Saturday, March 10

Business kecil kecilan kami

Assalammualaikum.




Harini ingat nak kenalkan our IG shop la. Actually ni business kecil kecilan kami somi isteri. Alhamdulilah, dah 2 tahun dah pun. Siapa siapa yang tengah cari handphone/gadget boleh la follow ig @teal_fury. Kalau nak usha-usha dulu pun boleh. Pelbagai jenis brand yang ada dan yang penting 100% original (unless stated). Dan yang paling penting sekali kami adalah company yang berdaftar.

Kami seboleh bolehnya akan meninimun kan keuntungan dengan niat untuk membantu mereka-mereka yang nak dapatkn handphone idaman dengan harga yang berpatutan. Al maklumlah, zaman Najib ni yang semua benda mahalkan. Ni sedikit sebanyak kami nak bantu anda.

Kalau betul-betul berminat, kami boleh pos atau kalau nak COD pun boleh untuk dibeberapa kawasan di KL dan selangor. Boleh whatsapp nombor dekat IG tu nanti kita boleh deal. 

Sudi sudikan lah support business kecil kami dan diharapkan semoga kita semua especially yang baca ni dimurahkan rezeki untuk meneruskan kelangsungan hidup di zaman yang penuh pancaroba dan cabaran ini.

Monday, March 5

Boracay Island [Part 2]

Entry Boracay haritu pun tak dan nak habiskan. Tapi disebabkan ada permintaan untuk up entry pasal travel ni, I try rajin-rajin kan diri. Kali ni akan cuba pulun habis-habisan.

Sambungan daripada enrty Boracay ni, mission hari ke-2 adalah check-in guesthouse yang lebih murah untuk malam-malam yang akan datang dan mencari makanan halal. Makanan  dekat sana  sama ada mahal atau pun harga sederhana. Tak ada yang murah pun kat sana. Tapi realitinya memang susah sikit nak cari makanan halal dekat sini. Kalau ada pun maybe ada 1-2 kedai je dekat Pulau Boracay ni. Tapi kalau kedai Arab memang mahal betul. Kitorang punya travel tak ada lah nak bermewa-mewah pun. Yang penting kenangan tu. Nanti baru lah boleh cerita dekat anak cucu. Ahaks..


Ni dekat kedai yang dapat masa tengok dekat dalam Destinasi Budget. 

Kena la jugak dengan citarasa walaupun rasa masin-masin sikit. Tapi kalau 12 hari makan benda yang sama naik jemu jugak sebab memang tiap-tiap hari kedai ni akan masak menu yang sama je. Pilihan memang tak banyak. Boleh la untuk buat makan tengah hari dan malam. Ouh..malam pun lauk yang sama juga. Maknanya lauk tu memang durang masak sekali sampai la malam. Tiap kali makan kat kedai ni selalu juga jumpa orang kita kat situ. Kiranya memang sangat limited la kedai halal kat sana. Kedai Arab ada juga kat situ, tapi tak kan hari-hari nak makan kat kedai Arab. Mau kokak poket. 

Next, perut pun udah kenyang, hari ke-2 punya aktiviti nak releks-releks saja sambil ber sunbathing. 

Laut biru, langir biru, pasir putih

over nau pakcik  ni


Serius tau laut kat sana memang biru clear macam tu. Pasir lembut plak tu

Tapi time ni memang panas betul. Sekejap je dah golap. Tapi takpe..mana nak dapat view macam ni kan. gelap pun gelap la. I sanggup u!





Kat sana ada budak-nudak yang teror buat pasir macam ni. Tapi kena la bayar sikit kat durang. 28 Jan 2015.3 tahun punya backlog ni.


MasyaAllah. Cantik sangat. Layan sunset sambil layan mangoo shake. Heaven!

For me, 4-5 hari pun dah cukup kat sana. Weolls memang cuti lama-lama baru la puas. Tapi disebabkan Pulau ni pun kecik je..rasa cepat bosan gak. Ingat kan kat sana macam Thailand, boleh nak lompat-lompat pergi ke pulau lain-lain. Rupanya nan ado. Tu la tak buat reasearch dulu sebelum pergi.

Thursday, March 1

Cara paling jimat untuk pergi ke KLIA dari KL Sentral

Ada terbaca dekat post facebook haritu pasal cara-cara nak jimat untuk pergi ke KLIA2 kalau dari KL SENTRAL. 

Wtf, bila baca post tu pun dah naik pening kepala. Belum buat pun dah rasa penat. Tips yang viral tu suruh naik KLIA Transit lepas tu beli tiket sampai station putrajaya kemudian kat station tu kena turun then beli pulak lagi tiket sampai klia. Eh..banyak nau kerja kooo..kuasa la aku nak turun naik train. Kalau bag tak berat takpe la dik oii. End up..aku rasa tiket ERL tu still mahal bagi aku.



Kan ke ade cara lagi jimat. Naik je la bas terus dari kl sentral terus sampai klia2. Baru rm10 (sehala) je dik non. Jimat masa dan tenaga kau sebab tak payah nak tunggu bas lame2. Asal bas penuh je terus gerak. Bas memang sentiasa ada je. Bas pulak memang direct pergi ke KLIA2. Tak de berenti-berenti dah.

Ni kalau naik ETS mesti ade waiting time kan. Pastu nak turun beli tiket lain lagi confirm kena tunggu lagi. Semata la kau. Lagi satu kalau bawak budak2 gigih la kan nak angkut turun naik train tu. 

Bagi yang tak tau, bas untuk ke KLIA boleh amik dekat bahagian luar KL Sentral tu. Yang menghala ke NU SENTRAL. Kalau dari KLIA2 plak, kene turun bahagian bawah tempat banyak2 bas. Kalau tak tahu juga, kau pergi la tanya staff dekat situ. 

So mana lagi jimat sebenarnya? 

Tuesday, January 9

Thailand 2014: Krabi - Koh Phi Phi [Part 2]

Krabi - Koh Phi Phi [Part 1]

Hah! Pejam celik pejam celik nak 4 tahun kau baru nak update blog. Empat ok..EMPAT! Nampak tak...kemalasan yang tahap kronik punya. Sindrom mak-mak sangat. Macam-macam sebenarnya dah berlaku dalam 4 tahun ni. Sebelum ni bujang..sekarang dah kahwin dan alhamdulilah dah ada nak. Anak pun dah 2. Hectic life sangat katanya. Nak pegang handphone pun tak dan dah.

Btw, macam nak sambung balik cerita cuti 4 tahun lepas. Ingat-ingat lupa la susur jalur percutian tu. Simpan cerita lama-lama baru la seronok. Ada element of surprise gitu. Mesti rasa  nak baca pun dah menyampah kan..huahuahua...

Actually dah ada lama dah dalam draft. Tapi sampai sudah tak publish. La ni baru nak update.

Read previous entry HERE

Untuk hari yang ke-2, memang dah ada dalam plan untuk ke Koh phi Phi island and spent 2 nights di sana pula. Pagi tu terlambat sikit turun. Tau-tau driver van dah hon-hon sambil bercekak pinggang dekat bawah. Orang lain pun dah tunggu dalam van tu. yaaaa hampunn...On time durang sampai. Nasib baik tak kena maki. Haa..make sure korang standby awal2 la ye. Jangan perangai macam kitorang ni. Memang jenis mintak kaki ni



Dapat beli tiket ke Koh Phi Phi dengan harga 500baht (return) (ni harga 2 tahun lepas. Sekarang punya harga tak pasti pula). Perjalanan dari Krabi ke Koh Phi Phi dalam sejam lebih. Kali ni bila naik ferry ada perasaan nervous takut terbelahak sebab pengalaman di Koh Phangan dahulu. Tapi nasib baik laut tenang saja. Sampai di jeti Koh Phi Phi terus jadi jakun sekejap. Padahal dah 2 kali pergi ke PhiPhi. Tapi kali ni sampai the other side of PhiPhi. Dulu ikut Island Hopping je. So sekarang mereka turunkan kat tempat lain. Koh Phi Phi ni pulaunya kecil saja. Transport yang ada hanyalah basikal. So dapat bayangkan tak betapa kecilnya pulau ni. Kecil-kecil pun tapi happening  uoolllsss... mommy suka! This is so me...


Dekat atas feri

Perghh...laut biru kauuu. Clear lagi..memang cantik sangat-sangat. 


Dekat jeti kena bayar lagi 20baht seorang untuk kos pemuliharaan katanya (sekarang tatau berapa dah).

First agenda kena cari guesthouse yang dah book siap-siap dari Agoda. Cadangnya book untuk sehari je dulu. Sampai sana baru nak cari yang lain. Disebabkan pulau ni kecil, takut bilik murah dah penuh tu pasal la book guna Agoda je (we olls prefer cara backpackers saja. Selagi boleh jimat, kita jimat. Tak ada la nak bermewah-mewahan. Yang lebih penting 1001 kenangan yang akan di bawa pulang nanti.)


Dapat book Coco's Guesthouse. Guesthouse ni jauh kedalam sikit dari jeti. Dah sampai sana pandai-pandai la kau cari sendiri. Tak pun tanya orang. Bukan susah pun.



Overall bilik ok la..biasa-biasa je. Sangat simple tapi nasib baik ada aircond. Memang panas ting ting masa sampai sana. So lepas check in kita rehat-rehat amik nafas kejap sebelum keluar semula berjalan.



Ni la Koh Phiphi Island. Kecik je. Sehari dah habis pusing. Main transport basikal tua. Pulau ni memang penuh dengan backpackers dari serata dunia. 



Laluan untuk ke guesthouse. 

Tangga untuk ke lookout point. 

Ok, lookout point ni wajib pergi tau! Sebab view dari atas memang santek sesangat. Dedulu kami fit. Setakat naik tangga tinggi-tinggi macam ni ape la sangat. Kalau sekarang suruh repeat, rasanya tak sampai separuh jalan dah surrender. Nak sampai atas ni boleh tahan juga kena mendaki. Make sure bawak air sendiri dari bawah.

Almost there...

Sikit lagi... 

Lagi sikit

Fuh...baru sampai point no 1. Kat sini tak cantik sangat. Kita naik atas lagi..ayoh

5 minit je lagi 

tara....sampai!

Layan la view dari atas ni puas-puas. Baru la rasa berbaloi naik atas. Ye dok...








Cabaran untuk turun pula


Koh Phi phi di malam hari



senja

Aktivi di tengah malam. Sapa cakap tak happening..Bosan-bosan time malam boleh layan orang main api berlatar belakangkan lagu disko..hahhah

til then...

Saturday, January 6

ASB online

Tak tahu lah kalau ramai dah tahu ke belum. Tapi saja je nak share dekat sini.

Awal-awal tahun macam ni mesti ramai yang tak sabar nak check duit dividen ASB kan. Sekarang dah senang dah sebab boleh check online je. Tak payah susah-susah beratur dekat bank lagi.

Cara nya mudah je:
1. Daftar nombor telefon bimbit di cawangan ASNB atau agent untuk pengesahan TAC.

2. Layari web www.asnb.com.my dan click 'Daftar sini'.

3. Lengkapkan proses pendaftaran dengan mengisi semua maklumat.

4. Selesai! Simpan kata laluan sementara.


Sekarang dah mudah nak check balance dan tambah pelaburan. Hari-hari nak check pun boleh. Tapi untuk sebarang aktiviti pengeluaran, tetap kena buat di mana-mana agent ASB. Lagi satu, sekarang dah tak perlu pakai buku lagi. Hanya menggunakan kad pengenalan saja. 

Ratings and Recommendations by outbrain