmkan balik dengan hotel kalau dah book dengan Agoda atau Sawadee agar tak ada masalah bila nak check in nanti.

Harga resort dan lokasi memang marvelous. Kalau yang jenis pergi ke Koh Phangan semata-mata untuk acara bulan penuh, hotel ni memang tak mengecewakan. Bilik basic je tapi paling best lokasinya. Hanya 2 minit jalan kaki ke pantai (di mana kejadian Fullmoon berlaku), dekat dengan 7-11, kedai makan, massage dan kedai baju. Walaupun dekat dengan Fullmoon, tapi tidak kedengaran bunyi bising di bilik. Tapi they required minimum stay 5 nights kalau masa fullmoon.

 Seagarden Resort & Spa

Hotel view at day time


 Nice landscape from resort 


 Memang selesa dan tenang je resort ni.


Haad Rin di malam hari. 

Spa & massage.

Lepas check in hotel, terus keluar untuk mencari sesuap makanan. Sebelum tu beli simcard sana dulu. Simcard sana memang murah. Bayar 299Baht dapat unlimited Internet selama 7 hari. Kalau nak beli cari Happy simcard ye. Laju plak tu internet.

Dari segi makanan, memang susah nak cari makanan halal. Pusing punya pusing punya pusing tetap tak ada. Tanya orang memang tak ada. Yang memang halal pancake. Tak kan hari-hari nak makan pancake je kan. PAncake pun mahal 50baht Size lagi kecik dari roti canai. Kerana terpaksa, kami cari kedai yang tak serve pork. Tawakal je la. Sepanjang-panjang 5 hari kat sana memang makan pun kurang. 



Our first meal di Koh phangan. Share ramai-ramai. Di sebabkan susah nak makan, hilang terus selera makan. Jangan harap la nak merasa tomyam ke seafood ke kat sana. Mungkin ada..tapi kena cari di tempat lain. Dekat area Haad Rin tu memang takde.

Kemudian terus pergi ke pantai untuk berjimba..ahaks. Ada fire dance dan kebanyakkan lagu yang di pasang sepanjang pantai berirama trance. Memang once in a lifetime experience and epic. Dapat merasa sekali cukup la kan sebab orang cakap best. Nak rasa la juga ape yang best nye. 

Fire dance 







Sepanjang 5 hari di sana, kebanyakkan nya hujan sama ada di belah petang atau malam. Sedikit kecewa sebab kurangnya aktiviti luar. Planning nak sewa motor jalan satu Phangan tapi tak dapat. Terpaksa habiskan masa di sekitar Haad Rin je. 

Selepas hujan



                   
                      Merasa jugak makan padthai ni. Sedap sangat ok! Tapi ada masa fullmoon saja.


Koh Phangan memang pulau untuk kaki-kaki party. Setiap masa ada saja event nya. Dari segi pantai di Haad Rin pula, air nya tak menarik dan keruh. I sampai takut nak mandi sebab masa fullmoon ramai yang menjadikan pantai sebagai toilet. Sedih! Mungkin pantai yang lain lebih cantik. Weolls tak sempat nak explore.

                 
Fullmoon

                                                                       

Haad Rin Beach after party.




Kalau bosan tatau nak buat apa, boleh sewa motor untuk round island dan boleh explore pantai yang lain. Harga sewa motor 200baht (RM20). Kebanyakkan tempat perlu tinggalkan passport kalau nak sewa motor. 

Tips during Fullmoon: 
- Kalau datang sana semata-mata untuk ke fullmoon, better pilih tempat tinggal dekat area Haad Rin. Senang untuk jalan kaki saja sebab kos teksi boleh tahan mahal dan cekik darah.
- Selain duduk di Koh Phangan, boleh juga tinggal di Koh Samui dan cari agen di sana. Mereka ada menyediakan perkhidmatan pergi dan balik ke Koh Phangan. Koh Samui lebih meriah. Koh Phangan meriah masa fullmoon je. Lepas fullmoon tempat tu jadi sunyi balik.
- Semasa fullmoon, jaga diri dan kalau boleh jalan secara berkumpulan sebab sekurang-kurang nya 20,000-30,000 orang ada masa tu.
- Book hotel/resort early untuk elakkan bilik yang murah dan dekat kehabisan.



www.tips-fb.com

Tuesday, December 3

12 days vacation

Part 1 : Koh Phangan - Koh Tao - Koh Samui

The longest vacation ever. Alang-alang nak bercuti, terus amik cuti sampai 12 hari. Baru betul-betul puas hati sebab dapat pergi 3 pulau yang berlainan which are Koh Phangan - Koh Tao - Koh Samui. Trip sangat menduga diri sebab muntah teruk dalam feri untuk ke setiap Island. In fact, memang party vomit beramai-ramai dalam feri sebab laut bergelora disebabkan musim monsoon.

Koh Phangan





Koh Tao


Koh Samui

Setiap pulau ni ada kelebihan masing-masing. Tapi I paling suka Koh Tao kerana lebih tenang tetapi still meriah. 

Full story later eh..
www.tips-fb.com

Monday, September 23

Phuket - second visit

Sebenarnya vacation ni dah lama sangat terperap. Sejak bulan 12 tahun lepas lagi. Tapi di sebabkan asik tangguh je..sudah nya baru sekarang nak upload. Weekdays memang susah nak update entry..curi-curi masa untuk update time weekend je. Tu pun I buat schedule entry. Nak update pun kene cari mood juga, perut kena kenyang, badan mesti wangi2..eh.

Kenapa tah I pilih Phuket lagi kali ini. Last I sampai Phuket bulan 2 tahun lepas dan dalam tahun yang sama bulan 12 mengenyam pergi Phuket lagi. Mungkin  sebabnya kaki dah gatal nak berjalan sangat dan pergi pun berdua dengan my girlfriend. So sebab tu la decide nak pergi Phuket sebab within our budget dan I dah familiar dekat sana. So rasa lebih selamat nak berjalan nanti. 




I just update in 1 entry je la ye untuk 5H4M punya trip ni... Nak baca entry phuket yang lebih padat dan detail boleh baca di sini:





Warning! Ada banyak gamba dalam entry ni..kalau nak skip sila kan.. 


As usual, nak masuk mana-mana negara memang kena la isi borang ni. Just prepare your own pen je la nanti.

Untuk 5 hari tu, kami pilih untuk menginap di The Bird's cage Patong Guesthouse lepas baca review dan study location ni. Walaupun taraf guesthouse je, tapi jangan main-main dengan guesthouse ni okeh!. Memang sangat selesa, murah dan location nya di tengah-tengah Patong tapi quiet. Mudah sangat nak makan dan merendek. 5 minutes walk to Bangla road, 10 minutes walk to Jungceylon Mall and 15 min walk to beach. Di sekitar  tempat ini ada kedai dobi, tempat sewa motor dan travel agent. Cool tak cool la kan Guesthouse kitorang ni.

  • Patong Beach - 0.4km
  • Jungcelon Shopping Mall - 0.4km
  • Bangla Road - 0.4km

Hotel pula, I suka book guna Agoda sebab senang dan dalam masa yang sama boleh collect points yang boleh digunakan untuk redeem hotel yang lain. Alhamdulilah, So far I pakai Agoda tak pernah ada problem. Just bawak confirmation booking dan pihak hotel akan bagi kunci tanpa minta sebarang deposit. 



Actually kitorang sampai awal tapi hanya boleh check cek in pukul 12. Sementara nak tunggu pukul 12 tu kitorang letak bag dan terus jalan-jalan cari kedai makan. 

Yang tak best nya bila nak check in pukul 2 tu kena tunggu pula sampai pukul 3 sebab bilik belum ready. Sampai terlentok-lentok dekat lobi tunggu bilik. Dah la budak reception itu tak user friendly langsung. Cuma ada sorang perempuan tu je yang macam terlebih ramah. Sejuk juga hati sikit. I rate guesthouse ni 7 out if 10. 




Dapat bilik tingkat 4. Kat sini tak ada lif  pun. So memang kena naik tangga la jawapnya. Tapi I jenis tak kisah pun naik tangga dan bag pun tak berat. Setiap floor ada 4 bilik so agak privacy sikit.

Harga bilik RM 125++ untuk sehari.




Bilik besar, kemas dan besih. Tapi masa tak banyak habis kan dalam bilik pun. Buat untuk tidur je.


Toilet pun besar dan bersih


View dari tingkap. Permandangan mungkin tak menarik sangat. Yang bangunan tu sekolah tau. Tiap-tiap pagi boleh dengar budak-budak pergi sekolah. Gile best sekolah kat Phuket.


Sangkar burung sangat.

Pros:
- Lokasi yang sangat strategik dan murah
- Bilik selesa dan kemas. Setiap hari mereka akan kemas kan bilik.
- They can arrange transport untuk ke airport.
- Ada motor untuk disewa. Sewa untuk sehari 200Baht saja. Tak payah nak serah kan passport. Kalau kedai lain confirm kene tinggalkan passport punya. Ni memang cara durang kat sana. 

Cons:
- Tak ada lf. Ada tangga saja. Kalau yang jenis tak selesa naik tangga tu..this is not the right place for u.
- Ada reception laki yang sombong. huh!
- Waktu cek in kami sangat lambat. *sigh*
- Wifi kadang-kadang laju..kadang-kadang slow

Yang cons tu i pejam mata je la..not a big issue pn. 


First day tu free and easy activity. Jalan-jalan dekat beach dan malam pusing-pusing dekat Bangla Road saja. Actually bukan nya pergi join the crowd pun..tapi suka tengok lady boy terkinja-kinja dekat situ. Mengeletis! 

Perdagangan body memang main attraction durang dekat sana. So what do you expect kan.

Malam masih muda geng
            
                     


Day 2



Untuk hari ke-2, plan untuk pusing-pusing sekitar Phuket sambil membonceng motosikal.

             
Ini motor yang di sewa. Hanya 200Baht saja. Isi minyak 50Baht satu botol. Bila nak pulang kan motor balik minyak masih banyak lagi sebab dua-dua tak reti sangat bawak moto. Member boleh la bawak tapi sejak kemalangan 5 tahun lepas dia jadi cuak sikit. I? memang ke luat la nanti jawapnya.

Sudah nya tak berani bawak jauh-jauh sangat sebab tu minyak macam tak luak pun. 

                   
Dalam pada takut-takut naik moto, sampai juga ke sini... Karon view Point. Tempat awesome dengan permandangan yang menarik. 

Ade lagi tempat yang lagi awesome, which is Promthep Cape. Tak sempat sampai dah sesat -_-' . So decide untuk balik semula ke Patong.




Karon Beach. Tempat ni tak serabut dari pantai Patong

Memang tengah panas terik masa ni. 

                  
Chill by the sea

Pada malam harinya pergi ke Night market yang terletak di Phuket Town. Night Market ni hanya di buka pada hari Sabtu dan Ahad saja. Barang-barang yang dijual di Night market ni jauh lebih murah kalau di banding kan di Patong. So kalau yang minat shopping atau nak beli souvenir tu better beli kat sini je. 

Kitorang ke sana dengan menaiki tuk-tuk. Agak mahal caj yang dikenakan. Kalau tak silap dalam 500-600baht untuk ke Night Market. Nak mintak kurang pun bukan main susah. Perjalanan lebih kurang 20-30 minit. So nanti mereka akan bawa ke sana dan hantar semula ke Patong. Baik sewa kereta untuk sehari je terus.

          


Dekat night market ni ada kedai makan yang halal. Pandai-pandai la cari. Tapi kedai non-halal memang banyak. 


Nothing much I beli kat sini. Just beli beberapa helai baju, souvenir ala kadar dan terus chow. Actually tempat ni pun I dah pergi sebelum ni. Tapi biasa la perempuan. Tak pergi tempat-tempat macam ni tak sah. 

Masa dalam perjalanan balik, pemandu tuktuk tu boleh plak buat lawak pergi melencong ke jalan lain. Bukan jalan untuk balik ke Patong. Kitorang dah takut dah masa tu. Kata nya nak bawak pergi tempat yang cantik *suspend*. Waktu pula dah menunjukkan pukul 11 malam dah. Kereta tak banyak dan hari memang gelap. Dah la nak berbahasa dengan dia sangat susah. Macam ayam dengan itik bercakap. Kitorang memang tak ada idea mana dia nak bawak pergi. haaa..sudah..Memang berpeluh dah time tu. Dengan lalu kawasan yang gelap dan kiri kanan pokok je plak tu. Dalam kepala ni apa-apa jadi memang aku loncat dulu dari tuktuk tu. 

Rupa-rupa nya dia nak bawa ke sini....
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.




Damn u sudin..lemah jantung kejap..dah pikir bukan-bukan dah tadi. Nak bawak ke view point rupanya. Tak sangka kat Phuket Town pun ada tempat macam ni. Nak ke sana memang akan lalu kawasan bukit yang gelap. 

Ingat kan lepas dah bawak ke sini nak terus hantar balik. Tapi melencong laggi!!!...kali ni siap bawak pergi makan-makan lagi. Katanya die lapa..Tapi bila makan nye sikit je. Tak macam lapa pun. Time ni memang tak boleh sabar. Cepat-cepat minum dan mintak terus hantar ke Patong. Memang kene tegas dan garang sikit. Just be careful bila jalan berdua especially perempuan. Jangan terlebih ramah sangat. Nanti kang jadi macam kitorang ni. 

Alhamdulilah..selamat sampai ke Patong semula. Cepat-cepat turun dari tuktuk tu takut dia nak bawak ke tempat lain plak nanti. Balik tu tak puas lagi kitorang sambung jalan-jalan lagi dekat area Patong. Kebetulan kat sana ada bukak gerai-gerai di tepi pantai yang jual baju, makanan dan bermacam lagi. Mungkin persediaan untuk menyambut tahun baru tak lama lagi.

Tapi tak sangka ada jual ini jugak!


dessert ok!

Macam crunchy2 je




hah..memang saja letak gamba ni banyak..kembang tekak tak? Belalang kunyit kita boleh makan kan? 

Tah ape-ape tah game ni. Game ni kena baling bola, bila kena dekat tempat sepatut nya, pompan2 tu akan jatuh kedalam air di bawah. Pasrah je muka pompan2 tu. So depressing. 


Day 3

Tak ingat la itinerary. Tah betul tak tidak...wakaka..aku main belasah je. 

Untuk hari ke tiga ni we olls cari travel agent yang boleh bagi harga yang paling murah untuk naik gajah, Phiphi Island trip dan Phuket Fantasea. Kat sana agent ade banyak. Wajib bargain and mintak harga kawkaw murah punya. Harga dan barang-barang di area Phuket ni memang mahal. So kami kene pandai-pandai manage budget.

Untuk Phiphi island trip, dapat dalam 1000 Baht seorang including buffet dan menggunakan speedboat.
Naik gajah pula dapat 850 Baht seorang for 1 hour.
Phuket Fantasea dapat 1000++ Baht. Yang ni memang tak ingat sangat. Amik pakej without buffet dapat jimat lagi banyak.

So for the 3rd day tu sempat pergi naik gajah. Mereka akan arrange transport untuk ke tempat kejadian. 

              
First time nampak gajah betul-betul depan mata. Eksited melebihi takut. Takut, takut jugak. Tapi bila lama-lama tak rasa apa dah. Siap boleh pijak-pijak lagi gajah tu. 

Memang kene pijak pun gajah ni untuk naik ke atas.


Selfie shoot dekat atas gajah


Tapi I rasa naik gajah ni macam tak menarik dan memboring kan. Ingatkan akan lalu la kawasan hutan atau sungai ke..rupanya nan adoo..jalan dekat track durang saja. Boring! rasanya boleh skip je aktiviti ni. Tak berbaloi je bayar mahal macam tu. Mungkin agent lain track nye pun lain kot. 

For dinner pula..macam biasa mesti akan cari kedai Kesuma ni. Halal dan tak berapa nak murah sangat. heh.! Walking distance juga dari tempat tinggal.



Table for two. Ada macam 5 orang makan tak? hehhe..licin ok kitorang santak.

Kailan ikan masin. Harga dalam 80-100 Baht. Tak ingat :(

Ikan siakap tiga rasa. Harga tak ingat.

Sotong goreng tepung. Pun tak ingat harga. Maafin ya!

Day 4

Bangun awal pagi dan terus bersiap untuk ke Phiphi Island. Sebelum ni pun dah pernah sampai. Tapi nak pergi lagi sebab tempat tu cantik sangat. Tunggu van jemput cinderalla ni dekat tempat tinggal. Lebih kurang 8 lebih dah sampai. Durang ni punctual juga sebab nak ambil customer lain di sekitar Phuket. 

Sampai Jeti lebih kurang 9 lebih. Agak jauh juga dari Patong untuk ke jeti. Pukul 10 lebih bertolak dan sampai ke first island hopping sejam lebih kemudian. Perjalanan boleh tahan jauh juga.

First stop. Khai Island. My favorite Island di sana.

My tips for Island hopping:
- Sila la bawa dan pakai banyak-banyak sunblock. Cuaca kat sana sangat panas bak hanggg!
- Bawa sunglass ataupun topi untuk melindungi diri dari sinaran UV.
- Guna comfortable flipflop atau kasut.
- and lastly, bring camera and enjoy yourself there! You will be amazed with beautiful island.

                     

Chair for rent. 100Baht. Kat sana semua kene bayar. huh! Mencik!
                   
                   
Pasir putih yang lembut.




Banana boat pun kena sewa
             

              

Kami di suruh chill di pulau ni lebih kurang sejam. Kemudian hop to the next island.


Second stop. Maya Bay. Tetiba dah sampai Krabi. Teror tak? haha

Crystal clera and turquoise water. I don't wanna go back please!


             
Exploring the island
             
                
Cantik gile air dekat sini. 

Lepak di Maya Bay pun lebih kurang sejam juga. Dan terus ke Phiphi Island untuk lunch buffet di sana.


Banyak sangat dah berupah PhiPhi lsland ni dari last yang I datang hari tu. 

Lunch buffet so-so je. Yang I ingat spegetti kureng sangat la. Tapi Mat saleh suka la. Sebab memang makanan ruji durang. Kemudian pergi snorkling dan pulang semula ke darat. 

Balik ke Bird's Cage dan berehat sebelum ke Phuket Fantasea sebelah malam. Van akan jemput di tempat tinggal dan terus bawa ke sana. Sampai lebih kurang 7 lebih dan banyak habis kan masa mengambil gamba sebelum ke teater room. 

Kat sana scene memang cantik. Ala2 fantasi dan fairy tale. 





obor-obor ke ni?


Lampu kat belakang tu boleh tukar-tukar color. 

Im using tripod. Gigih usung tripod dari KL. Baru la ade gamba berdua. Kalau tak aku amik gambar ko..ko amik gamba aku plak -_-'












Suka la kene peluk kan. Binatang ape tah. Main amik gamba je.

Restoran belah dalam tu. Kalau amik pakej buffet boleh la mentekedarah kat situ. Cantik kan.











Camera tak boleh bawa masuk ke dalam Palace of Elephant Teater. Dekat sini la berlangsungnya persembahan binatang. Camera dan handphone kena tinggal kan dekat bahagian luar. Tapi jangan risau. Insyallah selamat harta korang. Overall, it was a live animal show. Ada gajah, burung, rimau, monyet. Menarik juga untuk kanak-kanak. Macam I tak berapa minat sangat. Tapi boleh la sekadar nak merasa. Pergi sekali cukup la. Dah la seat jauh kebelakang. 

Last Day

Untuk hari yang terakhir ni, nothing much to do. Sekadar jalan-jalan tepi pantai dan habis kan duit untuk beli souvenir lagi sementara tunggu flight pukul 7 malam. 








Found new friends. Sekarang dah jadi kawan lame dah. They all pula kebetulan flight balik KL yang sama.











Gamba terakhir sebelum pergi ke airport. 

Till then...wait for my next trip plak hujung tahun ni... mana? Still dekat Thailand lagi..heheh
www.tips-fb.com

Ratings and Recommendations by outbrain