fb Twitter

Wednesday, March 23

Tips Melancong Ke Bandung [Bhgn 3]

March 23rd, 2011

Banyak sangat dapat feedback mengenai entry pasal Bandung yang I publish dulu. Ada yang menanyakan tentang pelbagai info yang lain. Today I nak continue and provide more info, boleh la job down mana-mana yang patut. Hopefully dapat menjadi rujukan bersama.



1. Mana nak dapatkan pakaian baby/kanak-kanak di Bandung?
Baju budak and baby senang sangat nak cari kat sana. So tak payah la risau. Kebanyakkan FO memang jual baju budak macam dekat Jetset, Blossom, Rumah Mode, Pasar Baru (ni I senarai sikit). Macam-macam saiz and brand ada. Tapi kalau nak cari FO yang khas jual baju budak saja, boleh pergi dekat Toko Anak Kecil (belakang Gedung Sate) dan Toko Bale Anak (Jalan Sumatera) & Lavie.



2. Mana nak cari kedai jahit?
Bagi yang nak tempah baju kurung atau baju melayu dekat sana, boleh pergi dekat Pasar Baru di Lantai 3 dan Lantai 4. Ada banyak kedai dan boleh siap dalam masa sehari saja. Tapi Im not sure quality jahitan macam mana. Ada yang cakap tak berapa ok. Tapi ada yang cakap puas hati. Nak tempah suit pun boleh. Harga dalam Rp150 000 kalau tak silap.
I senaraikan apa yang ada di setiap level di Pasar Baru. Senang nak cari barang nanti.  Pasar Baru ni Besar tau!. Pusing satu hari pun memang tak cukup.



Lantai Dasar 2 kain batik, pelikat, telekung,
Lantai Dasar 1 kain batik, pelikat, telekung..
Lantai 1 Telekung, kain ela, blouse
Lantai 2 Telekung, kain ela, blouse
Lantai 3 blouse, kain ela, pakaian kanak2 & mainan kanak2, tempahan baju
Lantai 4 blouse, kain ela, pakaian kanak2 tempahan baju
Lantai 5 handbag dll
Lantai 6 medan selera & handbag
Lantai Atas Sekali Surau


Kalau yang nak jahit langsir pula, boleh buat dekat Jalan Alkateri. Pun boleh siap the next day. Cepat kan durang ni buat kerja.

3. Bagaimana untuk book Hotel Royal Dago 2 (Hotel yang I duduk dekat sana)?
Setahu I, hotel ni tak boleh nak book thru phone. Kene walk-in je. Maybe sebab harga dah murah sangat and bilik tak banyak. Tapi kalau nak try, boleh contact nombor ni 622-2502200.

4. Senarai Hotel.
Rata-rata yang pergi sana nak cari hotel yang murah sebab banyak masa di habiskan masa untuk shopping je. So dekat sini, I list down kan antara option Hotel yang boleh tahan murah dan kebanyakkan hotel I pilih yang berhampiran dengan FO (senang skit kan nak shopping nanti ;)). I tak list kan hotel yang mahal sebab ada banyak pilihan and senang sangat nak cari kat sana.

- Harga (Weekdays/Weekends)
- Standard A: Rp. 220.000/ Rp. 255.000,
- Standard B: Rp. 250.000/ Rp. 280.000,
- Standard C: Rp. 270.000/ Rp. 295.000,
- Superior: Rp. 285.000/ Rp. 305.000,
- Deluxe: Rp. 320.000/ Rp. 340.000,
- Executive: Rp. 360.000/ Rp. 380.000,
- berhampiran Rumah Mode & Paris Van Java.
- Terletak di Jalan Emong. Hanya 5 minit ke Alun-Alun dan 15 minit ke Jalan Riau dan Dago.
- Address: Jl. Emong No. 17 Burangrang Bandung
- Tel: 022 730 0371 / 022 730 0997 / 022 730 1066
- Fax: 022 730 0997
- Email: info@ardellia-hotel.com

- Harga (Weekdays/Weekends)
- Harga Single Room: Rp 103, 500 / Rp. 172,500
- Harga Standard Room (tanpa toilet): Rp. 212,750 / Rp. 256,750
- Harga Standard Room: Rp. 264,500 / Rp. 345,000(weekend)
- Harga Family Room: Rp. 483,000 / Rp.632,500
- Terletak di Jalan Juanda (Dago).
- Walking distance ke FO yang berhampiran (Grande, Blossom, Raffles City, Glamour, etc)
- Alamat: Jl. Imam Bonjol 27, Bandung 40132
- Tel: 62 22 2533773
- Fax: 62 22 2506629
- Email: rumahebo@yahoo.com
* seelok-elok nya call terus sebab I pernah email. Tapi lambat nau dapat feedback.


- Standard Room: Rp. 240 000
- Standard Triple: Rp.330 000
- Standard Quad: Rp. 400 000
- Family Room: Rp. 550 000.
- Hanya 15 minit ke Pasar Baru dan 10 minit ke FO
- Ramai orang dari sini yang pilih untuk duduk dekat Hotel ni.
- Alamat: Jl. Babakan Jeruk 1 No. 76, BANDUNG – 40194, INDONESIA
Tel: +6281221010336
Fax: +62 22 91230912
Email: irvankusumaputra@yahoo.com / orangehomesbandung@gmail.com


- Harga Dari Rp 320 000
- Teletak di Jalan Riau dan berdekatan ialah FO Heritage, The Secret, Riau junction, ForMen, Summit, Branded Club, Cascade, etc
- Alamat: Jl. Progo No. 6, Bandung
- Tel: +62 22 420 6249
- Fax: +62 22 420 0758



- Standard Room Non AC: Rp. 180.000
- Deluxe Room Non Ac: Rp. 210.000
- Deluxe Room AC: Rp. 300.000
- Suite: Rp. 350.000
- Alamat: Jl. Cihampelas No 240 Bandung 40131, West Java, Indonesia
- Tel: +62 22 2033425 or +62 22 2037281
- Fax: +62 22 2037281


- Harga (Weekdays/ Weekend)
- ROSE Room (Standard Twin Bed): Rp. 375.000/ Rp. 425.000
- LILY Room (Superior): Rp. 400.000/ Rp. 450.000
- BOUGENVILLE Room (Deluxe) : Rp. 425.000/ Rp. 475.000
- AMARYLLIS Room (Executive): Rp. 450.000/ Rp. 500.000
- ALAMANDA Room (Family) : Rp. 900.000/ Rp. 950.000
- Terletak berhampiran Jalan Riau. Hanya 5 minit  ke Jalan Dago dan walking distance ke Jalan Riau.
- 15 minit dari Airport Sastranegara
- Alamat: Jl. Seram No 3 Bandung 40115
- Tel: 022 – 4200518
- Fax: 022-4232114
- E-mail: info@gandasari.com

- Harga: (Weekdays/Weekend)
- Standard Double: Rp. 278.000/ Rp. 328.000
- Superior Double: Rp. 298.000/ Rp. 348.000
- Superior TWIN: Rp. 298.000/ Rp. 348.000
- Family: Rp. 378.000/ Rp. 428.000
- Hanya 10 minit ke Pasar Baru
- Alamat: Jl. H. Akbar No.12 Bandung (Samping Kartika Sari)
- Tel: 022.4240672
- Fax: 022.4260288
- E-mail: hotelunik@yahoo.co.id

- Deluxe Room: Rp 225 000
- Superior A: Rp 300 000
- Superior B: Rp 275 000
- Triple Room: Rp 350 000
- Family Room: Rp 375 000
- Hotel ni berhampiran dengan Pasar Baru (500 meter).
- Berdekatan di kebanyakkan FO (Jlan Riau, Jalan Dago, Setiabudhi). Hampir juga dengan Banding Indah Plaza
- Alamat: Jalan Wastukencana, No 7A, Bandung
- Tel: 022 4206657 / 08121 40 70 60
- E-mail: patradisa3@yahoo.com
* Pernah hantar email kepada mereka. Tapi mereka ni prefer berurusan melalui phone.



  • Hotel Utari
- Harga dalam Rp. 375 000
- Berhampiran di Jln Dago. Bersebelahan DSE Outlet
- Alamat: Jl. Ir. H. Juanda No. 50 ,Cibeunying, Bandung – 40135, West Java, Indonesia
- Tel: +62 22 4206810

  • Hostel by Moritz
- Harga dari Ro.65,000 sehingga Rp.80,000
- Sesuai untuk backpackers.
- Berdekatan dengan Pasar Baru
- Tel: 022 4205788
- E-mail: alleyhostel@gmail.com

Cukup la untuk hari ni. Happy reading >_<

Kalau nak baca tips sebelum ni, sila klik di sini dan sini.



www.tips-fb.com

46 comments:

  1. Thanks for the gud info ya,

    ReplyDelete
  2. hi iyrin.. thanks much for the tips.

    nak tanya, hotel patradisa tu ada tak sediakan transport dari airport-hotel-airport? breakfast? thanks eh.

    ReplyDelete
  3. hi @tobleronez
    Hotel patradisa tak menyediakan transport dari airport-hotel-airport.
    kalau dekat airport, ada banyak teksi kat situ. Rate pun tak mahal sangat.
    breakfast memang ada disediakan. Tapi bfast macam makanan yg selalu kita makan. durang masak ikut tekak orang Malaysia sebab ramai org malaysia duduk situ.
    Masa I duduk situ, durang sediakan bihun goreng and telur goreng.

    ReplyDelete
  4. Uiii nice².. Thanks for sharing :)
    Tapi kalau dapat berjimat lagi semasa kat Bandung tuh sure lagi best!
    Lebih² lagi berjimat dengan Flexiroam http://www.flexiroam.com/my/

    ReplyDelete
  5. Iyrin..
    terima kasih byk2. sll duduk kat cihampelas. tapi kali ni, bawak family, diorg nak yg dekat dengan pasar baru tu. nanti sblm nak pergi, nak salin senarai route angkutan tu ehehe.

    thanks again :)

    ReplyDelete
  6. @tobleronez
    nak shopping raya ke nanti?
    my friend pernah tinggal dekat Golden Flower Hotel and dia cakap agak dekat juga dengan Pasar Baru. Boleh jalan kaki.
    Tapi dekat sekitar Pasar Baru tu memang banyak Hotel.

    ReplyDelete
  7. hai iyrin, you punya blog hmm banyak gak bantu..hmm i nak gi ngan family..so u rase which hotel yang sesuai?

    coz nak berjalan in a big group of 8.. so nak la dekat2 ngan FO (walking distance)..target nyer rumah mode, n baby outlets.. so u suggest amik hotel kat mane?

    rumah ebo? ardelia? or u ada suggestion lain? email me please..tqvm

    ReplyDelete
  8. Iyrin...
    thank a lot utk travelog Bandung nie. Hee sangat - sangat membantu.
    Have a nice day there.

    ReplyDelete
  9. @amy aimi

    Hi amy..thanx for reading :)

    ReplyDelete
  10. Iyrin,
    nak tanya hotel Patradisa tu ada sediakan iron tak? Hee...senang nk plan nak bawak @ tidak nanti :p

    Pastu Hotel tu dgn hotel chimpales mana lg better? Safety mcm mana?

    ReplyDelete
  11. @amy aimi
    Tak sure la pulak..maybe u boleh call direct atau hantar email

    ReplyDelete
  12. okeh Iyrin...thanks a lot for all the info :) I'll go there this 15th :D

    ReplyDelete
  13. @amy aimi
    no prob dear...
    Shop till drop :)

    ReplyDelete
  14. hi reen i book hotel patradisa je,, yg lain cm jauh la tpt sopping.. n way thanks ye bg info2 yg mnarik :)

    ReplyDelete
  15. @My Tru Life Begin
    hotel patradisa rasa jauh juga kalau jalan kaki..
    kalau ada transport senang skit
    welcome :)

    ReplyDelete
  16. nk tnya..sy akan ke bandung on 17-21April 2012 nie..dlm 11 dewasa & 2 kanak2..
    nk sewa rumah yg boleh muat semua & murah..kat mane yek? boleh bg suggestion x?

    p/s : salam kenal

    ReplyDelete
  17. @dakcik
    kalau rumah untuk sewa saya tak familiar sangat.

    salam kenal :)

    ReplyDelete
  18. amaris hotel ok x? rm 123 per night. bole jln kaki x nak pegi pasar baru tu?

    ReplyDelete
  19. @anonymous
    hotel amaris ke pasar baru agak jauh kalau jalan kaki.
    lebih kurang stgh jam macam tuh..

    ReplyDelete
  20. salam ayrin...sy akan g bandung hujung bulan 6...nak tanya la anggaran budget makan satu hari untuk 4 orang berapa ye...ktorg firstime nak g bandung sendiri tak guna package...so nak tau budget makan...

    ReplyDelete
  21. hai..sy nak tanya kalau dok patradissa tu,sesuai ke kalau bwk bby..ank sy 1thn+..hee,sy pun nak g budget2 jek..bulan 7 ni..tapi ingat nak g takuban perahu skali,kalau tak sewa private van,ada teksi ke nak bawak g sana..??

    aza
    kalau ada masa leh lawat blog sy pulak,whitemoonriders...^_^

    ReplyDelete
  22. Hi Penunggang bulan putih
    Jarak hotel patradissa ke FO dan pasar baru agak jauh kalau jalan kaki. kalau ada baby better sewa kereta atau naik teksi kalau nak duduk hotel tu.

    saya advise better sewa supir untuk ke tankuban perahu sebab lepas pergi tangkuban perahu supir boleh bawak jalan2 tempat lain lagi. Kalau naik teksi takut lagi mahal.

    ReplyDelete
  23. Hi anonymous
    harga makan kat sana tak ada la murah sangat. Lebih kurang sini je.
    boleh buat budget sama macam makan dekat KL.

    ReplyDelete
  24. Hi iyrin...tq sbb byk tips dpt dikongsi bsama..sy akan btolak ke sn this coming monday 28 may 2012...thanx a lot ya......

    ReplyDelete
  25. hi labahlabahmerah
    thnx for reading too
    enjoy ur shopping :)

    ReplyDelete
  26. hai iyrin
    lots of info sgt menarik
    saya nk g bandung 19june ni n naik flight malam n sampai dlm kul 12mlm.agak2 time tu banyak teksi lagi x?awk rase better amik supir ke amik teksi?

    ReplyDelete
  27. @anonymous
    hi
    rasa nya malam tu ada teksi
    kalau untuk hantar ke hotel, better amik teksi je..
    kalau amik supir nanti rugi je

    ReplyDelete
  28. hi aireen.....thanx a lot sbb semasa kt bandung hari tu byk tips yg awk bg sy guna...hehehehe.....mmg best....

    ReplyDelete
  29. tapikan mmg xpuas pegi ler hr tu sbb my trip Jakarta-Puncak-Bandung-Jakarta ...cuma 2 mlm jer kt Bandung...hehehe

    ReplyDelete
  30. Labahlabahmerah
    tq..tq :)
    kalau kat bandung kene duk lame skit..baru puas shopping n jln2 kan..hehhe

    ReplyDelete
  31. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  32. a ah btol tu Aireen.....tapikan hari tu Rumah Mode pegi sbb sampai dkt c2 dh kol 9pm..dh tutup...adehhh

    ReplyDelete
  33. labahlabahmerah
    betul tu..rumah mode tu cepat betul tutup.
    hari tu pun dtg sane lewat dah nk tutup dah..
    tak puas belek2 baju lagi

    ReplyDelete
  34. nak tya sket hotel kat bandung strict tak mcm kat malaysia ni..well kami bertiga igt nak book hotel satu bilik jerk tp nak kongsi bertiga tak nak byar extra rate ok hehehehe nak budget..kat malaysia mostly hotel die kan tak bg masuk bertiga unless byar extra bed

    ReplyDelete
  35. flight sya next month ke bndung smpai pkul 8 mlm so kalu nak naik teksi bluebird tu xyah nak jln jauh ke kuar dr airport nak cr teksi,teksi tu available kat area taksi kat airport gak ke?..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Teksi bluebird tu memang available dekat airport. ada kaunter untuk teksi juga di bahagian luar airport

      Delete
  36. iyrin i nak ke bandung bulan 11 ni, flight blik ke kl pkul 8.30 pg maksudnya i kena g airport before subuh la kan..klu jalan lepas solat subuh sempat tak?..aiport kat sana ada surau kan kat luar tmpat check in ke kat dlm ruang mnunggu after check in,urusan nak check in lama tak takut tlepas solat subuh plak klu check in dulu before solat

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau naik Airasia, sekurang-kurangnya kena datang sejam awal sebelum flight berlepas. nak mempercepatkan proses, better buat web check in awal2. kalau rumah dekat, boleh saja gerak selepas subuh. Tapi kena tengok juga keadaan traffic mcm mn.

      Delete
  37. hi...
    I rasa hotel kat sana tak la strict sangat

    teksi bluebird ada dekat ngn airport tu je..and kaunter untuk teksi ader kat luar airport tu..so jangan risau :)

    Kalau naik Airasia,I advise kan check in awal2..better buat web check in dlu..selamat sikit. At least 30 minit sebelum pernebangan boleh masuk lagi.

    ReplyDelete
  38. salam airin...
    insyallah saya akan ke sana bln 5 ni, dah book hotel carrcadin bisnes & entertainment hotel nk tnya dkt tak dgn FO & pasr baru..ni baru first time nk ke sana

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam
      kalau tgk dari google map, hotel tu dekat dengan pasar baru.
      tapi agak jauh sikit dari FO yang best2..mcm jalan dago

      Delete
  39. Salam... Aireen,
    Pada pertengahan bulan ini saya n hubby spend time kat bandung untuk 3D2N tanpa menggunakan pak supir atau pun package untuk meneroka Bandung,
    Dan kami memilih hotel POP untuk penginapan kami selama 2 malam,
    adakah hotel kami jauh dari FO, cibaduyut dan yang penting Pasar Baru Trade?

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam.
      hotel pop ni agak jauh juga.
      kalau ada transport senang sikit untuk bergerak

      Delete
  40. Salam Aireen,

    info U pasal bandung memang sangat2 membantu..just nak tnya kalau I booked kat Hotel Sukajadi..apa Tempat shopping yg walking distance..tempat makan senang tak kat nearby hotel tu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam
      kalau duduk dekat hotel sukajadi, tempat shopping yg walking distance ada mall Paris Van jaya. tempat makan pn ada banyak kat sana

      Delete
  41. Salam Saudari Aireen,

    Saya bercadang nak ke bandung & Jakarta 23 may ni seramai 12 orang, transport dari airport bandung ke hotel golden flower senang ke dapat dan berapa tambangnya satu teksi dan berapa jauh ye. Golden flower ni dekat ke dengan pasar baru dan FO yang menarik.

    ReplyDelete

Ratings and Recommendations by outbrain