fb Twitter

Tuesday, June 28

When I was at the Hospital

Last week I was admitted to hospital pukul 8pagi. I kene undergo a minor surgery. Now I tengah menghabiskan sisa-sisa MC yang ada. Khamis dah start kerja balik. Can I have another 1 week of MC? Rasa tak puas je berehat kat rumah. Terasa sangat bahagia bila dapat bangun tdo pukul 10 pagi, golek-golek lagi sampai pukul 12 tgh hari, makan tgh hari dan sambung tdo balik.

 

I was admitted untuk semalaman saja. Tapi rasa nak balik rumah je lepas surgery tu. Akak katil sebelah pukul 2 ptg dah discharge dah. That time pula I dah siap-siap untuk ke surgery room.

 

220620112192

Sakit tau kene cucuk dengan jarum ni. Tangan kanan pulak tu. Nak angkat selimut pun den tak larat

 

Selama 2 jam I dah surgery room tu and bila balik bilik (around 4.30pm) tinggal I sorang je. Terus I cari makanan sebab terlampau lapar. I kene berpuasa sebelum surgery tu. Seharian tak makan lagi. Nasib baik pukul 6 ptg dinner dah sedia kat katil.

 

220620112191

As u can see..it’s already 9.40pm. I tak boleh tdo and terpaksa la layan cerita kat TV tu. Pusing kiri, pusing kanan..mata still segar bugar lagi. Tak menandakan mengantuk langsung. Agak seram juga tdo sorang-sorang dalam bilik ni, kat hospital pulak tu! Nasib baik tak ada bau ubat dekat sini. Nurse masuk bilik pun selang 3-4 jam sebab nak check blood pressure je. Ingat nak ajak je nurse tu teman skali aku tido dalam bilik ni.

 

Around 1 or 2 am I dah terlelap kejap tapi I rasa macam kene tindih pula. 2 Kali pulak tuh… Ahhh..sudah…nak gerak kan badan tak boleh, nak angkat kaki lagi la tak boleh. Kuatkan semangat I baca ayat yang terlintas di fikiran. Lepas baca beberapa ayat, baru la boleh gerak kan badan balik and terus I tak boleh tido balik. Nasib baik kene sikit2 je..buat nya dia menonjolkan diri..mau kejung gwe atas katil tu.

 

Sudah nya I tak boleh tdo langsung, kalau terlelap pun sekejap je. Mesti I tersedar balik. Punya la nak tenangkan diri I pasang ayat-ayat Al-Quran dari my laptop. Tu pun tak boleh tidor lagi. Nasib baik esok nya doctor dah bagi I discharge. Tak ke haru kalau kena sambung lagi semalam kat hospital ni.

 

230620112235My lunch menu before going back..yehuuuuu 

 

www.tips-fb.com

Olay White Radiance

I think I already found the suitable moisturizer untuk kulit i ni. I ada masalah parut jerawat and pigmentasi di kulit. Semenjak I pakai this product sejak awal tahun ni, parut jerawat dan pigmentasi dah semakin pudar. Tapi belum hilang sepenuh nya lagi. Effect nya slow tapi nak lawa kene la banyak bersaba kan ;) Selain itu, cream ni menambahkan hydration ke atas kulit. I use twice a day (day and night).

 

So far I pakai moisturizer ni tak ada sebarang iritasi ke atas kulit. Cuma once a month je jarawat akan keluar time nak peyed. Tapi this cream quite rich to my oily skin. Tapi I suka sangat bau cream ni.

 

DSC_6634

 

DSC_6640

 

DSC_6647

 

180620112171

 

After using half of the bottle, I can see the effect on my skin. Kulit semakin glowing and parut jerawat pun semakin pudar :)

 

Olay White Radiance cream boleh di dapati di mana-mana drugstore dengan harga RM129

 

www.tips-fb.com

Tini’s Spa

Lama giler peram cerita ni. Ingat lagi tak yang I pernah bagitau I beli voucher dari milkadeal tempoh hari. Kalau tak ingat meh baca kat sini. Beberapa minggu lepas I dah redeem dah pun voucher untuk facial di Tini’s spa.

 

I pilih brunch dekat Shah Alam sebab dekat dengan my house and tak payah tempoh traffic jem. Another brunch dekat Taman dagang, Ampang.

 

090620112127

Dekat spa ni, mereka menggunakan Dermalogica skin care untuk facial. Dermalogica sangat-sangat la berkesan untuk yang mempunyai masalah kulit sama ada berminyak, kering atau jerawat sesuai la sangat dengan harganya.

  

Mula-mula I di beri consultation dulu untuk tau masalah kulit. Selepas lebih kurang 15 minutes, I decided to take ChromaWhite TRx Treatment untuk facial. Ouh..ni tak termasuk dalam facial yang I beli tu. So I have to add on another RM190. Harga asal RM288. Fungsi Chromawhite TRx Treatment untuk memudarkan parut jerawat, menjadikan kulit lebih lembut, menambahkan ‘glowing’ untuk kulit yang kusam dan lain2.

  

090620112125

All Dermalogica skin care on the shelf. Geram je tengok.

  

  090620112126

Ni la set untuk ChromaWhite TRx. Quite expensive berbanding set yang lain.

  

After that, I was brought to start my session with foot soak for 5 minutes.

  

090620112130

The room for foot soak

  

090620112128

Nampak macam air berkocak kan. Well, actually memang pun. They put the vibration on with air yang suam-suam. I dunno the function. For relaxing maybe?

Then next session Aromatherapy message. But first you have change into something more comfortable. I diberi kain batik dipakai and brought into bilik yang hanya diterangi lilin. Ouh..lets sleep..

  

Such a nice experience. Lapi pun memang dah lama tak massage. Untuk Aromatherapy massage ni, a lady massage the whole body but concentrate dibahagian balakang badan sahaja selama 45 minit.

  

Next session would be body toning and facial. Untuk body toning, I have to choose 1 part of the body only. So tanpa perlu fikir panjang, I choose my tummy. yikes…really had to do something with my tummy tho..

  

Bahagian perut akan diletakkan wayar yang banyak dengan menggunakan machine dan akan vibrate mengikut level yang ditentukan. Sambil perut bergetar, the lady start my facial session. To my surprise, I didn’t like the facial at all. I rasa semua facial steps pun nak dihabiskan dengan cepat dan terburu-buru. Urut muka pun ala kadar je. Tak rasa  relax lansung. Stree lagi ada lah. Sangat rugi rasa nya bayar RM190 untuk service macam ni.

  

Nasib baik la body toning tu ada meninjukkan perubahan sikit. When I sampai rumah, terus cari penimbang dan yesss…I lost 1KG :)

  

You can take a look at the treatment in the Broucher below. (Click to enlarge ;)

DSC_7859  

DSC_7856

DSC_7857

DSC_7858

 

www.tips-fb.com

Wednesday, June 22

Additional New perfume family


Presenting…my additional perfume collection. Davidoff cool water for me and I bought another perfume for him. I dapat the best offer that day masa Metrojaya sale dekat Midvalley.

DSC_7478
Cool water ni bau sangat lembut and tak mencucuk-cucuk hidung pun kalau jalan sebelah. Walaupun EDT tapi pakai 2-3 das pun dah melekat dah baunya. Ni antara perfume yg I pernah beli yang tahan agak lama bila pakai.

Bvlgari ni I beli for him. Bau sangat maskulin and saja je I suruh pakai banyak-banyak bila keluar dengan I. Biarkan orang kata perfume tumpah ke apa..janji I comfortable dengan bau ni.

I addict sikit dengan bau-bauan yang sangat menyelerakan ni especially perfume laki. Pernah sebelum ni I ikut je sorang chinese guy ni hanya disebabkan bau perfume yang dia pakai..hahha..dah macam stalker pula.


DSC_7470 
Nak terbuntang tak mata tengok harga tu. Memamg time tu Metrojaya tangah buat sale kaw-kaw. So cepat je gua rembat perfume ni. Takut nanti dah balik menyesal pulak tak beli.



www.tips-fb.com

dup..dap..dup..dap

Sekarang dah pun pukul 10 pagi. Tapi hati berdegup kencang macam nampak jejaka kacak je. Masa tolong la berhenti. Takut sangat ni. Pukul 2.30ptg nanti I got a minor surgery. First time kena surgery. Hope everything run smoothly and I trust u doc!





Eh..eh..I dapat doctor yang sangat ensem tau! Duduk lama-lama dalam spital ni pun I sanggup *pang sedas* Sila kembali ke dunia yang nyata iyrin! www.tips-fb.com

Monday, June 20

Taman Pertanian Malaysia Bukit Cerakah Shah Alam

 

I know right! Im very outdated because baru sampai Bukit Cerakah (my GPS detected as Taman Pertanian Shah Alam) ni. Walaupun sebelum ni bertahun-tahun duduk dekat Shah Alam tapi tak pernah pun sampai sini.

 

Ehh..u kan study kat uitm dulu. Tak kan tak pernah sampai sini?

 

Takkkk..dulu tak sampai lagi seru untuk jejak kaki kat sini.

 

Mungkin sekarang dah sampai seru agaknya untuk pergi Bukit Cerakah ni setelah berabad lamanya. Awal-awal pagi lagi (pukul 7 tu kira awal la kan) dah bangun untuk elak panas terik nanti. Tapi I rasa pergi on Saturday morning bukan la idea yang bagus. Sebab nya ramaaaaiiiiii sangat umat manusia. Tu belum campur rombongan sekolah dan kak kiah lagi. Sampai sana dalam pukul 8 pagi. Tapi kussss semangat…orang dah ramai berkampung dah kat sini.

 

bukit cerakah

Nak beli tiket pun kene beratur. Kebanyakkan yang datang sini dengan family. Tiket for adult is RM3. Kanak-kanak RM1 saja. Auntie pakai baju merah suar hitam tu very the seksis la…

 

 

bukit cerakah Opening hours from 8.30am – 5.00 pm. Better datang awal. Later I let u know why kene datang awal.

 

 

bukit cerakah

Buat sementara ni rumah 4 musim ditutup. Sampai 4 buan koo tutup..Agak sedih jugak. Baru nak feeling2 dekat korea dalam tu. T_T

 

 

bukit cerakah

Lepas masuk dalam pakcik ni pulak nak mentekedarah. Me dalam kereta dah bfast roti dah.

 

 

bukit cerakah

Durang ni ada treasure hunt agaknya. Asik lari sana sini je. Haa…nk tunjuk the lonnnnngggg queue tu..nampak tak?? Tak nampak ker?

 

bukit cerakah

 

Nampak tak ni the long queue….Ni Queue untuk sewa basikal. Baru pukul 8 lebih tapi beratur sampai dah nak cecah pintu masuk . I tengok queue yang panjang ni terus tinggalkan pakcik tu makan and q sorang2.

 

 

bukit cerakah

Ni baru beranjak suku je. Longgggg way to go. Dah setengah jam juga la tunggu ni.Pulak tu seorang yang beratur biasanya sewa sampai 5-6 basikal sekali. uurrgghhhh.. Tapi disebabkan nak keluarkan peluh, sanggup beratur berjam untuk sewa basikal ni.

 

Actually there’s 2 option kalau nak bersiar-siar dalam ni. Sama ada sewa basikal or boleh naik bas yang durang dah sediakan. Taman ni teramat la besar ya amat! Pusing sehari pun tak kan habis nya. 1290 hektar ha kauu..! 

 

 

bukit cerakah

Setelah sejam beratur. Akhir nya sampai juga turn kami. Tapi…tapi…basikal dah habis T_____T . Takpaksa la letak nama dalam waiting list and ada 5 lagi nama atas nama kitrg *sigh*. Kene tunggu lagi la gamaknya. Eh..eh..those yang ada beskal sendiri boleh je bawak masuk dalam ni tau.

 

 

Setelah 2 jam ..2 JAM tau! Jam pun dah nak dekat pukul 11. Baru la dapat basikal yang di nanti2 kan. Happy teramat..macam baru dapat duit sekepok plak.

 

bukit cerakah

 

bukit cerakah

 

bukit cerakah

 

bukit cerakah

 

Seronok juga main basikal dalam ni. Sebab jalan yang berbukit and banyak selekoh yang bahaya. Lagi tajam selekoh tu lagi laju aku kayuh. Tapi yang den tak gemor time nak naik bukit. Bukit kalau sikit2 takpe. Ni kalau jalan kaki memang sampai tertonggek la berjalan. Last2 bukan nya I kayuh basikal tuh. Lebih rela turun jalan kaki bawak beskal.

 

Semput dehhh…

 

 

bukit cerakah

Map untuk seluruh taman ni. Besar tak besar kan. Tapi bab2 baca map ni..kita serahkan kat incik aie.

 

I follow ur back je la. Sambil tu boleh cuci mata sekali..opssss

bukit cerakah

Landak melintas! hahah..comel je

 

 

 

bukit cerakah

Kiri kanan penuh dengan pokok. Segar je rasa. Saya telah ditinggal kan kat belakang. Tenggok tu..sebatu dah kat depan. Im the one yang pegang camera. Pit stop nya memang banyak la. Mana nak capture gambar lagi. Nak menghayati keindahan alam lagi *skema*

 

bukit cerakah

Monyet plak melintas dihadapan.

 

 

bukit cerakah

Sampai dekat kawasan skytrex. Yang ni pun teringan gak nak naik. I memang suka buat aktivi adventure macam ni. Tapi maybe next time je la. Sebab nak kasi pusing habis dulu dalam taman ni.

 

 

bukit cerakah

Ader bran? Berapa meter tinggi ni eh?

 

 

               bukit cerakah  Terowong casablanca. wtf

 

 

bukit cerakahTangga ni I tatau menuju ke mana. Menara tinjau agak nya. Ni pun next time kita pergi yer.

 

 

bukit cerakah Jalan mati kat depan. Tapi banyak betul monyet yang gebu-gebu kat sini. Kalau kene kejar memang aku pecut la dulu.

 

 

bukit cerakah

Sampai kat taman kaktus. Time ni matahari dah mencanak atas kepala dah. Kata nya dah pukul 12 dah. Terlupa pula tu nak pakai sunblock. Tona kulit pun 2 kali ganda gelapnya lepas balik berjemur dekat sini.

 

 

bukit cerakahMacam-macam jenis pokok kaktus kat sini.

 

  bukit cerakah

 

 bukit cerakah Baru jalan 5-6 langkah terus patah balik naik beskal. Panas amat. Pokok pun renek-renek je kat sini 

 

Bukit Cerakah

 

 bukit cerakahDi taman haiwan. Tapi sekadar lalu je. Tak berhenti pun.

 

 

bukit cerakah Rumah kebudayaan

 

bukit cerakah

Last stop dekat kolam ikan ni. Besar2 ikan kat sini. Mana tak nya..asik bagi makan je.

 

 

 

Hari yang menyihatkan dan balik dengan kaki dan bon2 yang sakit. Sampai umah terus berhibernasi sampai esok pagi.

www.tips-fb.com

Monday, June 13

Lunch buffet @ The Spread

Last week I got this free voucher untuk lunch buffet di The Spread. Thanks kak Farah for the treat :) . Kalau ada lagi, saya sentiasa menerima dengan tangan yang terbuka ;)

 

The spread terletak dekat The Garden Hotel, Midvalley. Last time I went here masa company event untuk berbuka puasa last year.

 

 

310520112092

 

 

310520112091  They have extended the valid period.

 

 

310520112093Butter Prawn! First food yang I amik and terus letak dalam pinggan >_< . Meleleh-leleh tengok

 

 

  310520112096 At the left tu crab and potatoes at the right.

 

310520112097

 

 

310520112098 Ni baru first plate je ni. Tambah sampai 4-5 plate juga la that day

 

 

 

310520112099 

While eating, terjengok-jengok juga kat luar tu. Masa makan sini that day, memang tak ramai orang, lebih kurang 6-8 orang je. Memang tak dengar langsung bunyi sudu garpu or suara orang because this place is huggeee..

 

310520112100 The dessert

 

310520112101 

They also serve sushi and fresh oyster, kupang and prawn. I tak reti sgt makan oyster or any seafood yang mentah tu.

 

310520112102 Porridge, Not bad at all

 

310520112103

 

310520112104

 

310520112105

 

310520112106 

They provided more choices and variety of food. Worth every penny.

www.tips-fb.com

Ratings and Recommendations by outbrain