fb Twitter

Saturday, February 12

Tips Melancong di Bandung [bhgn 2]


Dah abis baca Tips Bandung sebelum nih? haa..Belom?Kalau belom sila baca cepat.. Skang Gwe nak sambung and share  lagi tips Bandung untuk memudahkan perjalanan nanti. Hopefully dapat lah tolong korang sikit walaupun me bukan la otai sangat dengan selok belok kat sana.





Beg/Pakaian
Ni sangat penting sekali. Jangan datang sane bawak baju penuh satu beg macam nak terus pindah sana(tau la awek and balak kat sane ensem-ensem…haip!). Bawak baju sehelai dua atau datang la sehelai sepinggan pun tak pe. Bawak beg kosong je lagi afdal. Dalam beg tu korang letak lagi bag kosong (bag dalam bag :)). Jimat..tak payah beli bag kat sana banyak-banyak. Sampai je sana korang boleh shopping baju untuk guna sebab baju dan seluar memang murah. Lagi satu, dapat jimat space untuk letak barang yang beli kat sana nanti.

Bawak juga bag pack supaya senang korang nak lanting-lanting kan barang masa shopping nanti. Berat kalau nak sangkut beg plastik yang banyak kat tangan dan juga tak selamat sebab barang senang tercicir kalau leka.  Macam yang jadi kat aku hari tuh, nyaris-nyaris ok barang nak tercicir dalam angkutan T_T. Nasib baik perasan. Kalau tak, tak merasa la glamor pakai seluar Eksekutif yang baru beli tu..hehehe





Convertor
Pastikan ada convertor. Korang boleh sediakan sendiri atau pakai aje application yang ader dalam HP (sekarangkan semua org dah pakai HP mahal-mahal).  Aku pakai nokia E71, so kat HP ni memang dah ader convertor. Just masuk kan rate dan ting…! It is ready to use. Memudahkan untuk kira and budget masa nak bayar nnt sebab duit durang juta-juta kooo (duit Rp500 pakai syiling je). Kadang-kadang still confuse lagi nilai nya... Untuk yang first time datang sana mesti tak biasa lagi dengan duit durang ni..





Sediakan duit kecil
Kat sana, korang akan banyak guna duit besar-besar je (macam Rp50K, Rp1000k). Tapi pastikan juga korang ader simpan duit kecil jugak. Penting untuk ape? Kat sana peminta sedekah bersepah kat tepi-tepi jalan. Apa salah nya bagi sedikit duit kat durg nih..Kalau bg Rp5000 pun durang dah tersenyum lebau sampai ke telinga. Nak naik angkutan pun kene pakai duit kecil gak. Kat sana durang ada tips, kalau naik teksi atau ader orang tolong angkatkan bag ke atau ape-ape aje..jangan lupe bg tips.. bg la dalam Rp1K-Rp3K..tu kira sedekah la.




Makanan

Aku suke pergi ke Indonesia sebab tang makanan nya yang meletop!..sampai mkn KFC kat sana pun aku rasa best sangat. Dapat makan aiskrim durian memang tak toleh kiri kanan dah.  Brownies kat Kartika Sari memang wajib kena try. Ader brownies bakar and kukus. Hari tu I beli brownies bakar, tahan lama sikit..sampai makan pun secubit-secubit…syg nye nak abis kan..sedap sgt!


Untuk yang berperut sensitip tuh..jangan makan kat tepi-tepi jalan. Kita tak tahu tahap kebersihan nya macam mana. Nnt buat spoil mood shopping je asik cari toilet untuk memerut.. haru beb...





Spa dan Massage
Orang kata kalau pergi Indonesia kene try spa or massage kat sane… Bila dah try baru tau best ke tak kene ngomol-ngomol.. Hari tuh tak sempat nak message satu badan..tapi dapat urut kaki pun rasa nikmat apatah lagi kalau dapat urut satu badan..ppergghhh..mesti nak suruh urut sampai esok..plss..plss..



Sampai sini dulu…kalau ada apa2 sila la tanye..




Tata..









www.tips-fb.com

Ratings and Recommendations by outbrain