Tuesday, January 9

Thailand 2014: Krabi - Koh Phi Phi [Part 2]

Krabi - Koh Phi Phi [Part 1]

Hah! Pejam celik pejam celik nak 4 tahun kau baru nak update blog. Empat ok..EMPAT! Nampak tak...kemalasan yang tahap kronik punya. Sindrom mak-mak sangat. Macam-macam sebenarnya dah berlaku dalam 4 tahun ni. Sebelum ni bujang..sekarang dah kahwin dan alhamdulilah dah ada nak. Anak pun dah 2. Hectic life sangat katanya. Nak pegang handphone pun tak dan dah.

Btw, macam nak sambung balik cerita cuti 4 tahun lepas. Ingat-ingat lupa la susur jalur percutian tu. Simpan cerita lama-lama baru la seronok. Ada element of surprise gitu. Mesti rasa  nak baca pun dah menyampah kan..huahuahua...

Actually dah ada lama dah dalam draft. Tapi sampai sudah tak publish. La ni baru nak update.

Read previous entry HERE

Untuk hari yang ke-2, memang dah ada dalam plan untuk ke Koh phi Phi island and spent 2 nights di sana pula. Pagi tu terlambat sikit turun. Tau-tau driver van dah hon-hon sambil bercekak pinggang dekat bawah. Orang lain pun dah tunggu dalam van tu. yaaaa hampunn...On time durang sampai. Nasib baik tak kena maki. Haa..make sure korang standby awal2 la ye. Jangan perangai macam kitorang ni. Memang jenis mintak kaki ni



Dapat beli tiket ke Koh Phi Phi dengan harga 500baht (return) (ni harga 2 tahun lepas. Sekarang punya harga tak pasti pula). Perjalanan dari Krabi ke Koh Phi Phi dalam sejam lebih. Kali ni bila naik ferry ada perasaan nervous takut terbelahak sebab pengalaman di Koh Phangan dahulu. Tapi nasib baik laut tenang saja. Sampai di jeti Koh Phi Phi terus jadi jakun sekejap. Padahal dah 2 kali pergi ke PhiPhi. Tapi kali ni sampai the other side of PhiPhi. Dulu ikut Island Hopping je. So sekarang mereka turunkan kat tempat lain. Koh Phi Phi ni pulaunya kecil saja. Transport yang ada hanyalah basikal. So dapat bayangkan tak betapa kecilnya pulau ni. Kecil-kecil pun tapi happening  uoolllsss... mommy suka! This is so me...


Dekat atas feri

Perghh...laut biru kauuu. Clear lagi..memang cantik sangat-sangat. 


Dekat jeti kena bayar lagi 20baht seorang untuk kos pemuliharaan katanya (sekarang tatau berapa dah).

First agenda kena cari guesthouse yang dah book siap-siap dari Agoda. Cadangnya book untuk sehari je dulu. Sampai sana baru nak cari yang lain. Disebabkan pulau ni kecil, takut bilik murah dah penuh tu pasal la book guna Agoda je (we olls prefer cara backpackers saja. Selagi boleh jimat, kita jimat. Tak ada la nak bermewah-mewahan. Yang lebih penting 1001 kenangan yang akan di bawa pulang nanti.)


Dapat book Coco's Guesthouse. Guesthouse ni jauh kedalam sikit dari jeti. Dah sampai sana pandai-pandai la kau cari sendiri. Tak pun tanya orang. Bukan susah pun.



Overall bilik ok la..biasa-biasa je. Sangat simple tapi nasib baik ada aircond. Memang panas ting ting masa sampai sana. So lepas check in kita rehat-rehat amik nafas kejap sebelum keluar semula berjalan.



Ni la Koh Phiphi Island. Kecik je. Sehari dah habis pusing. Main transport basikal tua. Pulau ni memang penuh dengan backpackers dari serata dunia. 



Laluan untuk ke guesthouse. 

Tangga untuk ke lookout point. 

Ok, lookout point ni wajib pergi tau! Sebab view dari atas memang santek sesangat. Dedulu kami fit. Setakat naik tangga tinggi-tinggi macam ni ape la sangat. Kalau sekarang suruh repeat, rasanya tak sampai separuh jalan dah surrender. Nak sampai atas ni boleh tahan juga kena mendaki. Make sure bawak air sendiri dari bawah.

Almost there...

Sikit lagi... 

Lagi sikit

Fuh...baru sampai point no 1. Kat sini tak cantik sangat. Kita naik atas lagi..ayoh

5 minit je lagi 

tara....sampai!

Layan la view dari atas ni puas-puas. Baru la rasa berbaloi naik atas. Ye dok...








Cabaran untuk turun pula


Koh Phi phi di malam hari



senja

Aktivi di tengah malam. Sapa cakap tak happening..Bosan-bosan time malam boleh layan orang main api berlatar belakangkan lagu disko..hahhah

til then...

Saturday, January 6

ASB online

Tak tahu lah kalau ramai dah tahu ke belum. Tapi saja je nak share dekat sini.

Awal-awal tahun macam ni mesti ramai yang tak sabar nak check duit dividen ASB kan. Sekarang dah senang dah sebab boleh check online je. Tak payah susah-susah beratur dekat bank lagi.

Cara nya mudah je:
1. Daftar nombor telefon bimbit di cawangan ASNB atau agent untuk pengesahan TAC.

2. Layari web www.asnb.com.my dan click 'Daftar sini'.

3. Lengkapkan proses pendaftaran dengan mengisi semua maklumat.

4. Selesai! Simpan kata laluan sementara.


Sekarang dah mudah nak check balance dan tambah pelaburan. Hari-hari nak check pun boleh. Tapi untuk sebarang aktiviti pengeluaran, tetap kena buat di mana-mana agent ASB. Lagi satu, sekarang dah tak perlu pakai buku lagi. Hanya menggunakan kad pengenalan saja. 

Friday, January 5

Follow my IG

Lama betul tak update blog busuk ni. har har har. Sebab sekarang busy dengan kerja dan busy dekat rumah juga. Al maklumlah..omak anak dua. So kelam kabut la sikit. Bila sorang nagis, sorang lagi pun nak join nagis juga. Last-last mak korang juga nagis sekali.

Lagipun sebelum ni bujang memang banyak la masa terluang. Sekarang ni nak try aktif balik dekat blog sebab rasa rindu sangat nak menulis dan bercerita. Tapi ada ke orang yang nak baca..hurmmmm

Eh..btw..kalau sudi (kalau tak sudi, tetap sudi-sudikan lah) boleh lah follow IG kami. Walaupun tak aktif dekat blog, tapi kami aktif kat IG (polower ciput). 

Instagram ID: a_reenz



Follow tau uollsss

#muahcikit #cumicumicumi

Thursday, May 12

Assalammualaikum

Rasa-rasa nak up balik entry-entry travel yang dah lame terperap. Banyak gile weh yang dah letak dalam draf tapi tak publish2 lagi. Relevant ke tak?


Friday, February 27

Boracay Island - Part 1

Sebelum entry ni diperam lebih lama lagi, baik i post cepat-cepat. Kalau tak memang berkurun nak upload blog ni. 

Anyway, ni sambungan daripada entry sebelum ni. Eh, sebelum tu blog ini aku akan jadikan travel blog saja. Kalau pergi bercuti mana-mana je baru update blog. Boleh? Personal story luar dan dalam kain tu better aku simpan sendiri saja la kan. Orang pun tak berminat nak amik tau kan. Tapi tatau la kalau esok-esok bertukar jadi parenting blog pula.

Boracay terletak di Philippine iaitu kira-kira 4 jam perjalanan dari KL. Cara nak ke sana mudah je..Tapi agak renyah sikit. Ok. Ni cara paling jimat untuk ke Boracay. Bermula dari rumah, park kereta di tempat keja terus jalan kaki ke LRT untuk ke KL Sentral. Kemudian naik bas terus ke KLIA2. Dari KLIA2, naik Airasia untuk ke Kalibo. Sampai airport Kalibo naik van ke Aklan. Sampai Aklan baik ambil boat untuk ke Boracay. Lepas tu naik tricycle untuk ke White beach. 


Anyway, currency kat sana pakai Peso. Masa pergi tempoh hari, dapat rate 100peso = RM8.35

Airport dah cantik dah!!. Jakun sekejap

Di waiting area sementara tunggu naik ke pesawat

Jumlah masa perjalanan untuk sampai ke Boracay:

Bas dari KL Sentral - KLIA2 : 1 jam
KLIA2 - Kalibo: 4 jam
Van dari Kalibo - Aklan: 2 jam
Boat dari Aklan - Jeti Boracay: 10 minit
Tricycle dari Jeti - White Beach: 10 minit


 
Permandangan dari Kuala Lumpur


Kalibo dari atas


Dekat Aklan ni macam town biasa. Tak ada apa yang menarik pun. Jalan pun agak busy juga masa tu.

Ni la tricycle yang boleh sumbat ramai-ramai orang tu. Comel giler


Sampai-sampai hotel je dah gelap. So 1 hari tu memang habiskan masa untuk perjalanan saja. Dekat Boracay ni dibahagikan kepada 3 station. Station 1, Station 2, Station 3. Kalau backpackers, boleh duduk dekat Station 3. Banyak tempat tinggal yang murah-murah.

Untuk hari pertama, memang dah book siap-siap guesthouse dari booking.com sebelum bertolak. Tajuk tempat tinggal tu Blue Bamboo Hostel. Disebabkan kami ni honeymoon backpackers style, had budget untuk 1 malam below RM100. Mampoo? Kalau dapat lagi murah lagi bagus sebab cuti boleh tahan lame jugak dalam 10hari 9 Malam. Memang kaw-kaw bercuti kali ni.

First time bernasib baik sebab bilik yang di tempah telah penuh jadi mereka upgrade ke bilik yang mahal sikit.


 Bilik yang telah di upgrade

Ikutkan bilik yang telah di booking shared bathroom with fan tapi upgrade dapat attached bathroom. Aircond ada tapi mereka sorok remote ganti dengan kipas. cit!Remote pun nak sorok. Bilik ni boleh tahan kecik juga. Muat-muat sorang untuk jalan je. Tapi yang best wifi laju. Dapat je wifi mengelitat dua-dua sebab sibuk nak update IG la, wechat la, fb la. Tah ape-ape!






Disebabkan masa survey-survey kat booking.com dengan Agoda, bilik paling murah kat sana pun RM90++ so decide book sehari je la dlu. Sampai sana mesti ada lagi bilik paling murah. Ramalan ku benar belaka. Memang ada bilik murah kat sana tapi tak masuk dalam booking or Agoda. 

Yes! dapat jimat banyak. Tapi bilik memang basic gila la. Attached bathroom, No hot shower, no aircond. Ada kipas pun dah cukup. Lagipun aku bukan tahan aircond sangat. Kalau sejuk-sejuk memang hidung akan tersumbat punya. So kalau korang bukan hati kental macam aku, tak payah la ikut cara aku ni. Nak bilik selesa beraircond bagai, katil nak empuk silakan cari. Memang bersepah kat sana.




Misi pertama sekali lepas dah check in mestilah nak mencari sesuap nasi. Memang lapar teruk sebab last makan dekat KLIA tu pun makan mcsausage saja. Pandai pulak tu tak bawak langsung instant food dari KL. Kedai halal kat sini memang susah nak jumpa. Nak makan seafood tapi mesti ade kerbau pendek tu tersentil dalam menu. otomatik hilang selera. Kembang tokak terus.


Puas pusing-pusing cari kedai makan, end up jumpa kedai Arab. Kalau nama pun kedai Arab, harga dah boleh agak sendiri dah. Tapi di sebabkan memang dah kelaparan terpaksa makan dekat situ juga. Nama kedai The Kingdom of Boracay. Kalau tanya kat mana kedai ni memang gwe tak ingat. Kalau tak silap dekat dengan D'Mall. Kena masuk dalam-dalam sikit.

Harga sepinggan nasi dalam 500peso dalam RM40++. Memang sekali je la makan kat situ sepanjang berada di Boracay.

Sebelum tu beli roti dengan peanut butter bawak balik hotel. Sambil-sambil tu survey sekali bilik check-in keesokan hari nya. Cari punya cari punya cari punya cari, jumpa bilik paling murah 700peso semalam dekat station 3. 700Peso uollss! Terus deal dengan owner. Owner pun sporting. 


Sebab dah malam, kaki pun dah penat, lepas melakukan tinjauan, terus pulang semula ke bilik untuk berehat. Kita sambung esok pula ye.







Jumlah perbelanjaan untuk hari pertama 
Bas dari KL Sentral ke KLIA2: RM10 

Van + boat: 250 peso 

Tricycle: 100 peso 
Guesthouse 1 malam: 900 peso 

Dinner di kingdom of Boracay: 600 peso termasuk minuman  

Ratings and Recommendations by outbrain