fb Twitter

Tuesday, January 31

Nama saya Laila Mysara

This is a story about my lovely niece yang makin hari makin aktif dan cergas.

 

 

C360_2011-11-1319-51-56

 

Hai kawan-kawan…nama saya Laila Mysara. Muka saya macam amoi kan sama macam makngah saya. Saya lahir pada 5 Mac 2011. Sekarang saya berumur 10 bulan. Lagi 2 bulan lagi saya aka menyambut hari lahir saya yang pertama. Jangan lupa sedia kan mainan untuk Sara tau makngah. 

 

baby6

Ni saya ketika berumur sehari. Mata pun belum bukak lagi tapi rambut saya lebat kan.

 

baby10

 

Ni lepas balik dari hospital. Masa ni saya kuat sangat tidur. Hobi saya makan tidur..makan tidur je. Tapi sekarang saya suka banyak main. Hari-hari mesti nak main.

 

IMAG0828

 

Paling saya tak suka kalau mummy, daddy atau makngah saya masuk kan saya dalam babycot. Mesti saya akan menangis kuat-kuat sebab saya tak boleh tunggang terbalik dalam tu. Kalau mummy dan daddy pergi kerja, saya tinggal dengan nenek saya. Nenek saya selalu jaga saya dan kadang-kadang tak sempat nak masak untuk atuk sebab melayankan saya.

 

DSC_0336   

 

Pernah tengok saya masa kecik tak dulu. Dulu saya kuat minum susu dan kuat tidur, sebab tu la badan dan pipi saya sangat tembam. Bila bangun tido je mesti cari susu dulu. Semua orang suka cubit pipi saya. Sakit tauuu. Tapi dulu saya tak kuat menagis. Sekarang ni saya menang suka menangis kalau tak dapat apa yang saya  nak.

 

290720112935

saya ketika tembam dan sihat

 

 laila03 Ni selepas saya di’botak’kan.

 

 

laila04

 

010920113199

 

Paling seronak masa mummy nak bawak saya pergi berjalan. Mesti mummy pakai kan saya lawa-lawa dan satu badan saya bau wangi. Tapi kalau jumpa dengan orang, saya jadi takut sampai menangis…

 

Satu lagi pasal saya..saya tak suka makan makanan baby yang nenek saya sediakan tapi saya suka makan makanan orang dewasa. Kalau saya nampak mummy saya makan nasi, saya pun nak juga. Kalau daddy makan ayam goreng, yang pun terliur sekali.

 

20120128184753

Gigi saya dah tumbuh 4 batang dah sekarang. 2 atas dan 2 bawah. Comel kan gigi saya ni.

 

Walaupun saya ni notty, tapi saya sangat sangat mummy, daddy, nenek, atuk, makngah, makcik dan makcu saya. Durang tak pernah marah saya walau pun saya suka sepahkan rumah dan jatuhkan makanan. Saya sayang semua…muaahhxxxx

 

C360_2011-11-30-18-08-31

 

www.tips-fb.com

Saturday, January 28

[Review] Etude Golden Ratio

Selamat berhujung minggu. Tapi kenapa mesti rasa weekend ni cepat sangat berlalu. Tak puas pejam celik tetiba esok dah kena kerja balik TT__TT .


Pernah dengar Etude House tak? Sebelum ni I tak pernah dengar and kalau nampak kat mall pun, mesti tak terasa pun nak masuk. Setakat jeling-jeling je. But lepas terbaca review dekat blog, time-time tu juga rasa nak pergi beli. Kebanyakkan cosmetic yang dijual dekat kedai ni semua datang dengan packaging yang cute dan menarik dan harga pun tidak lah terlalu mahal dan tidak terlalu murah juga. Tapi paling I suke Golden Ratio, Face Glam.


Etude4

Kegunaan Face Glam ni untuk menambahkan effect shining dan glowing. Trend Glowing effect kan tengah in sekarang. Semua berebut-rebut nak putih and glowing kan. Harga dalam RM60++ kalau tak silap. 


Etude2Ada 2 jenis color dan untuk kulit I, I beli warna gold. Satu lagi warna rose yang sesuai untuk warna kulit yang terlalu putih bagi mendapatkan hasil kulit muka merah-kemerahan gitu.


Etude3
Memandang kan Etude ni dari Korea, So faham-faham je la. Tapi jangan risau. Dekat tepi kotak ada instruction in English.



Etude

Face glam ni ada 2 layer. Layer yang dekat atas digunakan sebagai highlighter yang boleh disapukan dekat T-zone, dagu, tulang pipi dan sekitar hidung. 

    Etude5 Ada cermin yang comel juga!


Etude6 Yang ni pula layer paling bawah. Macam foundation tapi cair sedikit dan ada shining dalam cairan ni.


Etude7 Etude8 Shining effect.


Cara yang selalu I guna untuk pakai Face Glam ni, I akan campurkan Face Glam dan Foundation (I suka pakai Loreal  White Perfect. Dah bertahun-tahun pakai dan masih lagi setia). Blend dekat tangan dan terus sapukan dengan menggunakan foundation brush. I lebih gemar menggunakan foundation brush instead of sapu pakai tangan je sebab nanti sapuan lebih sekata dan kemas. Tak rugi rasanya belanjakan duit untuk beli berus foundation yang berkualiti.


Kalau nak gantikan foundation tu dengan BB cream pun boleh juga.


Lepas tu boleh la pakai highlighter untuk di sapukan di tempat-tempat yang tertentu untuk menonjolkan bahagian tersebut.


Dan hasil nya…















www.tips-fb.com

Thursday, January 26

[Review] Proactiv Solution

Kali ni nak I nak memperkenalkan my skin care yang dah hampir 4 bulan I pakai. I dapat tau ada product ni pun dari kawan yang pernah mencuba dan dia memang mengalami masalah jerawat yang agak teruk dekat muka dulu. Beria-ria dia suruh I cuba siap ceritakan pengalaman dia secara details lagi bila I bagi tau tengah mencari skin care yang boleh mengatasi masalah jerawat yang maha teruk.


At that time, kulit muka I tiba-tiba mengeluarkan jerawat yang sangat banyak dan besar pulak tu bila I start pakai serum yang di beli secara online. Bila baca review orang bagi pasal serum ni semua nya elok. Sebab tu la mengenyam nak pakai. Tapi bila cuba kat diri sendiri..amik kau..selama ni tak pernah ada jerawat batu besar yang banyak, tiba-tiba berebut untuk keluar TT__TT. Maybe that serum terlalu kuat untuk kulit saya yang sensitif nih. Tu la padah nya nak lawa sangat kan.


Tak percaya tengok ni..gambar ni di ambil masa bulan 9 tahun lepas. Masa time ni dalam bulan beraya lagi. Bayangkan terpaksa beraya dengan keadaan kulit yang sebegini. Dah letak foundation 2 3 layer pun tak dapat juga cover jerawat yang merah-merah ni *malunya*



IMAG0117 Seriua tak tengok?


Terus I stop pakai serum tu dan cuba macam-macam product yang ada. Tapi still tak mendatangkan hasil. Hampir-hampir nak putus asa dah. Atas sebab tak tahan sampai nak jumpa orang pun naik segan, I teru beli Proactive Solution yang ada di jual kat Sinma. Mula-mula tu agak hesitate juga nak beli. Takut kulit jadi makin teruk walaupun duit dah banyak keluar.


Berkali-kali juga I tanya my friend tu berkesan ke tak…elok ke tak ni..


IMAG0834


Akhirnya, Proactive Solution ni dah ada dalam tangan. Beli dekat Sinma dengan harga RM199. Set proactiv ni ada:


1. Step 1: Renewing Cleanser (120 ml)
2. Step 2: Revitalizing Toner (120ml)
3. Step 3: Repairing Treatment (60ml)
4. Step 4: Refining Mask (28g)


I rasa it is quite affordable dan tahan lama. Senang la nak maintain nanti. Walaupun sekarang dah pakai 4 bulan, tapi masih lagi ada separuh lagi dalam botol tu.


Proactiv Solution ni jenis medicated skin care yang memang focus untuk menentang masalah jerawat. So bau nya memang ada bau macam ubat sikit tak ada la bau macam product yang banyak boleh dapat kat drug store tu.


Meh nak ceritakan satu-satu product ni.


IMAG0844
Step 1 : Renewing Cleanser


Memula pakai cleanser ni dulu untuk membersihkan muka dari sebarang kotoran dan make up. Use twice a day. Bila basuh muka, terasa macam ada biji-biji rasa macam pakai scrub. Biji-biji tu sebenarnya exfoliating beads. Fungsi nya untuk membunuh menanggalkan kotoran, minyak dan kulit mati untuk mengelakkan liang roma tersumbat. Selain itu, ia juga mengandungi micro-crystal benzoyl peroxide untuk membunuh bakteria yang boleh menyebabkan jerawat.


Active Ingredient: benzoyl peroxide 2.5%.


Inactive Ingredients:
water (aqua), magnesium aluminum silicate, glyceryl stearate, PEG-100 stearate, disodium PEG-12 dimethicone sulfosuccinate, sorbitol, dimethyl isosorbide, tridecyl stearate, neopentyl glycol dicaprylate/dicaprate, polyethylene, cetyl esters, anthemis nobilis flower extract, sodium hyaluronate, sodium PCA, xanthan gum, tridecyl trimellitate, propylene glycol, imidazolidinyl urea, methylparaben, propylparaben, fragrance (parfum).


Warnings:
When using this product, using other topical acne medications at the same time or immediately following use of this product, may increase dryness or irritation of the skin. If this occurs, only one medication should be used unless directed by a doctor. Do not use this medication if you have very sensitive skin or if you are sensitive to Benzoyl Peroxide. This product may cause irritation, characterized by redness, burning, itching, peeling or possibly swelling. Keep away from eyes, lips and mouth. Avoid product contact with hair and dyed fabrics, including carpets and clothing which may be bleached by this product. If going outside, use a sunscreen.


IMAG0836


The Good:
Immediately lepas pakai ni I dapat rasa kulit muka jadi lembut dan bintik-bintik hitam/putih semakin berkurangan. Tapi yang paling drastic jerawat cepat mengecut dan sekarang jarang sangat jerawat nak keluar kecuali bila bulan mengambang.


The Bad:
Setakat ni memang tak ada kecuali bau yang medicated dan boleh menyebabkan warna kain pudar. Bila nak lap muka, sila la guna kain yang tidak berwarna.


IMAG0837
Step 2: Revitalizing Toner


Selepas mencuci muka dengan Renewing Cleanser, pakai pula Revitalizing toner. Dap..dap kan dekat kapas dan terus sapukan di muka. Gunakan juga 2 kali sehari. Toner ni tidak mengandungi alkohol. How good is that. Tau tak..product yang mengandungi alkohol sebenarnya boleh menyebabkan kulit muka menjadi lebih kering. Kalau ada masalah kulit kering, jauhkan la pakai product yang ada alkohol ni.


Revitalizing toner mengandungi Gycolic asid yang boleh menanggalkan kulit mati untuk menghalang liang roma dari tersumbat. Ia juga boleh menanggalkan minyak yang berlebihan tanpa mengeringkan kulit.


Ingredients:
water (aqua), glycolic acid, hamamelis virginiana (witch hazel) extract, anthemis nobilis flower extract, rosa canina fruit extract, aloe barbadensis leaf juice, sodium PCA, panthenol, glycerin, propylene glycol, allantoin, polysorbate 20, hydroxyethylcellulose, sodium hydroxide, benzophenone-4, tetrasodium EDTA, imidazolidinyl urea, methylparaben, propylparaben, fragrance (parfum), blue 1 (CI 42090), yellow 5 (CI 19140).


The Good:
Sangat suka toner ni sebab rasa kulit bertambah lembut bila lepas pakai dan kulit I yang kusam sebelum ni jadi cerah sikit. Tatau la kalau I perasan sendiri. Tapi bila I tanya Mr. N, dia cakap ada beza warna kulit yang dulu dengan sekarang *lompat bintang*

The Bad:
None


     IMAG0838 Step 3: Repairing Treatment


Selepas toner, pakai yang ni pula. Guna 2 kali sehari juga. Biasa last step kita pakai moisturizer kan. Tapi yang ni lebih kepada untuk repairing system. Fungsi untuk membunuh bakteria sekali gus menghalang breakouts.


IMAG0843


Active Ingredient: benzoyl peroxide 2.5%.


Inactive Ingredients:
water (aqua), ethoxydiglycol, cyclotetrasiloxane, propylene glycol, cetearyl alcohol, dimethicone, glyceryl stearate, PEG-100 stearate, cyclopentasiloxane, panthenol, allantoin, xanthan gum, ceteareth-20, carbomer, triethanolamine, diazolidinyl urea, methylparaben, propylparaben, fragrance (parfum).


The Good:
Betul-betul berkesan untuk menghalang jerawat dan segala mak nenek bintik-bintik (whitehead & blackhead) kat muka menjadikan kulit muka lebih lembut dan licin.


The Bad:
None


IMAG0839 Step 4: Refining Mask


Gunakan Refining Mask 2 – 3 kali seminggu selepas mencuci muka menggunakan step 1, step 2 & step 3. Berfungsi untuk mengurangkan blemish and pores size. Gunakan mask ni di kulit yang lembab dan biarkan selama 10 – 15 minit. Kemudian cuci lah muka dan u can feel the effect immediately.


Come in small tube. Nak pakai selalu pun sayang sebab takut habis.


  IMAG0842  


Active Ingredients: Sulfur 6%


Inactive Ingredients: water (aqua), kaolin, glycereth-26, linoleic acid, cetearyl alcohol, magnesium aluminum silicate, ceteareth-20, sodium lauroyl sarcosinate, linolenic acid, cymbopogon schoenanthus extract, geranium maculatum extract, melaleuca alternifolia (tea tree) leaf oil, tocopherol, tocopheryl acetate, butylene glycol, hydrated silica, ethoxydiglycol, ethylparaben, methylparaben, fragrance (parfum), titanium dioxide (CI 77891), zinc oxide (CI 77947).


The Good:
Really help to prevent breakouts. Kulit pun makin sihat dan radiant..auuww


The Bad:
Tak nampak sangat pore size berkurangan.


Before&After


Sangat sangat berkesan untuk mengurangkan jerawat dekat muka. Nak keluar rumah pun dah tak payah nak pakai foundation or bedak semua bagai. I feel more confident going out with bare naked face. Sekarang ni tengah berusaha nak hilangkan parut kat muka ni pula.










*testimoni ikhlas dan jujur dari pengguna yang berpuas hati*























www.tips-fb.com

Saturday, January 21

Myobrace

Sebelum ni I ada post pasal entry Braces and after a few years lepas tanggalkan braces, ada ternampak gigi sedikit misalign dari keadaan asal. It is a bit annoying because gigi depan pula tu. It is too obvious kalau tersengih and ambil gambar. Sebab tu kalau bergambar I  memang tak suka senyum nampak gigi *now u know why* . No wonder la retainer tu dentist akan suruh pakai sampai bila-bila. Ingat kan gigi akan jadi lawa selamanya lepas pakai braces. Im so wrong!

 

So, to my solution, I emailed Signature Dental (located at Kota Damansara) and surprisingly, I dapat call from this clinic tak sampai setengah jam pun. 0_0 . So efficient and pantas. This guy set kan my appointment to get consultation with dentist the week after.

 

Hari yang di tunggu-tunggu telah tiba *cewahh*. I sampai awal 15 minit dan kena tunggu lagi 30 minit sebab ada patient lain tengah buat treatment. Tapi kan..cepat je rasa 30 minit tu disebabkan ini..

 

CameraZOOM-20120107173829348

 ambiance of the clinic. super comfort. Nicely decorated. While waiting boleh tengok cerita Harry Potter sekejap.

 

IMAG0825

 

I was so amazed sampai tak sedar pun dah 30 minit tunggu.

 

IMAG0823

Mesti tak percaya kan ni adalah klinik gigi. Ingatkan dah tersalah masuk saloon kecantikan.

 

IMAG0821

 All white, all clean

 

CameraZOOM-20120107173752296

 

CameraZOOM-20120107173814739

 

Then, my turn is next. I was called up to meet the dentist. Dup..dap..dup..dap

 

Eventhough this is not the first time jumpa dentist, tapi perasaan takut tu mesti ada. Gila kau tak takut..nanti di korek-korek, di jolok jolok, kena nganga mulut besar-besar sampai naik lenguh..eee..tak ke ngeri wehh *drama queen*.

 

Bila masuk je bilik rawatan tu, terus disuruh duduk and I pun start la bercerita masalah dekat dentist. This lady dentist sangat lembut. Cakap pun lembut, provide treatment pun sopan santun (unlike doctor yang cabut gigi I tempoh hari =_=’ ) and information that she provided sangat sangat details.

 

She was asking me whether nak pakai braces balik or not. And I said NO. Sebabnya tak tahan nak lalui 2 tahun lagi dengan besi yang ada dalam mulut. So, she introduced me to Myobrace. I ada google dulu sebelum my appointment but tak dapat as details as information yang dentist ni provide dekat I.

 

CameraZOOM-20120117230620631

 

Myobrace merupakan Trainer system untuk bad oral habit dan juga boleh di gunakan sebagai retainer untuk sapa-sapa yang baru lepas pakai braces. Tapi ada juga certain dentist yang menggunakan Myobrace untuk menggantikan pemakaian braces. Means, tak payah pakai braces, cabut gigi semua, gigi tetap akan jadi teratur walaupun hanya pakai teknik ini.

 

But then, it is all depends on your teeth and dentist recommendation. So better consult your dentist untuk dapatkan khidmat nasihat .

 

Jenis-jenis Myobrace:

Actually Myobrace ni ada banyak jenis. Antara nya:

 

T4K:

Design untuk kanak-kanak yang berumur dari 6-8 tahun untuk improve facial dan dental development.

 

t4k2007_features_web

 

T4K™ 2007 Features:
1: The T4K™ 2007 is thicker overall for better arch development and durability.
2: Offset upper and lower arches improves molar relationship and prevents splitting.
3: Modified tongue tag area for better tongue placement.
4: Offset upper and lower arches with Class I bite rather than edge to edge as previously.

 

T4A:

Design untuk adult, age dari 15 ke atas untuk train permanent dentition. Berfungsi sebagai alignment, retainer, jaw positioning and deep bite correction. Terdapat 2 phase system iaitu Phase 1 (untuk starting). Phase 1 menggunakan  meterial yang lembut dan flexible. Phase 2 pula untuk menggunakan meterial yang lebih keras and lebih tekanan terhadap gigi. Digunakan selepas pamakaian Phase 1.

CameraZOOM-20120117230645890  

Infant Trainer:

Untuk kanak-kanak berumur 6-12 tahun dalam membentuk gigi dan rahang.

 

IFT_crosssection

 

T4B:

Untuk remaja 12-15 tahun yang menggunakan braces sebagai pelindung kepada gusi, double mouthguard effect.

t4b_typo1

 

 

Im using T4A Phase One yang lebih lembut dan flexible. Seperti yang diberitahu oleh dentist, akan nampak perubahan kedudukan gigi selepas 2 bulan pemakaian.

 

Design:

Myobrace ni senang untuk di pakai dan di tanggalkan. Tak payah nak pakai sampai 24 jam. Waktu pemakaian ialah sejam pada waktu siang dan overnight semasa tidur. Pakai Myobrace ni rasa macam pakai getah je dalam mulut tapi ada rasa sedikit pressure sebab berfungsi untuk menolak gigi supaya menjadi align.

 

Comfortability:

Not that really comfortable because sedikit bulky and susah untuk tutup mulut. Apatah lagi untuk bercakap. Memang akan train mulut jadi diam sekali bila pakai Myobrace =_='‘ .

Cost:

10 times cheaper that typical braces. Cost me only RM400 je with additional costs untuk study model (RM50), clinical examination (RM10) dan x-ray (RM120).

 

Selepas sebulan pakai, dah boleh nampak sedikit movement gig walaupan tak terlalu obvious. 

www.tips-fb.com

Ratings and Recommendations by outbrain