fb Twitter

Wednesday, December 26

Phuket again

Sudah selamat pergi dan pulang dari dari Phuket last week cuma ada beberapa perkara yang tak best jadi masa nak balik tu -_-'. Actually percutian yang ni memang tak plan pun. Not in our holiday list. Just bought the flight ticket 2 weeks before. Kulit jadi tanned balik..penat makan beutskin nak bagi putih T_T.

Even though sekarang musim hujan, tapi dekat sana panas terik. Cuma hujan renyai-renyai masa hari terakhir. Sekarang pun dah start high season kat sana. 


 Kathu beach



 Khai Island



Maya bay - my favorite island!



Full story nanti eh... www.tips-fb.com

Friday, December 14

Heavenly Bali - Day 1 [Part 2]

So..let's start our journey!

Untuk hari pertama di Bali, supir dah planning untuk bawa kami ke Uluwatu dan malamnya akan dinner di Jimbaran. Perjalanan ke Uluwatu mengambil masa lebih kurang sejam dari Kuta iaitu dalam anggaran 30km ke sana. Jalan sana bersimpang siur dan macet bangat. Sebab itu makan masa juga untuk sampai ke sana.

*pic googled*

Melalui peta di atas, uluwatu terletak dibahagian bawah kuta. Nampak macam dekat je kan. Tapi sampai naik kebas vontot gak la duduk dalam kereta tu.


Buat Miss Rinie yang nak tahu contact number supir kami, ini nombor beliau:
Siswanto: 081 338 511 748 / 081 805 530 938

Memang puas hati ambil dengan pak Siswanto ni. Terlebih concern pula kat kitorang masa sesat dimalam hari ke-2. (Actually malam tu kitorang nak ke Legian, tapi salah masuk junction. Last last tak jumpa jalan pulang T__T). Ada a few kedai yang di bawak oleh supir memang agak mahal sikit. So pandai-pandai la nego atau cari kedai lain saja. Lagi satu, Pak Wanto ni sangat flexible dan negotiable. Kalau hendak pergi atau tak hendak pergi sesuatu tempat just bagitau saja. Bisa diatur dong.

Sampai Uluwatu lebih kurang pukul  4 lebih dan matahari pun dah nak hampir terbenam. Malam sana kan awal. Nak ambil gambar pun terpaksa dilakukan dengan pantas sebab lepas tu nak tengok kecak dance pula. Bayaran masuk ke Uluwatu Temple ialah Rp20,000/pax. Nak tengok kecak dance pula kena bayar Rp70,000. Sebelum masuk ke dalam, kena pakai sarong yang disediakan di pintu masuk utama.  

Ini kali pertama menjejak kan kaki dekat Uluwatu. SubhanAllah, terlalu cantik tempat ni. Dalam banyak-banyak tempat yang pergi di Bali, Uluwatu ni tempat yang paling I suka. Terlalu indah sehingga tak terungkap dengan kata-kata. 



Breathtaking view. Rasa tak nak balik saja.


Sepatut nya datang sini awal sikit supaya dapat sightseeing dengan lebih lama lagi. Terlalu sekejap saja rasa. Kami sangat bertuah hari tu kerana seekor monyet pun tak ada. Member bagitau kat Uluwatu memang meriah dengan monyet yang hyperactive. Semua benda nampak nak ambil. ouh..mungkin pawang dah halau monyet main jauh-jauh agaknya. Sebab sebelum tu supir ada bagitau pawang kat situ handal-handal belaka siap boleh halau hujan lagi.  





Don't you love this place already?







Nearly sunset di Uluwatu.





kebetulan masa kitorang sampai sini tengah ada upacara keagamaan. Masa durang tengah merenjis-renjis ni, terkena sikit dekat I sebab duduk kat tengah-tengah tu. Semerbak ok badan. Hopefully bukan air jampi serapah la kan.


Selepas pusing-pusing ambil gambar, terus beli tiket untuk tengok Kecak dance kerana menuruk supir kami kalau lambat nanti tiket akan kehabisan. He was right..memang fullhouse la masa tu. 

Nanti akan diberi kertas yang mengandungi jalan cerita Kecak dance ni. Kena baca dulu baru paham persembahan tu.




Show start pukul 6 lebih macam tu. Tapi pukul 5 lebih seat dah hampir penuh. Sweet sangat supir kami masa ni sebab pergi beli kan air mineral. Macam faham-faham saja semua dah kehausan.  

Petanda acara akan dimulakan..


 Memulakan pembukaan acara.



For me, kecak dance ni wajib tengok. Sambil berlatarbelakangkan sunset dan jalan cerita yang menarik di tambah pula dengan element suspend. Kecak dance ni menceritakan tentang kisah Ramayana dan isterinya, Sita. Nak tahu jalan ceritanya, kena la tengok sendiri and rasa sendiri the excitement. Apa yang menarik nya kecak dance ni, sepanjang sejam persembahan, tiada sebarang alat musik yang digunakan. Hanya menggunakan suara oleh abang-abang sasa yang merdu itu. Ditambah pula dengan lentuk liuk penari-penari kecak dance, memang terpersona.

It's good to learn and study different culture and tradition. A new experience and excitement for me. haa..sejak bila pula aku suka benda benda macam ni tah. 


cak-cak-cak-kecak-kecak *fewwitt*

 Ramayana dan Sita beraksi 


Nasib baik jari pantas snap aksi ni. LoL *tutup mata*


Monyet putih yang tengah bertarung untuk selamatkan Sita. *eh..terbagitau pulak*

 Hampir menjadi monyet guling




Part ending yang penuh debaran...

Kalau diajak tengok persembahan kecak dance sekali lagi pun I sanggup. Tak akan bosan. Seriusly best!  

Selepas itu, supir terus bawa kami dinner di Jimbaran. Di sini rata-rata restoran menyajikan seafood. Seafood nya semua segar-segar tak seperti di Pasar Filipina. Nak rasa suasana romantik boleh lah candle lite dinner di tepian pantai ni sambil mendengar desiran ombak. No wonder Bali is the best place for honeymoon.  Jimbaran ni terletak satu jalan hendak ke Kuta dari Uluwatu. Dari segi harga pula, memang agak overprice sikit. Tapi sekali sekala apa salah nya. 

A'roma Bumbu Bali nama diberi.







Ini menu untuk malam pertama. ha..lain macam je bunyi.

 Ikan bakar. Sumpah sedap sangat. 





Semua lauk pauk ni berjumlah Rp300++k. haa...mahal kan..kan

Sambil makan-makan, turut disajikan dengan persembahan tarian daripada penari Bali ini. Disebabkan masa tengah makan tu hujan renyai-renyai, terpaksa pindah kedalam pula. Tak sempat nak feeling lebih-lebih T_T




Selepas saja dinner, supir terus bawa pulang semula ke Hotel. Walaupun agak kepenatan, dengan masa yang ada malam tu kitorang gossiping sambil ber camwhore di swimming pool. Waduh..waduh..tenang bangat rasanya. Swimming pool itu kami yang punya sebab tak ada pelancong yang lain. LoL 



End of day 1. Now preparing for the next trip hari Ahad ni and yeah..i like to keep myself busy dengan cara traveling agar boleh melupakan kisah suka dan duka although it's been for several months already. To be exact dah setengah tahun dah pun. Habis la duit ahkak macam ni T_T.




www.tips-fb.com

Tuesday, December 4

Heavenly Bali - Day 1 [Part 1]

Assalamualaikum W.B.T

Dah dua minggu balik dari Bali tapi suasana dan keindahan Bali masih lagi terbayang-bayang di ingatan. Tak sangka Bali sebenarnya sangat cantik dari dalam gambar. Makanan, scenery, kebudayaan, seni ukir, cuaca dan rakyat Bali semuanya indah sekali *cam skema je ayat*. Rata-rata rakyat Bali sangat ramah dan begitu sopan tutur bicaranya. Kalau cakap dari Malaysia mesti durang akan mention cerita Upin dan Ipin. Cerita favorite durang gamaknya. Sepanjang berada di sana, rasa selamat walaupun travel bersama dengan 2 rakan gedik yang lain. ahaks!

Percutian selama 4D3N rasa terlalu cepat. Belum cukup puas berada di sana dan banyak lagi tempat yang belum sempat dijejaki. Duduk seminggu di sana pun I rasa tak cukup sebab Bali ni besar dan luas. 

Memulakan perjalanan seawal 7 pagi kerana flight akan berlepas pada pukul 9.30 pagi, semua dalam mood excited. First time la kata kan.*thanks kakak bagi tumpang tidur kat rumah ^_^*  Perjalanan ke LCCT menggunakan kereta dan parking di airport LCCT. RM16 sejam dekat parking lot berhadapan Tune Hotel. 10 minit saja jalan menuju ke LCCT airport.

Sempat curi-curi masa untuk breakfast dan selepas itu terus ke boarding area. Flight take off tepat pukul 9.30 pagi. Bagus dah service sekarang. Semua on time. 







Geng bas sekolah. Nampak separuh pun jadi la.

Perjalanan mengambil masa lebih kurang 2 jam. Sampai di sana pukul 11.30am. Waktu di KL dan Bali sama saja. Jadi tak perlu nak adjust jam pun cuma dekat sana siang nya awal sedikit. Pukul 4 lebih dah masuk waktu Subuh.

Ketika hampir hendak mendarat, cuaca agak kurang elok kerana hujan lebat. Pilot terpaksa berlegar-legar lebih kurang setengah jam sebelum boleh mendarat dengan selamatnya. 


Alhamdulilah..dapat juga menjejak kan kaki di Bali ini. Permandangan pertama di Airport ini yang menyambut kedatangan kami. Seronok tak terkata. 

Selepas selesai di kastam, Supir kami telah setia menunggu di bahagian luar. Supir kami ialah Pak Siswanto dan pak (apa ya nama sorang lagi..terlupa sudah). Mereka ini sangat peramah, baik hati, sopan dan humble. Layanan pun tiptop..rasa macam pwencess je sebab tiap kali nak keluar dan masuk kereta mesti durang akan bukak kan pintu. Sini ado? Selain menjadi tourist guide dan pemandu, mereka juga merangkap photographer kami. Mereka juga muslim jadi senang tunjuk kan kedai-kedai makan yang halal. 90% penduduk di Bali beragama hindu. Vavi guling memang banyak bersepah, tapi makanan halal pun senang nak cari. Tak susah pun. I pun tak paham kenapa orang cakap susah nak dapat makanan halal kat sana.

sekali 2 orang pemandu pelancong kitorang. Rate pun murah. Rp250k untuk setengah hari dan Rp350k untuk satu hari sampai malam. 

Memang sepanjang 4 hari di sana kami menggunakan perkhidmatan Pak Siswanto ini. Senang sikit nak bergerak sebab jarak tempat-tempat yang menarik tu agak jauh antara satu sama lain. 

Sampai-sampai saja, kami minta di bawa ke kedai makan sebab masing-masing dah kelaparan. Kedai yang di bawa ialah dekat kedai makanan Sunda ini. Orang Sunda memang lawa-lawa, sesedap makanan nya..*eh..tetiba*










Bila dah convert ke RM, harga lebih kurang sini saja

 Nasi timbel

 Jus tomat. My favorite drink. Kalau buat sendiri entah kenapa tak sesedap macam kat kedai -_-'






Selepas lunch, Pak Wanto terus bawa ke hotel kami untuk check in dan solat sebelum meneruskan aktiviti kami untuk hari pertama. Lokasi hotel kami memang betul-betul di tengah bandar Kuta. Nak ke pantai kuta pun senang.  Nak ke Legian lagi la senang. About 10 minutes walk to Pantai Kuta dan Legian. Tak regret pun duduk hotel ni. Cuma laluan nak ke hotel ni sunyi sikit waktu malam dan fames dengan lorong 'Magic Mushroom'.


The alley



Bila sampai hotel ni, memang sama macam dalam gambar di website. The landscape, the greeny, the swimming pool. Emang nya enak bangat duduk di sini. Walaupun simple, tapi tenang sangat dan sunyi bila malam. Jumlah bilik di sini pun tak banyak dan terasa privacy. Kebetulan masa kitorang datang tu memang tak ada yang duduk sini pun. Kat sini pun tak strict sangat sebab kami datang bertiga, walaupun masa book dah terang-terang bagitau max 2 orang untuk 1 bilik.




Swimming pool nya size kecil. Tapi best! Malam-malam berendam kat sini. Tak ada orang pun




Our lucky room. Betul-betul mengadap swimming pool. 

Toilet pun bersih dan besar. Cuma kadang-kadang water heater tak function. Gigil-gigil kesejukan mandi.



2 single bed. Last-last kitorang combine katil dan tidur rapat-rapat. Sweet je..ahaks

Iternary untuk hari pertama:
Uluwatu 
Kecak Dance di Uluwatu (sambil tengok sunset)
Dinner seafood di Jimbaran
Balik ke Hotel


Next, I sambung cerita dekat uluwatu dan Jimbaran pula ye..stay tune :)







www.tips-fb.com

Ratings and Recommendations by outbrain