fb Twitter

Monday, October 17

Tip Melancong ke Bandung Bahagian 4

 

Tips melancong ke Bandung lagi!! Masuk ni dah siri ke empat dah. Asik dok cerita pasal Bandung je kan. OK! Kalau ke bandung mesti tujuannya untuk shopping or sightseeing kan. Kalau niat untuk beristirehat, memang dah salah tempat ni. Kat sana memang tak akan boleh berehat punya sana sebab hiruk pikuk dengan kenderaan dan orang ramai. Paling teruk kalau pergi time cuti sekolah kat sana. Nages beb!

 

1. First time pergi ke Bandung. Mana tempat yang menarik boleh pergi?

 

Bandung memang terkenal dengan syurga untuk bershopping dan banyak tempat-tempat menarik yang perlu dilawati. Ia merupakan bandar ketiga terbesar selepas Jakarta dan Surabaya.

 

Bagi yang gemarkan shopping, especially for mak-mak dan akak-akak sekalian termasuk la saya juga, ini lah tempatnya!! Shopping la sampai pengsan! Nak shopping kain ela, batik, baju, kasut, seluar, doorgift untuk majlis kahwin, kad kahwin, brownies dan macam-macam lagi semua ada kat sini. Harga pula memang murah sangat kalau compare dengan sini. Sebab tu la ada yang sanggup pergi ke Bandung untuk membeli persiapan kahwin dan tempah baju kahwin kat sana semua. Kalau tempah baju or kad kat sana, dalam masa sehari je boleh siap. Haa..mana nak cari tu!!

 

Tempat-tempat ini sangat recommended untuk pergi bagi kaki shopping:

 

a. Jalan Dago

Terdapat banyak Factory Outlet (FO) di sepanjang Jalan Dago ni. Tetapi jarak satu FO ke FO yang lain agak jauh sedikit. Antara FO yang ada di kiri kanan jalan ialah:

 

DSC_0445 Sunny & Green

 

DSC_0259 Level

 

DSC_0273 Grande

 

DSC_0333  Jetset

 

DSC_0280 Blossom

 

DSC_0292 House of Donatello – Kedai kasut

 

DSC_0296 

 

DSC_0297 Gossip

 

DSC_0299

 

Gossip

DSC_0313Episode

 

 

DSC_0308 Carla

 

DSC_0309 The Uptown

 

DSC_0310 The Uptown

 

   DSC_0343 Runway

 

DSC_0377 Fashion Gallery

 

  DSC_0395 Arella

 

DSC_0398 Eternity

 

DSC_0405 Bright

 

DSC_0415 Dago Plaza

 

 DSC_0438 Happening

 

DSC_0440 

 

DSC_0444

 

Amanda brownies, Kartika sari , Dago Plaza dan Planet Dago juga terletak di jalan ni.

 

DSC_0347

Katrika Sari

 

Rasa makan masa sehari gak kalau shopping kat sini sebab kebanyakkan pakaian di Factory Outlet sini memang menarik dan berkualiti.

 

 

Selain FO, terdapat beberapa budget hotel dan hotel yang ada bintang disepanjang jalan ini. Antara nya ialah Hotel Royal Dago 2, Rumah Ebo, Patra Jasa, Holiday Inn, The Luxton, Sheraton Inn, Jayakarta, Geulis, Hotel Utari, Hotel Karmila, Scarlet Dago. So pandai-pandai la pilih ikut budget masing-masing.

 

 

 

b. Jalan Riau

I boleh klasifikasikan Jalan Riau ni sebagai tempat paling happening berbanding di Jalan Dago yang lebih tenang. Jarak antara FO dengan FO yang lain pula memang sangat dekat. Nak jalan kaki pun boleh. Tempat ni lebih sesak dan banyak kenderaan. FO kat sini banyak menjual branded stuff berbanding di tempat lain. Sama ada ori atau tidak, idok le teman tau. Tengok lebih kurang je. Ada yang cakap original dan tiruan dah dicampur sekali.

 

Antara FO yang ada kat sini ialah:

DSC_0647

Secret

 

DSC_0905      Branded Club

 

DSC_0662

Branded Club

 

DSC_0783

Heritage

 

DSC_0784

Cascade

 

DSC_0807

Ian’s reports

 

- Oasis

- Terminal Tas

 

Tempat ini menjadi tempat lepak anak-anak muda di sana bila tiba waktu malam.

 

c. Jalan Sukajadi

DSC_0537

 

Kat sini FO paling famous kat sini ialah Rumah Mode dengan environment yang sangat lawa, selesa dan nyaman sekali. Harga pakaian kat sini boleh tahan mahal sedikit kalau nak compare dekat tempat lain. Ada banyak brand seperti Esprit, Ed Hardy kat sini.

 

 

d. Jalan Merdeka

DSC_0453

 

DSC_0473

 

Jalan ni kira sebagai main road yang kiri kanan sesak dengan manusia. Banyak kedai makan dan shopping mall di sekitar jalan ni. Bila hari start nak malam, banyak binatang yang comel-comel di jual dekat depan Bandung Indah Plaza (BIP).

 

e. Jalan Chihampelas

I tak pernah pusing-pusing dekat jalan ni. Tapi pernah lalu je naik angkutan. Wa cakap lu..memang terkejut bila sampai sini sebab terlalu bising dan ramai sangat orangggg. Lepas tu I tengok kedai dari jauh pun tak banyak yang menarik. Maybe sebab durang letak action figure kat depan kedai masing-masing. Terus turn off. Dah terbayangkan mesti banyak baju budak or pakaian yang tak sesuai mengikut citarasa I.

 

f. Pasar Baru

DSC_0631

 

A most go babeh! Shopping memang tak lengkap kalau tak pergi tempat ni. Cakap je nak cari apa..semua ada kat sini!! Telekung, kain ela, lain lace, kaftan, baju tidur, pakaian dalam semua ada. Tapi bila dah shopping kat sini, jangan lupa tips yang I bagi dulu tau! Kalau nak pusing satu tempat dari bawah ke atas, seharian kat sini memang tak cukup.

 

 

2. Tempat makan apa yang best kat sini?

 

I kalau pergi ke tempat orang, sure cari makanan tempatan orang sana. Apa barang makan KFC, Pizza or fast food yang lain. Balik rumah sendiri nanti bila-bila masa boleh makan. Unless kalau dah terpaksa sangat. Rugi la kalau tak rasa makanan tempatan sana beb! Ayam penyet, Ikan gurame bakar antara makanan favorite I.

 

Antara kedai yang sedap:

 

 

Bandung051

  Kedai bakar ikan Pa Chi Met

Bandung061 

 

DSC_0506 

 

Kedai sangat lawa dan ala-ala romantik gitu. Kalau nak romantik lagi, pergi time malam and makan di bahagian luar. Harga tidak terlalu mahal dan tidak terlalu murah. Ramai orang Malaysia suka makan kat sini.

 

 

DSC_0430

 Restoran Simpan Raya – kedai makanan nasi padang

 

DSC_0531

 Restoran D’cost

 

Antara nya lagi (tiada gambar):

- Restoran Bumbu Desa

- Restoran Kampung Daun

- Restoran Sapu lidi

- Restoran Karamba

- Restoran Ampera

 

 

 

That’s it for now. Thanks for reading :)

 

 

Tips terdahulu:

www.tips-fb.com

8 comments:

  1. restoran pa chi met ni kat area mana..kalu nak g time mlm senang tak nak dpt teksi bile nk pulang

    ReplyDelete
  2. @anonymous
    restoran pa chi met ni dekat area sukajdi
    dekat depan hotel sukajadi.
    teksi ada..tapi kena rajin tunggu..

    ReplyDelete
  3. nak tanya.. kalau restoran yang org ckp atas bukit nampak satu bandar bandung tu nama dia apa ye?

    ReplyDelete
  4. Nak tanye details lagi laaa tentang FO tue..coz masa terlalu singkat je berada kat Bandung..so, senang nak arrange perjalanan..thanks :)

    ReplyDelete

  5. Assalamualaikum Tuan/Puan.

    Mohon maaf pada Tuan/Puan untuk boleh iklan sedikit disini, semoga kebaikan hati Tuan/Puan untuk memberi izin iklan ini, menjadi amal ibadah disisi Allah SWT hendaknya amiin….

    Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
    Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi :

    KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
    Tour operator & Travel Agency

    Sebuah serikat yang punya legalitas di Indonesia, memberikan pengkhidmatan tour ground handling di beberapa daerah yang favorit untuk di lawati. Kami arrange secara profesional dan dengan penuh rasa kekeluargaan, juga dengan harga tour yang sangat berpatutan sekali seperti ke : Padang dan Bukittinggi Tour, Aceh Tour, Medan Tour, Jakarta dan Bandung Tour, Jogjakarta Tour, Bali Muslim Tour dan sewa kenderaan.

    Contact person : Amsyahril
    Mobile : +6285263007445
    E-Mail : am_holidays@yahoo.com / kita_holidays@yahoo.com / kitaholidays@yahoo.com.


    ReplyDelete
  6. Jom...jom...
    Cuti cuti Bandung with family
    And get our amazing tour package for 4 Days 3 Night..
    ▪ 4 pax price about 940K/94sgd/284RM

    ▪ 5 Pax Price about 870K/87sgd/264 RM

    ▪ 6 Pax price about 820K/82Sgd/246 RM

    ▪7 Pax price about 785K/78.5Sgd/238 RM
    πŸ‘ πŸ‘“πŸ‘žπŸ‘ŸπŸ‘’πŸ‘—πŸ‘œπŸ‘’πŸ’°

    Note : Package included
    ▪ Daily transport included driver, fuel, tol, parking, driver meals
    ▪ New car with 7 seater, full Aircon
    ▪ Daily mineral water
    ▪ Breakfast daily from hotel
    ▪ Daily tour (as costumer request)
    ▪ Hotel 3 star with 2 person inside
    ▪ Airport pickup and drop
    ▪ Tax and service
    Hotel choice 🏀🏣🏒
    ▪ Tebu hotel ( riau street )
    ▪ Fave braga (inside shoping mall)
    ▪ Kembang hotel (cihampelas jeans street, cihampelas walk shoping mall )
    ▪ Citra dream hotel (walking distance to pasar baru)
    ▪ Dbest hotel pasar baru (with pool)

    More detail you can contact us
    Primera Trans Bandung
    Whatsapp : +6285 318 49 0001
    Gmail : primeratrans@gmail.com
    Path : Primera trans
    Facebook : Primera Trans Bandung

    Happy holiday allπŸŽΆπŸŽ΅πŸ“πŸ“πŸŽ‰

    ReplyDelete

Ratings and Recommendations by outbrain