fb Twitter

Tuesday, March 29

Peranakan Place

Pernah makan dekat Retoran Peranakan Place tak? Terletak di 1st Floor One Utama and I’m so in love dengan makanan dekat restoran ni. This would be my second time coming here. And makanan yang I try memang tak pernah mengecewakan. First time coming here, I just try Asam Laksa saja. Takut tak sedap, kita cuba dulu yang simple-simple. Memang yummeh! I makan sampai tak tinggal kan sebarang kesan. Kuah asam laksa pun I hirup sampai kering kontang. AWESOME! Paling penting it’s halal

PeranakanPlace

Dekat sini ada pelbagai menu dari mee sampai la lauk-pauk.

PeranakanPlace

Second time coming here for dinner. This time nak try nasi and lauk pula.

PeranakanPlace

At first ingat nak order this set for 2 pax. Tapi terlalu banyak lauk. Sampai 4 jenis. So we just ordered ala carte je.

PeranakanPlace

I ordered this one sebab nak try something different. Longan Mango ABC. Tapi I tak suka manggo yang dah di blend tu. Ingatkan letak mango yang di potong-potong kecil =_=’ .

PeranakanPlace

Grilled fish. This is double awesomeness! Serius! Sambal sedap. Cicah tu pun sedap! RM18 .Tapi ikan nya size kecil sangat. Bagi yang tak makan pedas, better order yang lain sebab sambal tu sangat pedas tau.

PeranakanPlaceGarlic Kailan. The price quite expensive for this small portion. RM11.

Food kat sini memang memenuhi selera tekak I. Tapi tak boleh la selalu makan sini sebab harga sangat mahal dengan portion yang sedikit. You should go and try. Setakat ni I hanya tau kedai ni terletak dekat One Utama, Bandar Utama. Tempat lain tak jumpa lagi.

 

www.tips-fb.com

My Wishlist

Jaw dropped! I’ve been eyeing this dress for quite sometimes. Isn’t it gorgeous. I suka sangat this dress because the material is made from satin with silk chiffon. It really emphasis your body feature. Tapi kalau ader lelemak yang tersentil memang tak sesuai pakai sebab it really doesn’t look nice ok!. I adore the neckline beaded halter strap. Menambahkan lagi exclusive this dress. Plus, they have my favorite color too..woot..woot

Dress

 DressFlowing. Terasa sangat glam!

I’ve been dying to have this one too. Tapi kene beli from oversees. How I hate waiting for weeks before I can get this dress.

 Dress

Dress

Choose your style. They even have short and long dress.

Dress

 

Eve 2c_thumb[1]

 

 

www.tips-fb.com

Wednesday, March 23

Laju la lagi!

Kenapa la Internet dekat rumah ni teramat slow sekali? Walaupun Torrent dah disable kan pun still loading sampai lusa pun belum tentu lagi siap untuk view satu page ni!!

Dato’ Zam, kata nak route kan laluan traffic ke tempat lain? Kenapa macam tak ada perubahan pun ni? Pls..pls..I need fast connection! Saya rindu dekat speed yang dulu. Walaupun hanya pakai 512kbps saja, tapi saya memang dah cukup puas hati sangat. Tolong la… T___T .

Tanda-tanda untuk suruh pakai Unifi ke ni?

www.tips-fb.com

Tips Melancong Ke Bandung [Bhgn 3]

March 23rd, 2011

Banyak sangat dapat feedback mengenai entry pasal Bandung yang I publish dulu. Ada yang menanyakan tentang pelbagai info yang lain. Today I nak continue and provide more info, boleh la job down mana-mana yang patut. Hopefully dapat menjadi rujukan bersama.



1. Mana nak dapatkan pakaian baby/kanak-kanak di Bandung?
Baju budak and baby senang sangat nak cari kat sana. So tak payah la risau. Kebanyakkan FO memang jual baju budak macam dekat Jetset, Blossom, Rumah Mode, Pasar Baru (ni I senarai sikit). Macam-macam saiz and brand ada. Tapi kalau nak cari FO yang khas jual baju budak saja, boleh pergi dekat Toko Anak Kecil (belakang Gedung Sate) dan Toko Bale Anak (Jalan Sumatera) & Lavie.



2. Mana nak cari kedai jahit?
Bagi yang nak tempah baju kurung atau baju melayu dekat sana, boleh pergi dekat Pasar Baru di Lantai 3 dan Lantai 4. Ada banyak kedai dan boleh siap dalam masa sehari saja. Tapi Im not sure quality jahitan macam mana. Ada yang cakap tak berapa ok. Tapi ada yang cakap puas hati. Nak tempah suit pun boleh. Harga dalam Rp150 000 kalau tak silap.
I senaraikan apa yang ada di setiap level di Pasar Baru. Senang nak cari barang nanti.  Pasar Baru ni Besar tau!. Pusing satu hari pun memang tak cukup.



Lantai Dasar 2 kain batik, pelikat, telekung,
Lantai Dasar 1 kain batik, pelikat, telekung..
Lantai 1 Telekung, kain ela, blouse
Lantai 2 Telekung, kain ela, blouse
Lantai 3 blouse, kain ela, pakaian kanak2 & mainan kanak2, tempahan baju
Lantai 4 blouse, kain ela, pakaian kanak2 tempahan baju
Lantai 5 handbag dll
Lantai 6 medan selera & handbag
Lantai Atas Sekali Surau


Kalau yang nak jahit langsir pula, boleh buat dekat Jalan Alkateri. Pun boleh siap the next day. Cepat kan durang ni buat kerja.

3. Bagaimana untuk book Hotel Royal Dago 2 (Hotel yang I duduk dekat sana)?
Setahu I, hotel ni tak boleh nak book thru phone. Kene walk-in je. Maybe sebab harga dah murah sangat and bilik tak banyak. Tapi kalau nak try, boleh contact nombor ni 622-2502200.

4. Senarai Hotel.
Rata-rata yang pergi sana nak cari hotel yang murah sebab banyak masa di habiskan masa untuk shopping je. So dekat sini, I list down kan antara option Hotel yang boleh tahan murah dan kebanyakkan hotel I pilih yang berhampiran dengan FO (senang skit kan nak shopping nanti ;)). I tak list kan hotel yang mahal sebab ada banyak pilihan and senang sangat nak cari kat sana.

- Harga (Weekdays/Weekends)
- Standard A: Rp. 220.000/ Rp. 255.000,
- Standard B: Rp. 250.000/ Rp. 280.000,
- Standard C: Rp. 270.000/ Rp. 295.000,
- Superior: Rp. 285.000/ Rp. 305.000,
- Deluxe: Rp. 320.000/ Rp. 340.000,
- Executive: Rp. 360.000/ Rp. 380.000,
- berhampiran Rumah Mode & Paris Van Java.
- Terletak di Jalan Emong. Hanya 5 minit ke Alun-Alun dan 15 minit ke Jalan Riau dan Dago.
- Address: Jl. Emong No. 17 Burangrang Bandung
- Tel: 022 730 0371 / 022 730 0997 / 022 730 1066
- Fax: 022 730 0997
- Email: info@ardellia-hotel.com

- Harga (Weekdays/Weekends)
- Harga Single Room: Rp 103, 500 / Rp. 172,500
- Harga Standard Room (tanpa toilet): Rp. 212,750 / Rp. 256,750
- Harga Standard Room: Rp. 264,500 / Rp. 345,000(weekend)
- Harga Family Room: Rp. 483,000 / Rp.632,500
- Terletak di Jalan Juanda (Dago).
- Walking distance ke FO yang berhampiran (Grande, Blossom, Raffles City, Glamour, etc)
- Alamat: Jl. Imam Bonjol 27, Bandung 40132
- Tel: 62 22 2533773
- Fax: 62 22 2506629
- Email: rumahebo@yahoo.com
* seelok-elok nya call terus sebab I pernah email. Tapi lambat nau dapat feedback.


- Standard Room: Rp. 240 000
- Standard Triple: Rp.330 000
- Standard Quad: Rp. 400 000
- Family Room: Rp. 550 000.
- Hanya 15 minit ke Pasar Baru dan 10 minit ke FO
- Ramai orang dari sini yang pilih untuk duduk dekat Hotel ni.
- Alamat: Jl. Babakan Jeruk 1 No. 76, BANDUNG – 40194, INDONESIA
Tel: +6281221010336
Fax: +62 22 91230912
Email: irvankusumaputra@yahoo.com / orangehomesbandung@gmail.com


- Harga Dari Rp 320 000
- Teletak di Jalan Riau dan berdekatan ialah FO Heritage, The Secret, Riau junction, ForMen, Summit, Branded Club, Cascade, etc
- Alamat: Jl. Progo No. 6, Bandung
- Tel: +62 22 420 6249
- Fax: +62 22 420 0758



- Standard Room Non AC: Rp. 180.000
- Deluxe Room Non Ac: Rp. 210.000
- Deluxe Room AC: Rp. 300.000
- Suite: Rp. 350.000
- Alamat: Jl. Cihampelas No 240 Bandung 40131, West Java, Indonesia
- Tel: +62 22 2033425 or +62 22 2037281
- Fax: +62 22 2037281


- Harga (Weekdays/ Weekend)
- ROSE Room (Standard Twin Bed): Rp. 375.000/ Rp. 425.000
- LILY Room (Superior): Rp. 400.000/ Rp. 450.000
- BOUGENVILLE Room (Deluxe) : Rp. 425.000/ Rp. 475.000
- AMARYLLIS Room (Executive): Rp. 450.000/ Rp. 500.000
- ALAMANDA Room (Family) : Rp. 900.000/ Rp. 950.000
- Terletak berhampiran Jalan Riau. Hanya 5 minit  ke Jalan Dago dan walking distance ke Jalan Riau.
- 15 minit dari Airport Sastranegara
- Alamat: Jl. Seram No 3 Bandung 40115
- Tel: 022 – 4200518
- Fax: 022-4232114
- E-mail: info@gandasari.com

- Harga: (Weekdays/Weekend)
- Standard Double: Rp. 278.000/ Rp. 328.000
- Superior Double: Rp. 298.000/ Rp. 348.000
- Superior TWIN: Rp. 298.000/ Rp. 348.000
- Family: Rp. 378.000/ Rp. 428.000
- Hanya 10 minit ke Pasar Baru
- Alamat: Jl. H. Akbar No.12 Bandung (Samping Kartika Sari)
- Tel: 022.4240672
- Fax: 022.4260288
- E-mail: hotelunik@yahoo.co.id

- Deluxe Room: Rp 225 000
- Superior A: Rp 300 000
- Superior B: Rp 275 000
- Triple Room: Rp 350 000
- Family Room: Rp 375 000
- Hotel ni berhampiran dengan Pasar Baru (500 meter).
- Berdekatan di kebanyakkan FO (Jlan Riau, Jalan Dago, Setiabudhi). Hampir juga dengan Banding Indah Plaza
- Alamat: Jalan Wastukencana, No 7A, Bandung
- Tel: 022 4206657 / 08121 40 70 60
- E-mail: patradisa3@yahoo.com
* Pernah hantar email kepada mereka. Tapi mereka ni prefer berurusan melalui phone.



  • Hotel Utari
- Harga dalam Rp. 375 000
- Berhampiran di Jln Dago. Bersebelahan DSE Outlet
- Alamat: Jl. Ir. H. Juanda No. 50 ,Cibeunying, Bandung – 40135, West Java, Indonesia
- Tel: +62 22 4206810

  • Hostel by Moritz
- Harga dari Ro.65,000 sehingga Rp.80,000
- Sesuai untuk backpackers.
- Berdekatan dengan Pasar Baru
- Tel: 022 4205788
- E-mail: alleyhostel@gmail.com

Cukup la untuk hari ni. Happy reading >_<

Kalau nak baca tips sebelum ni, sila klik di sini dan sini.



www.tips-fb.com

Tuesday, March 22

Love and Other Drugs

March 22nd, 2011

Semalam baru ada kesempatan untuk berhempas pulas clean up my hard disk (macam susah pula bunyi nya) and found this movie, Love and Other Drugs dalam hard disk. Rupa-rupa nya dah lama I ada cerita ni tapi terlupa nak tengok. Cerita ni..humm…uhhh..errkkk.. terkelu lidah gwe nak berkata-kata sebab tak aspect  Anne Hathway sanggup belakon scene ahemm..ahemm. I memang sangat minat dengan Anne Hathway sejak movie The Princess Diaries and since then setiap movie yang dia belakon mesti I akan tengok with full concentration because she is so hottttt!! *hidung berdarah*.  Tak kisah la nak kata macam lesbo pun. Tapi memang mata I asik tertumpu kat dia saja sebab sangat gorjess..

This is a Romantic Comedy movie tapi banyak sangat menampilkan b00bs Anne Hathway (Maggie) :O . Like separuh dari cerita nih asik tayang boobs saja *rolling eyes*. serius! Sampai dah muak dah tengok. Tak suka la. Because I know her as a innocent and naive through her film before. Kecewa sedikit tengok dia belakon cerita macam ni.

loveandotherdrus

Dalam cerita ni, she has Parkinson’s dieses at the age of 26 and a sex goddess at the same time..harharhar. Because of her dieses, she unwilling to allow anyone to get close. But the end of it, Maggie and Jamie were addicted to each other. Ni kes I malas nak buat review panjang-panjang. Nanti tak best pula tengok bila dah bagi review ni.

Anne-Hathaway

  Oh…cantek nya dia. 

But hey, your movie never disappoint me. Peduli kan keterbukaan dan kebonjolan itu sebab berjaya buat I menagis at the end of it sebab terselit morale and menyedarkan diri sendiri  . I bagi 4 bintang! *clap* *clap*

 

www.tips-fb.com

Wednesday, March 16

Memang tak cukup sehari

March 16th, 2011
Last few weeks I did mentioned that kene pergi somewhere kan. Perjalanan yang amat penat sebab kena bermalam satu hari saja di sana. Semua nya terpaksa di buat dengan pantas. Shopping kerepek-kerepek pun ambil masa sejam saja. Makan malam pun dah siap-siap tapau then makan dekat dalam bilik hotel. Esok nya, pukul 8 pagi dah bertolak dari sana ke KL.

Berjaya juga jejak kaki kat negeri ni. First time pulak tu. So, eksited lebih.
www.tips-fb.com

Friday, March 11

Eyes Through My Lens

Bosan membebel dalam blog nih kita tukar pula genre kepada photography. All picture was taken by me and semua ada memory yang tersendiri.

strawberryFirst time eating home made Triffle. Selamba makan dekat Uptown dengan pelahapnya sebab sedap sangat. Dah tak heran la orang keliling nak cakap jakun.

www.tips-fb.com

Intense Debate plug-in

For this blog, Im using Intense Debate plug-in untuk bahagian comment. Kenapa I suka sangat guna Intensedebate ni sebab:

 

  • Comment Default blogger terlalu simple dan kurang menarik. Tak boleh nak customize. Boleh jadi annoying kalau terlupa untuk  disable word verification. Everytime nak komen kene masuk kan verification. Jadi mual kalau selalu macam ni dan boleh menjadikan orang nak komen pun kurang sebab geram kena masuk kan verification tiap kali nak komen. I know the function of enabling it untuk mengelakkan spam masuk dalam komen, tapi I memang kurang gemor la. Banyak sangat halangan dan onak duri yang perlu ditempuhi. 
  •  

  • Mudah saja nak disable kan word verification. Go to Dashboard>comments> Show word verification for comments?. Just tick “No”. Senang kan.

     

comment

 

  • Intensedebate boleh Customize the layout dan nampak lebih professional. Tak ada la ruangan untuk komen nanti terlalu plain dan boring. Selain itu, word verification yang sangat menyampah kat blogspot tu akan hilang.

     

  • Intensedebate mesra backlink sebab ader Comment Luv. Makna nya, bila komen dalam blog nih, make sure tick check box “Comment Luv” and masukkan website/blog dekat bahagian “Site URL” pengomen kat situ. Bila click submit comment, entry terbaru pengomen akan tertera sekali dibahagian komen. Ni salah satu cara I bagi kredit kepada pengomen >_<

 

ID3 

 

  • Akan dapat notification melalui e-mail setiap kali ada komen yang terbaru. Mudah untuk keep track komen yang masuk.

     

  • Intendedebate ada plug-in untuk smileys untuk menambahkan komen lebih menarik.

 

Intensedebate2 

 

Bagi yang tak ada akaun Intensedebate ni pun still boleh komen jugak. I pernah dapat feedback cakap tak boleh nak komen dekat blog I nih. Sebenarnya boleh! Kalau nak identity di rahsiakan, boleh komen as a guest. Tak payah login pun. Hanya Isikan bahagian nama. Ni suka hati la nak letak nama apa pun. Gwe Tak kisah. Nak letak Anonymous pun boleh. Then kena isi kan bahagian E-mail jugak. Kalau tak nak bagi Email sendiri pun tak apa. Taip saja apa-apa email. abc@gmail.com pun boleh. Tapi make sure jangan tinggalkan kosong udah la. Taraaa…kan dah boleh komen tuh.

 

Ada banyak lagi option dekat Intensedebate yang boleh cuba. Boleh la explore sendiri

www.tips-fb.com

Wednesday, March 9

Air di cincang tak akan putus..Congratulation Natasyah

 

It’s been 8 years we’ve been friends. Sejak dari ‘U’ lagi. Last jumpa pun masa time Graduation dulu dan now selepas 5 tahun berpisah, seronok sangat bila dapat jumpa balik ramai-ramai. Time bila lagi boleh jumpa balik..of course la di majlis orang kahwin. Kalau tak, busy je memanjang masing-masing. Nak buat reunion entah bila la pulak sebab ramai yang dah berkeluarga.

I was invited to attend to Tasya wedding at Dewan Felda Merak Kayangn, KL. It was a blast sebab dapat gosip-gosip and update latest story. BTW, congratulation Tasya for your big day! Nampak nya tinggal berapa kerat saja ni yang masih membujang T_T.

DSC_5894#1. A gorgeous bride and a good looking groom.

Ouh..I still remember, purple is your favorite colour. Tema pun purple sampai wedding kad pun purple :)

DSC_6045#2. Suka la ada spot light tuh. Ala-ala princess, mata semua tertumpu.

DSC_6040#3

DSC_5898#4

   DSC_5900#5. Tak sabar-sabar durang ni nak naik atas nak merenjis. Eh..eh..nak ambil berkat ke >_<

DSC_5905 #6. Pengantin ni memang tak cover-cover dah bila jumpa member

 

 

DSC_5931 #7

DSC_5949#8.  Ada yang cakap macam Marion Caunter. Yes. Indeed.

 

DSC_5952 #9

DSC_6075#10

DSC_6081#11

DSC_6088#12

DSC_6111 #13

DSC_5974 #14

DSC_5980 #15

DSC_5989 #16

DSC_5993#17. Aftia. Bakal pengantin juga ni. Debar-bebar tak kak?

DSC_5870 #18. Malik. Tiap-tiap minggu sanggup balik Bangi dari Johor. hnnss…aku dengar pun dah terasa keletihan nya. Tak sanggup nak meredah.

DSC_5996      #19. olololo..comel nya..NAJAH! bukan pompuan kertu ni.

DSC_6092  #20

DSC_6116 #21. Tak kan potong kek sorang-sorang jer?

DSC_6117#22

.DSC_5958#23. Ni semua la team satu kelas dulu. Kumpul-kumpul cam ni, mengimbau balik tak kenangan masa study dulu you’olls?

www.tips-fb.com

Tuesday, March 8

Welcome to the world..Laila Maisarah

Hi blog! Rasa macam dah lama sangat tak update. Banyakkk sangat cerita nih. Serius! Ok..let me start dengan perkara yang excited sekali. My sis baru je selamat melahirkan baby girl yang sihat pada Sabtu pagi lepas. But sadly, that time I was at Kedah. Sempat melawat petang Sabtu. Itu pun pecut dari Kedah ke KL, 5 jam je tp bukan I yang drive. Tapi si Adik yang macam racer tu yang drive.

Enjoy gamba-gamba Laila Maisara yang berusia sehari ini.

baby

www.tips-fb.com

Thursday, March 3

Far..far..away

I’ll be away for a few days starting tomorror. Jangan rindukan saya ye..hak hak hak tui!! *perasan*  Ada ke orang nak rindu .   Saya bukan pergi bercuti.*sedih*. Tapi pergi mengambil budak yang bangga kerana sudah habis belajar. Kembang kuncup kan hidung tu. Eh..Eh..baru abis foundation jer.. banyak lagi nak kene study tuh. Lepas nih study sampai dapat 4 flat tau!

   050220111744 Motif nak letak gamba kat besar-besar kat sini? ouh..nak tayang hidung kembang kot

www.tips-fb.com

Tuesday, March 1

Panas..panas

Sekarang ni angin bertiup dengan kencang nya..panas…panas.. sepanas apa yang berlaku dekat office sekarang.

Hot topik yang dibangkitkan oleh seorang blogger. Pelacur blogger? Awat harsh sangat nama nya tu?

Nak tau pasal ape? Baca sini: http://lensarosak.blogspot.com/2011/02/pelacur-blogger.html

*btw, I tak menyokong sapa-sapa. Sekadar untuk berkongsi agar yang baik di jadikan panduan dan yang tak elok kita buangkan. In fact, we are just human kan. Tak lepas dari melakukan kesilapan.  

www.tips-fb.com

Ratings and Recommendations by outbrain