fb Twitter

Tuesday, November 29

Seafood for lunch

I had a nice lunch today treated by my bos. Isn’t they so nice datang ke from Bangsar to Putrajaya untuk belanja makan. Orang yang belanja pula kena pergi ke Putrajaya kan.

 

Btw, It’s so much headache dealing dekat Putrajaya ni. Macam-macam hal. Dengan polisi yang sangat strict untuk bawak masuk vendor lagi. Terpaksa pujuk rayu dekat hampir sejam. Dah rasa nak menangis sebab asik kena pass sana sini.

 

Si A: U kena dapatkan cop orang ni dulu baru kita sign

 

call pula orang si B

 

Si B: I mc hari ni. tak sihat. U call si C la

 

Si C: I tak ada kat office sekarang. I dekat luar. U nak sekarang ker? Kenapa baru sekarang nak mintak…bla…blaa..bla..u cuba mintak Si A sign la tak payah I sign..bla..bla..bla…

 

*kalau tau dari awal..tak de la aku mintak sekarang* Wtf . Sekarang pulak nak membebel. Kitorang dah berkampung depan guard dah ni. Guard pula kerek tak ingat punya

 

call balik Si A

 

Si A: I memang tak boleh sign selagi Si C tak sign. bla..bla..bla..bla..

 

me: pujuk

me: pujuk

me: pujuk

Bila berjaya pujuk and nak fax, fax paper tak ada pulak! wtf… =_=’

 

urrghhh..dealing with this nonsense policy boleh buat gwe sakit jiwa! grrrrrr…. Nak settlekan ni saja amik masa sejam. Kenapa lah policy lain-lain. Pergi Cyber senang je. Boleh terus masuk tak payah nak dapatkan approval bagi. Tapi bagus juga buat macam ni. Sebab nak jaga equipment dekat dalam tu. Barang-barang dalam tu kan sangat expensive. 10 tahun kerja pun belum tentu mampu nak bayar balik *Berfikiran positive*

 

Tapi mood terus jadi ceria bila dengar orang nak belanja. Hahha..makan terus jadi happy kan. We had a nice lake view lunch at Restoran Seafood at Putrajaya. Tak dapat sea view, lake view pun jadi la.

 

IMAG0600 

 

    IMAG0605 

 

IMAG0606 Lala. Not my liking.

 

IMAG0607 Butter prawn. Not bad. Portion pun banyak

 

IMAG0608 Ketam masak ‘tak ingat nama’. Tapi ada rasa oat sikit. Kalau masak sambal lagi sedap ni.

 

IMAG0609 Tomyam seafood. My favorite. Dok hirup kuah je

 

IMAG0610 Chicken claypot

 

 IMAG0612  And our dessert. Banana split.

 

 

 

 

Moh la sambung buat kerja balik lepas dah kekenyangan tu =_=’

 

IMAG0614

 

 

www.tips-fb.com

Sunday, November 27

Cara untuk download drama Korea

Hi guys!!


Terasa lama betul tak update blog ni. Nak masuk blog sendiri pun kadang-kadang tak sempat. Lately ni sangat busy dengan User Acceptance Test (UAT). Mana nak buat preparation for demo, nak buat test script lagi, nak prepare untuk service testing lagi. Dah la last week punya service testing tak berjaya. Ada je masalah. Tak ada physical connection la. Tak boleh connect remote la. Macam-macam hal. Seharian duduk dalam server room pun still tak boleh jalan juga testing sebab banyak dependency. Ouh..kena tunggu vendor A datang dulu baru boleh rectify problem. grrrrrr.. dah la dalam server room tu sejuk tau tak..


Enuff la membebel pasal keje. Memandangkan cuti 3 hari ni sempena awal muharam. Lupekan sekejap hal kerja. Start hari selasa nanti baru struggle balik.


Today I macam terasa nak buat tutorial pula la. Cara-cara mendownload movie/ korea drama. Boleh tak? Sekarang ni dah jadi hantu drama korea. Bila start layan drama korea ni, susah betul nak stop. Sebab tak sabar nak tahu ending. Walhal dah tahu dah semua drama korea mesti happy ending punya.



I suka menggunakan Mediafire untuk download cerita korea sebab sangat laju dan senang. Ye la.. setiap drama tu kadang-kadang sampai 16 episode atau lebih. So, lebih cepat kalau menggunakan MF. Ouh..satu lagi sebab MF ni FREE dan gov malaysia belum ban lagi website ni. Jadi gunakan selagi ada. Banyak online storage dah kena banned. Kalau nak lagiii laju, boleh gunakan perantara yang berbayar macam Hotfile.


1. First of all, kena ada application Internet download Manager. Boleh download dan register kat sini: http://www.internetdownloadmanager.com/ . Install software IDM ni kat computer, Kalau nak crack kena cari sendiri ye ^_^



download2 Im using old version of IDM. Paling latest sekarang version 6.07


2. Bila dah download software, boleh pergi ke website untuk download. Biasa nya I suka download di http://mediumquality.blogspot.com/ . Ada banyak lagi sebenarnya website yang boleh digunakan untuk cerita korea. Kalau nak cari cerita selain Korea, boleh ke Syok.org. Cerita Hollywood, bollywood, malaywood ada kat website tu.


3.  Search cerita yang nak di download dan click MediaFire link untuk setiap episode. Make sure download mediafire 1/2 & 2/2 .Biasanya untuk mediafire, files akan dipecahkan kepada saiz yang lebih kecil. File-file untuk setiap episode tu kena download semua nya tau. Contoh yang saya gunakan ni, ada file 001 & 002.download



4. Then it will re-direct to website mediafire and click “Download”.


download3



5. Akan keluar pop-up macam kat bawah ni and click “Start Download”download4


6. File akan download di IDM.download5
File 001 yang saya highlight kan kat atas

7. Bila sudah selesai download kesemua file tadi, gunakan HJ-Split untuk menyambungkan kembali file tersebut. Click “Join”.

download6


8. masuk kan file 001 yang telah di download tadi dan click “Start”.

download7

9. Bila dah complete, check semula dalam folder and akan ada file tersebut. Selamat menonton!. Paling best sambil makan cekedis twistis sambil menonton ^_^


Ada banyak cari lagi untuk download movie or drama. Another option yang I selalu pakai download gunakan torrent. Tapi yang ni memang lambat sikit. Dah la Internet kat umah 512kbps. Cheapskate kan. hahha..Asalkan ada internet cukup la. Kalau setakat nak browsing and download, 512 pun dah memadai.









www.tips-fb.com

Tuesday, November 15

Last day at Langkawi

 

Last day is the only chance to meet up my sister.  She live and work dekat Langkawi. Ni my kakak betul tau bukan akak angkat or akak ipar ye. We share the same bloodline. Macam mana dia kerja sana? ouhh..panjang ceritanya..heheh…Sepanjang hari I kat sana she was actually on duty. Sangat jeles kan kerja kat sana. Every is a holiday for her.

 

Memandangkan my flight pukul 10 malam, I pujuk juga my sis untuk teman jalan-jalan. Nasib baik dia ada. Senang sikit nak berjalan sebab dia memang expert jalan kat sana. 

 

cenang In front of babylond. Babylond ni tempat paling happing untuk chillex time malam dekat pantai cenang. Music pula semua lagu reggae.

 

Lepas check-out, terus gerak untuk ke Cable car.

 

cenang3 Dekat area pantai cenang

 

 

cenang2 Masa ni hari Isnin dan pukul 11 pagi. Maybe orang pun tak bangun lagi. Sebab tu la lenggang je

 

Tanpa buang masa, kita terus gerak ke cable car sebab nak kejar masa. Kalau boleh nak cover banyak tempat untuk last day ni sebelum balik ke KL. Hari pun memang Alhamdulillah panas. Sebab banyak nak buat aktiviti outdoor.

 

 

DSC_1185

 

First stop dekat Petronas Quay, Telaga Harbour Marina. Tempat ni kita akan lalu dulu sebelum sampai ke cable car. Wajib singgah untuk tengok yatch kat sini dulu. Nice view btw.

 

kapal

I just love the view walaupun masa tu tengah matahari mencanak atas kepala . Panas terik uolls

 

kapal2

 

kapal3

Baru 3 hari kat Langkawi, tapi muka dah makin golap –_- ‘

 

kapal4

kapal5

 

kapal6

Rasa nya sampai kat sini dah pun pukul 1. Jarak antara Pantai cenang dan cable car ni agak jauh juga. Dalam setengah jam juga la nak sampai sini.

 

cablecar

Arrived! Untung nya datang time bukan peak season sebab parking banyak, tak payah beratur panjang masa beli tiket dan nak naik cable car.

 

 

cablecar2

Map dalam area cable car

cablecar3

Kat sini pun they provide bilik kalau ada yang nak bermalam kat sini.

 

cablecar4

ouh. Heaven. Sampai je terus beli tiket. Tak payah nak beratur pun.

 

cablecar5

This is amazing kan. Dari dalam Cable car ni boleh tengok view yang sanget shantekk. Laut tu biru je.

 

cablecar9

Tak silap I tu air terjun temurun kan. Boleh nampak dari atas

 

cablecar6

Berhenti dekat first level.

 

Actually kat sini ada 2 level. Maknanya bila dah sampai 1st level tu, kena turun and tuka cable untuk sampai ke tempat paling tinggi. Kat tempat paling tinggi tu la ada nya jambatan gantung.

 

cablecar7

 

 

cablecar8

Wanna be on top!..Feeling feeling buat catwalk atas jambatan. ahaks. tak bley blah

 

cablecar10

Angin kat sini sangat kuat dan sejuk. Tengok tangan I tu. Pegang kuat besi tu. Nampak je cool, tapi sebenarnya takut. cit..

 

cablecar11

View from jambatan gantung.

 

Kalau nak tau, kena jalan sikit dari tempat kita turun dari cable tu untuk ke jambatan gantung. Sikit tak sikit juga la jaraknya. Naik semput gak bila naik atas balik. Kalau yang pregnant tu, tak payah la turun ke jambatan gantung nih.

 

 

pantai

 

Next, singgah kejap dekat Pantai Tengkorak. Ni memang betul-betul sekejap punya singgah. Sampai situ nampak banyak monyet  yang macam dah kelaparan sangat. Ada lah dalam 20-30 ekor. This is not good man. Malangnya sebab kitorang je yang ada, memang sah la kena kerumun. ahh..terasa macam artis..*pangggg..sedas..tak lawak ok! Back to the horror story, sampai terjerit-jerit ketakutan sebab menjadi target untuk  merampas barang yang kitorang bawak. Beg baju dengan goreng pisang je kot! Nak makan sangat kannn..nah amik la goreng pisang ni semua! Tak sempat nak buat apa-apa pun sini. Baru duduk sesaat, terus decide untuk gerak takut kena cabul dengan monyet yang ada kat situ. Nampak macam ganas juga. Kalau dah lapa sangat, apa pun boleh jadi. Goreng pisang tu kitorang tinggal kan je kat situ.

 

 

 

Drive kereta about 10 minit kalau tak silap, kitorang sampai di air terjun telaga tujuh.

airterjun

   Tonggek giler bukit ni.

airterjun2

What a view. Cari spot paling baik punya

 

airterjun4

 

 

airterjun5  airterjun3Tak boleh tahan beb bila dah tengok air terjun ni. Sanggup salin baji kat celah-celah batu. Kat sini tak ada toilet nak salin baju. kalau ada pun kotor..euww..tak sanggup gwe.

 

Lepak situ around setengah jam je. Then terus ke air terjun temurun pula. Masa sampai sini dah pukul 6 lebih dah. Orang pun memang tak ada.

 

temurun

Air terjun Temurun ni terletak di Hutan Simpan Machinchang Langkawi

temurun2

 

temurun3

Kena naik tangga yang tinggi untuk sampai kat tempat yang paling lawa.

 

temurun5

Sampai sini terus terjun. Sejuk dan fresh je air ni.

 

temurun6  Tapi careful sikit batu licin and dalam dalam sikit.

 

temurun4

 

Lepas dah puas mandi manda, berkuak lentang semua, perut masing-masing pun lapa. So tempat makan yang my sis bawak dekat dengan area airport. Just nice je kitorang sampai memang waktu dinner. They provide fresh fish. Tapi kita order masakan yang simple je. Ikan goreng dan ikan curry. Kat sini pun ada macam-macam jenis ulam. Time tengah lapa memang memang semua nya sedap sampai tak sedar habis satu pinggan makan.

 

IMAG0279  IMAG0287

Boleh tak perasan ada ashtray atas meja tu. Punya la lapa sangat

 

IMAG0285

Kerang bakar ni over cook la. Kecut-kecut isi nya

 

IMAG0281 Penuh satu pinggan dengan ulam saja

 

Lepas dah mentekedarah terus ke Airport untuk tunggu flight ke KL. Walaupun a short trip, tapi betul-betul dapat berehat dan relaks sambil menikmati lautan yang terbentang kebiruan *cewahh..skema gila ayat*

www.tips-fb.com

Ratings and Recommendations by outbrain