fb Twitter

Tuesday, November 27

Rindu sudah Bali

Betul lah kata orang, kalau dah menjejak kan kaki di Bali, selepas 3 hari pulang dari Bali mesti akan terbayang-bayang lagi tempat yang indah itu. 

Macam-macam tempat bole pergi kat Bali sebab tempat nya sangat besar dan dari satu tempat ke satu tempat yang lain pun memakan masa juga bukan macam Phuket yang sehari pun dah habis pusing.

uluwatu cliff

kecak dance 



2 malam tinggal di sini

Full story nanti I akan buat. Sekarang tengah lagi dalam proses meng edit gambar. Malam ni akan bertolak ke Kuching pula -_-'



www.tips-fb.com

Friday, November 23

Bali Sneak peak

Hari ni masuk hari yang kedua berada di Bali. Sudah jatuh cinta dengan tempat yang romantik ini. Ini beberapa keping gambar dari hari yang pertama.

More to come...

www.tips-fb.com

Thursday, November 22

Restoran Tupai-tupai @ Shah Alam

Happy Belated Birthday kepada diri sendiri iaitu sebulan yang lepas. Diri sendiri telah menghadiahkan 2 pasang baju kurung dari Jovian Mandagie. Kira hadiah paling mahal dapat *sendiri beli sendiri nak kepoh*.. Seumur hidup selalu beli baju kurung pun yang murah-murah saja. Ni kira dah pecah rekod beli baju yang mahal.



Tahun 2012 ni, dapat menyambut hari lahir bersama-sama rakan seperti 3 tahun sebelum ini. ecehh

Tahun 2009, celebrate birthday dekat Marche, The Curve. Masa ni celebrate sekali dengan birthday Nadia. October babies kan sangat fabulous *tak ada kene mengena*  Birthday cake telah disponsor oleh geng bas sekolah. Siap ada tema lagi Red and black ..sooo sweetttt... Sporting betul durang ni sebab datang mengikut tema yang telah di tetapkan. Sayang korang ketat-ketat *ehh..ayat sape la ni kan*

 Gambar atas sebelah kiri tu saja nak tunjuk kan badan yang slim lettew...pfftttt

Semua nampak muda jelita lagi

Tahun 2012 ni tak ada party-party dah. Makan dengan kawan secara low profile tanpa tiup-tiup kek lebih seronok sebenarnya. Kami pilih untuk dinner bersama di Tupai-tupai Shah Alam di malam ambang perlawanan bola sepak antara Kelantan Vs ATM. Nasib baik tak sangkut dalam traffic bersama-sama perminat susah mati Kelantan dan ATM. fuhh..our timing sangat perfect!


Tweet...tweet

Pertama kali makan di tempat ini. First impression, suasana yang sangat selesa kena pula dengan lightning yang ala-ala suam kekuningan itu. Romantik je. Harga pun boleh tahan sebab tu la nampak cam eksklusif sikit.  Menu yang ada kat sini sama seperti dekat restoran yang lain. Ada juga disediakan buffet kat sana. Tapi kita order ala-carte saja malam tu.

Ini menu-menu yang di order di sana

 Tomyam. Tekak ni asik nak makan tomyam saja. 



 Baby kailan masak garlic

 Butter prawn


 Siakap 3 rasa



Ahli-ahli berjemaah yang terlibat hari tu adalah ahkak-ahkak yang selalu inter frame dalam belog syok sendiri ni. 




Review dari saya untuk tempat ini:

Ambiance:
8/10 - Restoran yang selesa dan luas. Dan tutun atur meja yang memudahkan untuk berjalan. Kalau nak suasana yang lebih romantik pada waktu malam, boleh makan di bahagian luar yang bertemankan lampu yang malap dan bintang-bintang di langit. cewaaahhhh

Makanan:
4/10 - I rasa semua lauk serba tak kena pada malam tu. Rasa macam tah apa-apa. Tomyam nampak saja pekat, tapi tak rasa macam tomyam langsung. Ikan siakap masak 3 rasa tu lagi la tak tahu apa rasanya. Ikan tak garing langsung. Butter prawn tu bila selak-selak di sebalik serabut tu, ada lah dalam 4-5 ketul je udang. Tu pun tak fresh. Terpaksa sharing pula nak makan.

Harga:
Cekik darah! Tak padan dengan portion nya. Tak sedap pula tu. nuff said! will not return again.



www.tips-fb.com

Wednesday, November 21

Merlion Park, Singapore

Setelah sekian lama, baru berkesempatan nak menghabis kan entry Singapore kali ini. Untuk hari yang terakhir sebelum pulang semula ke Kay El, kami ambil peluang untuk shopping sedikit di Mustapa Center dan terus ke Merlion Park untuk sightseeing. Merlion merupakan melambangkan negara Singapore dan tugu ini amat terkenal sekali di serata dunia. Actually banyak lagi tempat-tempat menarik kat Singapore ni, tapi di sebabkan kekangan masa, kita pergi tempat yang top listed saja.

Sampai sana pada matahari tengah tegak di atas kepala. Sekejap je ketik dah becak dan segala peluh keringat semua keluar. I suka view pada waktu malam sebab cahaya bangunanan di sana sangat menakjubkan. Dan teringin nak buat night photography di sana. 

Tapi tak apa, dapat jejak kan kaki di sana pun sudah memberi seribu kenikmatan. Menggunakan GPS, jalan menuju ke Marina Bay sangat mudah dan berhampiran dengan Singapore Flyers. Btw, I menggunakan Papago sebagai GPS kat sana. Senang saja nak ikut instruction yang diberikan. I pernah guna Garmin, tapi kurang membantu. Sesat lagi ada lah. Dan jalan yang ditunjukkan kadang-kadang tak munasabah.

Memulakan langkah selepas kereta sudah parking di basement. Rate kalau tak silap dalam $2.50 per hour. Menghabiskan masa kira-kira sejam saja untuk sesi photo bombing di sini. 



One Fullerton

Marina Sand Bay. Cuaca sangat baik pada hari tu. Langit clear dan awan yang membiru



Teringin naik naik sampai atas tu. Ada infinity pool. Tak dapat menginap di sana pun tak apa. Asal kan dapat naik ke atas pun dah cukup. Next trip maybe.


Singapore Cruise ni boleh bawak pusing-pusing di sekitar Marina Bay.


Ini lah dia si Merlion yang terkenal itu!

Nampak gagah di situ.

From different angle




Tempat ini wajib datang sebab di samping boleh berehat di situ, kita juga boleh melihat bangunan-bangunan yang sangat unik dan berseni buatannya. 

Overall, Singapore trip ini sangat fun dan easy cuma yang kurang nya currency yang agak tinggi.



End of Singapore trip..




www.tips-fb.com

Tuesday, November 20

Persediaan Ke Bali

Hari Khamis ini kalau tiada aral melintang akan terbang ke Bali selama 4D3N. Minta-minta semua nya di permudahkan.  Ini lah yang di perlukan setelah sekian lama tidak bercuti ala-ala santai ni. Persediaan semua nya last minit sebab pergi dengan 2 lagi member yang merupakan cekgu, so jadual nya last minit baru dapat sama ada kena jaga SPM, kena pergi kursus atau tidak. 

1. Tiket
Tiket untuk ke Bali baru di beli pada bulan lepas masa raya Haji. Nasib baik ada promotion. Itu pun kira mahal juga tu. Dapat tiket RM390 seorang. Sehari suntuk juga la planning, nak set date lagi, nak pilih time lagi. Tapi tak apa, nak berjalan punya pasal, gwe sanggup.

2. Hotel
Hotel pun dah book siap-siap dari Agoda supaya senang tak payah nak cari masa sampai ke sana. Untuk 4D3N di sana, kami akan duduk dua hotel yang berlainan. Mula-mula plan untuk malam yang terakhir tu macam nak duduk dekat villa yang ada private swimming pool. Harga villa kat sana sangat murah dan cantik pula tu. Villa with private pool senang-senang je boleh dapat dari harga RM400 ke atas untuk satu malam. Kalau share bertiga baru berapa je kan untuk seorang. Tapi tukar plan lain sebab masa balik nanti awal pagi, iaitu pukul 6. Rasa tak berbaloi pula nak duduk dekat villa. 

Jadi kesudahan nya, kami pilih hotel The Pavillion Hotel Kuta untuk 2 malam pertama dan Hotel Adhi Jaya untuk malam yang terakhir. Kedua-dua hotel ni terletak di kawasan Kuta. Jadi senang la nak berjalan nanti. Harga hotel-hotel kat sana memang murah.




3. Supir
Untuk Supir pun I dah inform Pak Yanto untuk jadi supir kitorang bila sampai sana nanti. Tapi akan pakai khidmat untuk 2 hari saja. Hari yang ketiga tu nak jalan-jalan area Kuta saja. Harga untuk 1 hari Rp350,000 dan setengah hari Rp250,000. Dapat email Pak Yanto ni forum Cari dan beliau merupakan seorang muslim. Jadi senang la mintak dia tunjuk kan kedai-kedai yang halal kat sana. 

Sekarang tinggal nak tukar duit dan kemas bag saja lagi. Luggage pun I tak beli extra sebab tak rasa nak ber shopping sangat cuma nak cari painting kat sana je. Orang cakap murah dan cantik kan.
www.tips-fb.com

Pasar Filipina - Day 2 & 3

.!. Dekat Sabah ni, I hanya sempat shopping dekat dekat pasar Filipina saja. Masa terlalu singkat dan pendek. So shopping pun kena lakukan secara pantas. Dekat sana memang banyak sangat Mutiara kalau nak di bandingkan dengan Sarawak. Lawa-lawa dan ada pelbagai warna pula tu. 

Di sebabkan untuk hari ke-2 & ke-3 I banyak habis kan masa kat sini je..jadi nya, I akan compress kan cerita dalam entry ni je la ye. 

Dekat Pasar Filipina ni, banyak terjual nya mutiara, barang-barang tradisional dan pelbagai jenis ikan masin. Barang yang di jual boleh tahan murah kalau di bandingkan di sini. Kenapa namanya Pasar Filipina? Sebab kebanyakkan penjual adalah orang-orang Filipina. 


Ni dekat Pasar Ikan Masin Kota Kinabalu. Di buka mulai jam 8 pagi sehingga 8 malam. Pelbagai produk makanan laut kering ada di sini. Ikan masin, ikan bilis, udang kering, gamat dan macam-macam lagi makanan laut yang dah di keringkan boleh di dapati di sini. Harga pula boleh murah kalau nak di banding kan dengan semenanjung. Semua pun rasa nak beli dekat sini.


Harga untuk sekilogram (di ambil dari Surat kabar hari Sabtu. Kebetulan ada cerita pasal Pasar ikan Masin ni) :

Bilis kering: RM15 - RM22

Udang Kering: RM20 - RM28

Ikan Keropok Sanah: RM25

Ikan Talang: RM15 - RM18

Balat Kering atau gamat: RM300 - RM800

Perut Ikan Kering: lebih RM500


Ni kedai yang I beli. Senang je kedai ni dekat tepi sekali. Tak payah nak berlaga-laga vontot masuk dekat belah dalam. Jijie pun dah memang biasa beli dekat kedai ni. Senang nak tawar menawar.



Kat sini pula tempat yang menjual pelbagai jenis, warna dan bentuk pearls. Ada pearls laut la..pearls air tawar la, pearls air masin la..bla..bla..bla.. I pun tak tahu yang mana satu elok, so mana nampak cantik di mata tu yang I beli. Lagi pun untuk pakai sendiri je. Harga pun tak ada la mahal mana. 



Kebanyakkan kedai kat dalam ni jual mutiara yang lebih kurang sama saja. Jalan 2 3 kedai tengok yang mana berkenan terus saja beli. Laluan dalam ni memang sangat kecil. Muat-muat untuk seorang saja lalu. Nasib baik masa pergi tu tak ramai orang. Mungkin sebab pergi masa weekdays kot. 



 Kerongsang dengan pelbagai warna dan bentuk yang bertahtakan mutiara pun banyak kat sini.








Selepas penat berjalan, perut pun mula la nak berdondang sayang. Di sebabkan selalu sangat tengok gambar-gambar ikan bakar orang upload dekat pasar Filipino ni, I pun beria nak try. Kat sini memang banyaaakkkk sangat seafood. Kebanyakkan kedai kat situ memang jual seafood saja. Semua nya nampak sedap. Nampak saja sedap ok! Tapi rasanya..hummmpp....nanti I story k!

Sebelum tu, meh kita tengok lambakkan seafood yang terhidang di atas meja dan kelihatan 'sedap tu' . Ada ikan bakar, sotong bakar, ketam bakar. 













Terliur tak? terliur tak? hahha..memang saja nak bagi uollsss telan air liur ..

Ok. Bermula lah episod membeli dan menanya harga. Kitorang order sotong bakar secucuk dan seekor ikan talapia bakar. Harga sotong RM12 secucuk, Ikan talapia yang boleh tahan besar harga dalam RM15. Nampak macam gebu-gebu dan garing je kan. 

Bila makan kat sini, teringat suasana masa makan dekat Night Market Phuket. Macam gini juga la style nya


Ni yang kitorang order untuk makan berdua. 

 Sotong bakar

 Ikan talapia


Memang dah tak sabar sangat masa tu nak menyuap dalam mulut. Tapi bila first bite je I dah terus rasa lain macam je ikan dan sotong ni. Ikan dah la liat dan isi pula macam makan plastik je. Kalau Ikan fresh mesti berderai-derai kan isi. Tapi ni tidak! Kulit pun tak rasa ape-ape tah. Tak garing langsung. Ikan liat...mana nak dapat tu? Kalau ikan dah liat, sotong lagi la berganda liatnya. Tak rasa fresh langsung. Rasa macam ikan dan sotong ni dah lama dan di bakar berkali-kali. Tapi sebelum makan tu, penjual tu siap cakap lagi ikan ni semua masih baru. Memang dasar ^&&^*&(*&!!!

Bila semakin lama makan, baru dapat rasa hanyir nya. Memang sah ikan ni dah lama dan tak fresh langsung!. Tapi di sebabkan dah terlampau lapar..terpaksa di kunyah kan juga. Seriusly, ni kali yang pertama dan terakhir I makan kat sini. Yang paling I boleh terima kuah asam kat kedai tu saja. Mungkin salah pilih kedai agak nya. Sebab memang banyak kedai kat situ sampai naik juling mata tengok seafood terhidang depan mata dan tak tahu nak pilih kedai yang mana. 


Tips dari saya:Lebih baik cari kedai yang jual fresh seafood iaitu yang belum masak lagi or boleh tanya kedai yang ada kat situ nak yang fresh-fresh. Kalau boleh mintak durang bakar time-time tu juga. So uolls boleh la tengok dan pilih sendiri nanti. Jangan terkena macam I sudah la ye. Agak nya dah berapa kali display-bakar-display-bakar tu yang ikan jadi macam plastik tu. 

Lepas selesai makan, pusing-pusing pula di sekitar pasar tersebut. Sayur-sayuran yang di jual memang murah. Cili satu dan limau kasturi satu plastik RM1 saja. 


Selepas penat berjalan, terus pulang semula ke Hotel. Malam ke dua, demam semakin teruk sebab asik kena hujan dan terpaksa ke klinik dekat area town sana. 

Meja penuh dengan ubat-ubatan dan buah tu nak bagi cuci perut supaya cepat baik. Ahaks..ada ke macam tu?

Untuk hari ketiga, tak banyak aktivit yang dapat dilakukan sebab flight pulang pada petang tu. Selepas habis kerja, terus ke Hotel untuk kemas semua barang. Sempat ke pasar Filipina sekali lagi dan terus menuju ke Airport.


Sesak gila Airport time ni. Dan flight balik kena delay :( . Naik AA ni kalau tak delay, bukan AA la nama nya!

Hujun mengiringi memergian kami dari negeri Sabah ini. Semoga kita dapat ketemu lagi, tapi kali ini harap dapat pergi ke tempat-tempat tarikan pelancong pula.




/ I cepat-cepat nak habis kan cerita KK ni sebab this week akan ke Bali. Nanti banyak pula pending cerita. Persediaan ke Bali semua dah complete. Tinggal nak kemas baju saja. Excited!



www.tips-fb.com

Ratings and Recommendations by outbrain