fb Twitter

Friday, October 28

Tiffany blue and?

Blue is always my ultimate favorite color. But tiffany blue..oh myy..it is absolutely gorgeous! I can’t remember since when I berangan untuk buat tiffany blue for a wedding. Setakat ni I jarang tengok orang buat wedding tema tiffany blue. Ke sebab color too dull and ala-ala soft je?

 

At first, I wanted to have tiffany blue and white like these….

 

zukri9

 

zukri4 zukri5

 

tiffany

 

mosaic557653

 

6788626_1

 

Sweet je kan.

 

But..but…lepas tengok a few combinations..I terus jadi berbelah bahagi..ouhh…mana satu ni?

 

Tiffany blue and red. This combo really pop out!! And color lebih ceria.

 

aqua-red-all

 

redandturquoise_weddingideas Loving it!

 

redandaqua surryandedmond-1 large_image (1) large_image

 

And also tiffany blue and chocolate. Really bring out the contra.

 

aqua,blue,brown,cake,cake,balls,tiffany,blue,white-706690d44e2b8f2560a4e12f6428173d_mfull_1008_f3_6

 

tiffany-blue-and-chocolate-wedding

 

 

Demm…mana satu ni? Dearrr…help me out pleaseee!

www.tips-fb.com

Thursday, October 27

Dewan Nikah Masjid Wilayah

I always have a thought kalau nak bernikah I prefer buat dekat masjid instead of rumah. Sama juga untuk reception. I prefer buat dekat hall. The reason is because my house kecil je. Tak muat untuk cater big event macam ni. And I tak rajin nak kemas-kemas rumah and habis majlis pun kena kemas balik…fuuhh..tiring. 3 hari 3 malam kemas pun belum tentu lagi siap.

 

The only venue that cross my mind at the moment untuk bernikah is at Masjid Wilayah. I think the place is big enough for family members and closest friends. For Nikah I just want to have a simple one. Buat mana yang wajib je. Dekat Masjid Wilayah ni ada 1 dewan nikah dan 3 dewan yang lain which are:

 

  • - Dewan Muslimat - can cater up to 200 ppl at a time (rate: RM55/hr)
  • - Dewan Muslimin - can cater up to 550 ppl at a time; and (rate: RM135/hr)
  • - Dewan Serbaguna - can cater up to 1500 ppl at a time (rate: RM350/hr)
 

PIC pun very very nice and friendly. Unfortunately, sekarang masih lagi dalam renovation. Estimate siap dalam next year bulan disember. Doa agar ada rezeki untuk buat dekat sini.

www.tips-fb.com

Awana Private Island and Langkawi Island Hopping


For second day punya activity, we spend half of the day untuk Island Hopping saja.

Before we start the engine *cewah*, we had our breakfast dulu dekat Awana. Menu tidak la gah sangat. Tapi memadai la untuk alas perut. Antara makanan yang ada seperti nasi lemak, rendang, bihun, cereal, sosej, roti.

Awana Porto Malai
Morning view. Baru lepas hujan. So tak dapat nak duduk kat luar nun. Kerusi semua basah


After breakfast, terus menuju ke bahagian Fun and Adventure Center untuk ke Awana’s private Island. Kalau untuk lepak-lepak kejap sesuai la nak pergi ke Private Island ni. Kalau tak pergi rugi plak kan. Bila lagi nak sampai sini.  Lagi pun boat nak ke sana free je. Ayuh kita bertolak!

Awana Porto Malai

Awana Porto Malai
aktiviti yang disediakan di Awana. Island hopping kat sini RM45. Mahal sebab ada insurance. Kalau yang dekat pantai cenang tu tak ada insurance. Tak tahu la betul ke tak. Ni orang yang dekat Awan tu yang bagi tahu.

Awana Porto Malai
Cuaca agak mendung sedikit. Risau juga kalau hujan sebab planning dah ada untuk hari tu. Tapi nasib kami baik sebab cuaca elok je cuma mendung sedikit saja.


Awana Porto Malai Obor-obor paling besar pernah jumpe. Rasa nak amik bawak balik je pastu buat perhiasan kat rumah. voleh?


Awana Porto Malai
Menuju terus ke private island. Bila tengok Awana punya building dari arah laut memang lawa sangat. Ala-ala french nye design


Nak tengok tak rupa private island dia…

taraaaaa
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.


Awana Porto Malai
lawa tak? lawa tak?


Kat sini nanti driver boat *wah..kemain driver* akan tinggal kan kami dan amik semula ikut berapa lama kita nak chillex sini. Tapi kitorang lepak sini dalam 15 minit je. Sebab tak ada apa aktiviti boleh buat. Nak mandi pun terlampau banyak batu. Jalan sikit terpijak batu yang tajam. Jalan ke sana lagi pijak lagi. auuwwww….While waiting, kita lepak kat kerusi tu je. Sebab pantai ni kecil je and tak ada benda pun nak explore.


Awana Porto Malai
Kecil je pun private island ni. Di persisiran pantai ni je la


Awana Porto Malai



Awana Porto Malai

Awana Porto Malai
Awana Porto Malai



Lepas saja balik dari private island, lalu la dekat sini..


Awana Porto Malai




Sekali..nampak je swimming pool terus terjun.




Awana Porto Malai
Nak mandi sini agak strict juga. Kena pakai lengkap swimming suit.

Awana Porto Malai
Walaupun tengah panas, tapi tetap terjun jugak. Mano la tak golap muka den ni haaa…


Kul 12 kitorang terus check out dan planning untuk stay dekat area Pantai cenang pulak. Tapi resort belum cari lagi. Gamble tak gamble kan. Bila sampai sane baru pergi tanya setiap resort yang ada kat situ.

Awana Porto Malai
See u again Awana!


We decided untuk stay dekat Grand Beach Resort. Don’t expect too much from this resort. Bilik pun murah je. I amik bilik harga RM50 untuk semalam. Bilik terlalu basic tak ada aircond, tak ada heater, tak ada TV. Sebab dah terlalu murah, hanya disediakan kipas, shower, tilam pun keras macam tido atas batu. Bilik pula jenis chalet kayu. Memandangkan chalet tu mengadap laut, malam-malam memang sejuk. Tak payah bukak kipas bagai. Mengigil kesejukan gwe memalam tu. Dah la dalam bilik tak disediakan selimut. Terpaksa tarik cadar katil la gamak nya.

Lepas dah settle chalet, terus pergi ke kedai yang kitorang book untuk island hopping (tak ingat nama kedai ni, tapi betul-betul depan Sandy Beach Resort). Dapat RM25 per person. Kat sini pun sediakan perkhidmatan lain. Ada mangrove, sunset sailing even nak pergi ke pulau-pulai di Thailand pun ada disediakan package kat sini.  Sewa motor sini dalam RM20/RM25 sehari untuk motor manual atau scooter.

Tujuan pergi ke kedai ni sebab kena tunggu van untuk datang pick up dan terus bawa kitorang ke jeti yang berhampiran TM resort. Time tu pun cuaca masih mendung lagi. Tapi nasib baik tak hujan.

Island hopping

Bila sampai sini kena tunggu a few minutes. Maybe durang nak prepare kan boat. While waiting, mesti la snap sana sini dulu



Island hopping I rasa kalau time peak season mesti boat kat jeti ni ada sikit je. Nasib baik la holiday kat sini time tak ramai orang.


Island hopping


Island hopping


Island hopping
Time ni air tak berapa biru sangat. Maybe sebab cuaca yang agak mendung kot. Sedikit disappointed.


Beras Basah is the first island yang kami sampai. The journey from jeti agak mencabar beb. Orang yang bawak boat tu bukan main laju lagi speed nye. Ingat ko bawak speedboat ke bro? Seriau dok dalam boat kecik tu. Tiap kali lalu dekat gelora or ombak, tiap kali tu la melompat. Laju sampai vontot memang tak jejak seat okeh!


Beras Basah




Beras Basah

Masa sampai ni hanya ada boat kitorang je kat sini. So memang tak ramai orang. Tapi pelik gak. Tak kan weekend tak ada orang kot walau pun bukan cuti sekolah?




Beras Basah

Kat pantai ni ada la aktiviti boleh buat. Nak main banana boat ke snorkling pun boleh kat sini. Tapi time ni air tak crystal clear pun. Ikan pun tak ada.



Pasir kat sini halus dan lembut. Sedap je main kuis-kuis. Main guling-guling atas pasir.



Then pergi ke tempat eagle feeding. Kat sini memang banyak betul eagle. Campak je makanan, berkerumum helang. First time gak tengok eagle secara live.

 Eagle Feeding Eagle Feeding   Eagle Feeding








Next kami ditinggal kan di Tasik Dayang Bunting selama sejam.

Tasik Dayang Bunting



Tasik Dayang Bunting
Disambut oleh “dayang-dayang” yang comel


Kat sini memang banyak betul monyet. Nasib baik “dayang-dayang” ni tak agresif sangat. Tapi kena jaga bag betul-betul . Mereka ni pantang tengok orang jinjing bag plastik. Memang stare tak berkelip punya. Tengah pasang startegi untuk untuk rampas bag la tuh.






Tasik Dayang Bunting 

Tasik Dayang Bunting

Nak kena cerita sejarah tasik Dayang Bunting ke ni? Banyak betul sejarah kat Langkawi ni kan. Setiap tempat mesti ada sejarah tersendiri. Tu la istimewanya Langkawi ni.


Legenda Tasik Dayang Bunting dikatakan sebuah tempat pemandian kegemaran seorang puteri dari kayangan bernama Mambang Sari. Dia diberi julukan sebagai Tasik Dayang Bunting.
Menurut cerita, seorang putera raja, Mat Teja, jatuh cinta dengannya dan menipu puteri itu untuk mengahwininya. Mereka dikurniakan seorang anak, yang kemudiannya meninggal dunia setelah tujuh hari akibat penyakit misteri.
Disebabkan terlalu sedih, Mambang Sari meletakkan mayat anaknya ke dalam tasik itu dan kembali semula ke dunia kayangan.
Sehingga ke hari ini, ada yang masih percaya wanita yang sukar mendapat anak, jika mandi dalam tasik itu akan dikurniakan anak. Ada yang turut mengakui kebenaran hal ini." - Sumber: www.mykedah.org


Kat sini merupakan air tawar. Jangan pula ingat air masin lagi. Kat sini boleh juga untuk mandi. Tapi dalam tasik ni. About 30m tak silap. *betul ke nih?* Sebabkan aku tak reti berenang, main julur-julur kaki je la.


Tasik Dayang Bunting   


Selesai sudah aktiviti Island hopping. Lepas balik tu memang betul-betul penat. Bak kata my sis sebab air laut. Badan cepat dehydrate. Tu yang cepat penat. Malam tu memang tak ada aktiviti sangat pun sebab dah keletihan yang amat sangat.



The next day kitorang pergi air terjun yang ada kat sana. MasyaAllah..cantik sangat. Nak tau kat mana? tunggu my next entry pula ye.



Tata

















www.tips-fb.com

Tuesday, October 25

Dream Wedding Dress

I bet setiap gadis mesti ada dream dress untuk wedding masing-masing. So do I. Dari kecil lagi selalu berangan my own fairytale wedding. Tapi tak ada la berangan nak wedding yang gah pun. Nak sipi-sipi macam Kim Kardashian memang ahkak tak mampu. I don’t want a grand wedding, biar simple but memorable. cewahhh… As of for dress, I always mengidam untuk pakai dress yang kembang and flowy. Kalau tak kembang pun tak apa..janji flowy and panjang boleh sapu lantai. White dress is a must! Bagi I kalau pakai warna putih boleh menaikkan lagi seri muka sikit. 

 

CM2 *pengsan* Cantek sangat!

 

Y11005_JKT

 

LB1967 frase_thumb[2] I love dress with the ribbon. Nampak elegant dan sweet.

 

LB1967 frase (349)_thumb[3]

 

LB1936 Iman (279)_thumb[1]A Ball gown dress. This is another favorite

 

Pronovias Laertes2_thumb[4]

 

LM2a_thumb[2] Design lain dari yang lain. Yet it still look classy. This dress macam sesuai untuk baju nikah

 

LM1_thumb[3]

 

rochie_de_mireasa_ducado_c_thumb[2]

 

reemacra_rose_a_thumb2

 

  Giuliana_thumb[2]

 

Olivia Wilde in Reem Acra_thumb[2]

 

olivia-wilde-reem-acra1_thumb[2]

 

Peral_thumb[2] Dress super gorjes. Tapi agak sexy la kan. Memang tak sesuai I nak pakai

 

Pergamino_thumb[3]

 

319173_10150282475373603_696878602_7660143_322586326_n Im truly admire this dress from a famous blogger. Jatuh cinta pandang pertama dengan dress gorjes ni.

 

 

 

 

Eh..tetiba je buat entry pasal wedding dress kan…tsskkk

www.tips-fb.com

Ratings and Recommendations by outbrain