fb Twitter

Monday, June 11

Tips Melancong ke Phuket cara orang bujang #2

Ok! Let’s continue Tips Phuket I ni yang dah lama sanggat tertangguh ni. Entry ni pun dah lame terterap dalam draft.

           

Dah baca tips I sebelum ni? Boleh la share if rasa sangat berguna :)

 

Kali ni I nak cerita pasal transport, makanan dan pasal travel agent.

 

1. Transport

          

Sampai-sampai airport dekat Phuket mesti kita akan cari transport untuk ke hotel kan. Kalau hotel yang provide pick up so tak payah nak risau. Tapi hotel yang I duduk tu tak ada pick up. So terpaksa berdikari untuk cari transport sendiri. Kenderaan yang paling murah sekali sekali untuk ke Patong atau pantai-pantai yang berhampiran ialah minibus.

 

Recovered_JPEG Digital Camera_141

         

Kaunter ni ada betul-betul lepas keluar dari airport tu. Harga seorang untuk ke Patong RM15 sahaja. Kalau nak ke pantai Katon atau Kata pula hanya RM18 seorang. Eh..uolls jangan plak imagine minibus yang buruk tak ada aircond tau disebabkan harga yang murah ni. Minibus ni sangat tiptop condition nya. Complete dengan tinted dan aircond.

 

Recovered_JPEG Digital Camera_138

        

Recovered_JPEG Digital Camera_145

       

Ni la minibus yang berharga RM18 tuuu yang boleh memuatkan lebih kurang 10 orang. Biasanya durang akan tunggu penuh dahulu baru gerak.

 

Biasa la kalau dah naik minibus macam ni, durang akan stop dekat travel agency untuk suruh passanger beli pakej yang disediakan. So my advice, sila jangan beli sebab mahal!

 

Recovered_JPEG Digital Camera_146 

Ada juga teksi kat airport ni kalau tak nak naik minibus ni. Tapi harga boleh tahan mahal juga around RM50-RM60 kalau tak silap saya.

 

Satu lagi transport untuk tujuan pusing-pusing masa kat Phuket nanti boleh sewa sama ada motor, kereta atau nak naik tuk-tuk pun boleh.

For me, I prefer untuk sewa motor je sebab murah dan senang dah berjalan-jalan. Rata-rata harga sewa motor dekat area Patong RM25 untuk sehari. Tapi I sewa dekat hotel yang I duduk (SM Resort) so dapat RM20 sahaja. Tapi agak leceh sikit sebab kena tinggalkan passport. Risau gak kalau apa-apa jadi nanti.

 

Recovered_JPEG Digital Camera_210

Salah satu motor yang disewakan. Comel kan.

           

Recovered_JPEG Digital Camera_211

           

Dekat Phuket ni banyak tempat-tempat yang menarik. So make sure bila dah sampai sini nanti sila lah explore tempat ni tau. You will love this place to the max! Later I cerita tempat mana yang patut dan wajib pergi pula.!

 

2. Makanan

     

Untuk makanan I rasa macam agak susah sikit nak cari makanan halal. Ke I yang tak pandai nak cari ni? Pergi mana-mana kedai mesti ada por*! ewww…ewww!

 

First kedai halal yang I jumpa kat Jungceylon kedai roti. Time tu memang dah lapa giler sebab sampai pun dah tengah hari. Belum lunch pun lagi. Jadi belasah je la makan roti pisang dulu. Roti pisang kat sane memang sangat sedap. Tambah chocolate sauce lagi bertambah-tambah sedapnye.  Recovered_JPEG Digital Camera_244  Ouh ye..kedai ni betul-betul dekat depan Jungceylon punya mall. Dekat je dengan entrance mall tu.Recovered_JPEG Digital Camera_251

 

Kalau nak cari masakan goreng-goreng, berhadapan Jungceylon ada macam pasar basah tapi kena naik tingkat satu. Kat situ ada food court dan cari kedai F2-04. Pakcik ni pandai cakap melayu.

 

CameraZOOM-20120211105958960

Kena masuk pasar basuh dulu then amik escalator ke tingkat 1.

           

CameraZOOM-20120211110615280

Ni dia kedai yang halal dan sedap tu. Tapi sebelum tu kena beli kopun dekat kaunter yang disediakan.

 

CameraZOOM-20120211110108549

Pakcik ni pandai cakap melayu dan kebanyakkan nasi dan lauk sama macam kita punya kat sini.

   

CameraZOOM-20120211110200245

 

Harga kat sini average. Tak murah dan tak mahal sangat. Tapi I sangat berpuas hati sebab portion sangat banyak.

 

CameraZOOM-20120211110142170

Sambal belacan..oww yeahhh

 

CameraZOOM-20120211111454663    Favorite I, tomyam mesti tak tinggal.

 

   CameraZOOM-20120211111443099 Yup..memang betul la tomyam orang Thailand ni memang sedap betul la.

 

Selain tu, kedai yang paling famous orang Malaysia suka pergi kedai Kusuma. Nak baca review dari I, boleh baca kat sini .

 

Kalau korang rajin nak explore, boleh pergi ke area Masjid. Kat situ I orang cakap banyak kedai-kedai halal yang sedap. My friends yang rajin pergi sana selalu makan kat situ. Tapi I tak pernah jumpa la pulak kan..heheh.

Dekat Jungcylon levell bawah ada juga foodcourt. Kat situ ada kedai halal (Resource from a friend of mine)

 

 

3.Travel Agent

           

Bila sampai ke Phuket, macam-macam aktiviti yang boleh dilakukan seperti Island Tour, Fantasea, Simon Cabaret dan banyak lagi. Untuk aktiviti ini, boleh la beli pakej yang di sediakan oleh travel agency kat Phuket. Kat sana memang bersepah travel agent especially dekat Pantai Patong. Tapi jangan la beli melalui travel agent dekat airport sebab mahal mencekik.

 

Better cari dekat Pantai Patong yang jauh lebih murah dan boleh bargain lagi. I dapat pakej untuk ke Phiphi Island RM100 (speedboat) dan juga Pha Nga Bay (James Bond Island) pun RM100. Mula-mula tu biasa la diorang akan bukak harga mahal tapi pandai-pandai la bargain. Pakej ni memang sangat puas hati sebab semua complete dari pick-up dari airport sampai la balik.

           

Pakej untuk ke Pha Nga Bay include:

- Kenderaan yang pick up dan hantar ke hotel

- Pha Nga Bay Trip with Big Boat. Pergi 4 Island (Panak Island - James Bond Island - Khao ping Kan - Hong Island - Back to Jetty Mhark Prok pier)

-  Lunch Buffet di atas kapal

  

Pakej ke PhiPhi Island pula I dapat yang pakej menggunakan speedboat. Perjalanan lebih pantas dan laju. Kalau naik yang big cruise tu perjalanan nya agak perlahan.

  

Pakej PhiPhi Island include:

- Kenderaan pick up dari hotel dan transfer ker pier

- Lawat 5 tempat (Maya Bay – Monkey Bay – Viking cave – Loh Samah Bay - Phiphi Don Island (untuk lunch buffet) – Khai Nai Island

- Mask, Snorkeling, Life Jacket

- Tour Guide

Recovered_JPEG Digital Camera_575

Ni travel agent yang I amik. Service surperb dan sangat-sangat puas hati. Layanan memang mesra alam.

            

Cukup tak? Nak lagi? Later sambung kay..

            

Bye!

www.tips-fb.com

Singapore Flyers

Memandangkan Singapore Flyers memang dah termasuk dalam tentative kitorang and timing pun just nice, jadi kami terus gerak ke sana selepas puas pusing Orchard Road. Sampai sana dah nak gelap dan sesuai sangat untuk menikmati permandangan Singapore di kala malam. Night scenary much more better dari siang bagi pendapat I la sebab boleh tengok lampu-lampu yang berkedipan especially view dari Marina Bay Sands.

 

Singapore Flyers ni terletak dekat dengan Marina Bay about 10 minutes drive from Orchard Road. We went there by car dan covered parking pun senang nak dapat. Untuk masuk parking kena menggunakan autopass and make sure ada balance autopass tu bila nak keluar nanti.

 

Information untuk parking charges:

 

Date Time Parking Charges (excluding GST)
Mon-Fri 0700 - 1859 $1.00 for 1/2 hr
1900 – 0159 $2.50 per entry
0200 – 0659 $1.00 for 1/2 hr
Sat & Sun $1.20 for 1/2 hr
Public Holidays $1.20 for 1/2 hr

 

singaporeflyers #1

Entrance fee:

Adults (13 – 59 years old): $29.50

Child (3 – 12 years old): $20.65

Senior Citizen (Above 60 years old):

   

Opening Hours:

Daily Flights*: 8:30am – 10:30pm

Ticket Sales: 8:00am – 10:00pm

* Last Admission: 10:15pm

 

Tiket masuk agak mahal bila dah convert dalam RM70++ . Sekali ni je la naik..next time tak nak naik lagi dah.

   

Orchardroad37 #2. Masa sampai sini orang tak ramai dan nak beli tiket tak payah queue pun

   

singaporeflyers1 #3

   

singaporeflyers2 #4. Before dapat naik Singapore Flyers, akan lalu gallery area ni dulu.

 

singaporeflyers3 #5. The Discovery.

Dekat sini saya sangat suka sebab can learn more about Singapore Flyers with this interactive system.

   

singaporeflyers4 #6. The Dreamscape

   

DSC_0801#7

   

singaporeflyers6 #8

 

singaporeflyers8 #9

 

singaporeflyers9 #10

 

singaporeflyers10 #11

   

singaporeflyers11 #12

 

singaporeflyers14 #13. Excited nak naik Singapore Flyers

 

  

And the rest, sila la layan kan gambar Singapore Night View from 165 metres above.

 

singaporeflyers16 #14

 

singaporeflyers21 #15

   

singaporeflyers22 #16

   

singaporeflyers23 #17

   

singaporeflyers24 #18

   

singaporeflyers25 #19

   

singaporeflyers26 #20

   

singaporeflyers27 #21.

   

singaporeflyers28 #22.

   

singaporeflyers29 #23.

   

singaporeflyers30 #24.

   

singaporeflyers31 #25.

   

singaporeflyers32 #26.

   

singaporeflyers33 #27

   

singaporeflyers35

#28

   

Overall, a must sekiranya anda ingin merasai dan menikmati disamping menghayati sendiri permandangan Singapore yang menarik especially pada waktu malam.

www.tips-fb.com

Wednesday, June 6

Favorite blogshop – Agape Boutique

Benda baik ni better kita share sama-sama kan. One of my favorite online shop is Agape Boutique. You can find hundreds of shoes yang sangat menarik, unik dan rare dekat website ni. And the service sangat tiptop tau. But you can’t expect 100% perfect la kan from the shoes yang korang beli..maybe ada defect sikit-skit. But for me it is acceptable. I bought a wedges before and tersangat-sangat puas hati sebab selesa and berjaya membuat kan I nampak 10 kali lebih tinggi..woot..woot. Price pun agak murah and majoriti price range dalam RM50 and above.

  

533075_10150993988416064_137284284_n Sorry..tak ada pula gambar close up kasut. Im wearing wedges from Agape Boutique

  

I’ve been eyeing these shoes for quite sometimes..very tempting!

 SN2203 BLUE1 I love bright colors! This one RM52 je.

  

SN2249 ORANGE1 

  

SN2259 RED1

  

SN1589 BLUE 

1866 YELLOW 

SN1539 DARK PINK 

SN1588 BEIGE

  

You can browse through their Agape boutique FB or website. I bet mesti uolls pun rambang mata nanti.

  

If uolls ada blogshop yang menarik mari la share sama-sama.

www.tips-fb.com

Ratings and Recommendations by outbrain