fb Twitter

Tuesday, January 25

Bandung Escapade – Day 4

Untuk hari yang ke-4, pindah lagi sekali Hotel..this time duduk dekat Hotel yang kelasss sikit..turun dari bilik boleh terus shopping baju, kasut dan bra.. aku ni yang jakun ape lagi..wooahh….woahh..woahh…melopong kejap.. Hotel Anggerk ni bersambung dengan shopping mall Riau Junction. Kalau nak shooping grocery pun senang turun bawah je ader Giant..wahh..gituw kan..
DSC_0761

Nak bilik paling murah..dibagi nya bili ni..tp tak ada la murah sangat pn (T_T)..Tapi paling tak best sebab ada bau tambakau dalam bilik tuh…ciss..ader org merokok ke sebelum ni dalam bilik!! dah la tingkat tuh tak boleh bukak..sekadar perhiasan je..boleh??.. Aku plak semenjak umo dah meningkat ni memang agak sensitip skit ngn bau rokok.. Apa lagi…gwe mengadu domba la dekat bell boy yang super duper cute tu..gebo nokk.. Dia suggest untuk tukar bilik. Dia pun call la bhgn reception..tp malangnya semua bilik dah penuh. Tapi mereka akan hantar house keeping untuk spray wangian.
To my surprise, tak sampai seminit house keeping datang.. wahh..wahh…lagi.. pantas bangat orang Bandung ni yer.. Ape nak heran..hotel pn hanya 3 tingkat je..dan bilik tak banyak… Tapi bila balik malam lepas shopping, bau rokok tu masih ade.. SAH!..,mesti ader hantu tembakau nih!!!…wtf

DSC_0762
Paling tak boleh tahan tv tu.. tu bkn LCD pn..durang kasi tebuk itu lobang..pastu sumbat kan blakang tv tuh nmpak la cam LCD..ni kreatif ker nak jimat?? harharhar

DSC_0763The Toilet
DSC_0764

DSC_0893 The Cafe..very like the color concept..
DSC_0869 Intai2 sikit kek yang ader…

DSC_0870 The entrance of the cafe..sebelah kanan tuh bahagian reception..sebelah kiri plak shopping mall..Hotel ni kecik je..kat situ la kau nak makan, kat situ jugak la nak check in
DSC_0872 In front of the lift..lift pn cinonet jer
DSC_0892 Staff kat sni peramah dan murah dengan senyuman..tak macam kt KL. Masam mencuka memanjang..  
Mission hari ni pergi Toko tiga, Pasar Kosambi dan Jalan Riau. Itu pun dah amik masa satu hari suntuk. Banyak lagi tempat yang tak sempat pergi. Sebelum tuh kene la breakfat dulu untuk kumpul tenaga. Baru la tak termengah2 nanti berjalan.

DSC_0861My breakfast.
Makan nasi putih lagi..terkejut gak at first tgk durang dah hidangkan nasi dan pelbagai jenis lauk pauk untuk breakfast. Laju je aku senduk nasi. Cadang nya nak skip lunch. Takut tak sempat nak melawat semua FO nnt.. Roti aku dah tak pandang dah.

DSC_0863Lepas makan nasi, makan porridge pulak..tip top la bubur nih..
DSC_0864Akak tuh tengah masak telur dadar. Kat sebelah kanan ada pelbagai mee. Belah kiri nun tak pasan plak ada ape.

DSC_0865Time aku turun memang kosong cafe nih..Bila dah habis makan baru ramai org turun makan.
Lepas breakfast terus naik bilik kejap untuk memerut..hahha..asal pagi je mesti sakit perut..tu maknanya aku memang sihat ok!
Tunggu teksi dan terus ke Toko tiga. Tempat nih memang famous jual jeans. Jeans Levis kat sni memang ori dan jauh lebih murah daripada boutique. Tapi salah timing, sampai terlebih awal plak sampai. Toko Tiga nih pukul 10 baru bukak. Awat la lambat sangat bukak nye nih?
Terus suruh driver teksi berhenti dekat Pasar Kosambi nasib baik la dah bukak time tuh. Tujuan nak beli jajan lagi sebab yang beli hari tu masih belum mencukupi. (uh..tak sempat nak amik gamba pasar tuh).
 Btw, lepas tu singgah makan kejap dekat kedai nasi padang (padahal baru makan..bela hantu raya ke ape nih?).. Ku tak makan pn sbb lauk sume berlemak and makan breakfast tadi pun belum hadam lagi.
DSC_0681
DSC_0679
DSC_0682
 DSC_0683
DSC_0692Kat sana pun ada jual Cakue. Ni dekat area pasar kosambi lagi.
DSC_0699Teh botol ni ader di mana-mana saja dekat bandung. Sampai dekat Airport Bandung pun ader lagi.
DSC_0709Jalan dekat Pasar Kosambi..Banyak jual ikan dekat sini. Gebu gebu plak tuh
DSC_0729Uishhh..ape plak tonggeng2 nih..shesi larr…
Sampai jugak akhirnya ke Toko Tiga. Tp me very disappointed larrr. Because tak ada seluar jeans yang berkenan dan kurang lawa. Kira outdated la design nye. Keluar dengan muka sedey..
DSC_0734at 2nd floor. Pencinta jeans boleh la try terjah sini.
Lepas tu shopping pulak dekat BIP dan Jalan Riau. Itu pn Singgah sekejapan untuk potong rambut dan abiskan masa dekat Jalan Riau. Dari Pasar Kosambi naik angkutan hanya Rp1500 seorang.
DSC_0783One of my Fav boutique..ouh..didn’t i mentioned it before? Aku beli 3 helai seluar slack dekat sini. Me very like the quality and material.
DSC_0791 Coffee time from the free voucher. But I tak minum coffe la..rugi je..btw..saja nak tayang rambut baru..lepas potong dekat saloon dalam BIP
DSC_0796
DSC_0800 
DSC_0809 Aku beli 3 jenis perfume kat sini
DSC_0807 Nampak tak patung kat atas nih..torkojut den..ingtkan orang betul duduk atas tu,
Untuk dinner, kami makan dekat kedai Bakso Malang.. Kenapa nama dia letak Bakso Malang eh?..hurrmmm
DSC_0819

DSC_0826 Es kelapa dia memang terbaik la
DSC_0834
DSC_0830











Previous Entry:
Bandung: Day 3
Bandung: Day 2
Bandung: Day 1
www.tips-fb.com

Monday, January 24

Bandung Escapade – Day 3

Untuk hari yang ke-3, kami telah berpindah ke hotel yang terletak di jalan Wastukencana. Hotel Patradissa. Memandangkan kami memang tak berniat nak menggunakan supir, so menyewa hotel yang berhampiran adalah lebih memudahkan. Hotel nih pun walking distance je dengan Pasar Baru, Jalan Braga dan Jalan Riau. Jalan Braga ni tak ada FO. Hanya ada club untuk anak2 muda cucuk langit.



Sewa untuk hotel ini hanya Rp220K semalam. Mahal sedikit dari hotel Royal Dago. Hiasan dalaman nya menemangkan jiwa sebab bukak2 pintu bilik ader taman. Nak breakfast pn senang sebab sebelah bilik je.



bandung Gamba ni amek betul2 di hadapan bilik

bandung Malam2 duduk kat depan bilik memang best

Sebelum berpindah ke Hotel ni, kami sempat breakfast di Jalan Dago dan beli brownies di Amanda. Breakfast pagi pun makan bakso jugak sebab pekena bakso yang sedap mlm sebelumnya.



bandungBakso perut…tp knp perut tu itam2?…huk..huk


bandung  Mie Bakso ayam. Mie dia nak kata cam megi tak jugak..mcm mie kita pn tak jugak..tp memang sedap ya amat


bandung


Kemudian singgah kejap dekat Amanda sebab nak try brownies kt sini. Harga pun murah je.

bandung
bandung Mari masuk yok!


bandung Pelbagai kuih muih


bandung




Kami beli dua jenis ni je..cheese stick, pisang molen and brownies. Tp kekdah nye Borwnies tu tak makan pn..sbb terlampau banyak brownies jadi ku sedekah kan je kat org



bandung Cheese stick. Cepat nau muak nye. Gamaknye nye memang cheese kan


bandung Pisang molen…pun berunsurkan cheese dalam nye ader pisang… Makan 1 bun pn aku dah muak sangat..


bandungBrownies bakar. ekceli ader 2 jenis brownies iaitu bakar and kukus. Kalau beli bakar lama sikit boleh tahan. So aku decide beli la yang bakar nih kot2 tak boleh habis nanti.


Kemudian balik rehat kejap kat hotel patradissa..lega dapat baring kat katil.


Pukul 12tgh hari kami keluar semula untuk ke PASAR BARU! Kalau tak pergi kat sini memang tak complete la journey di Bandung nih. Pasar Baru ni is a center of shopping. Pelbagai jenis kain yang boleh di dapatkan dengan harga yang sangaaatt muraahh.. Lgi murah dari JAKEL, Gulatis, Kamdar dan ape tah lagi kedai kain yang bersepah kat KL nih. Bayangkan kain lace aku boleh dapat RM30 untuk sepasang. Kain kualiti pulak tuh. Kat sini paling murah pn dah beratus kan.




bandung Sebelum sampai ke pasar baru..macam2 durg jual kat tepi jalan nih. Main longgok sidai2 jer..


bandung Barbie pn ader


pasar baru
Yesss! sampai jugak Pasar Baru. Nak dijadikan cerita, aku boleh sesat sebelum nak sampai sini. 3-4 kali pusing jalan yang sama. Sib baik la ader mas betulkan motor. Dia la yang bg direction yang betul.


pasar baruSebelah PB ader jual pelbagai jenis jajan. Aku borong kat sini je untuk bawak balik..senang.tak payah pening2.

  pasar baru Tak beli pn kain kat sini. Just amek gamba je sebab kagum dengan lampu chandelier tuh.


pasar baru

Kedai ni la aku borong byk kain. Durg pn tak kedekut nak bagi kurang. Memang menambahkan lagi semangat untuk aku shopping sampai lebam. Kain batik kat atas tu kami borong berhelai-helai.

Satu tips untuk shopping kat pasar baru nih..korang cuba la mintak diskaun sampai separuh harga yang durg letak. Confirm boleh dapat. Semua kain yang aku beli memang aku mintak kurang sampai 50%..kalau tak aku ugut aku tak nak beli..kejam kan….gasak la..janji aku nak harga aku..


pasar baruMeh tgk kain lagi

Kemudian cari Kaftan dan korset dekat level 1. Panat ya amat dengan kedai yang bersimpang siur lagi dengan budak2 jual barang lagi…boleh bikin aku lemas gini..cepat2 cari barang dan borong jajan terus mencapet pulang ke hotel. Dari PB kami naik angkutan saja sbb bersepak angkutan kat depan PB tuh.


Pukul 6 kami keluar semula sebab rugi aje lepak bilik lame2..byk lagi tempat yang kene pergi.


bandung Lalu di hadapan masjid Agung Al-Ukhuwwah.

Jalan punya jalan tgk2 dah sampai dekat Jalan Riau..Punya la dekat amat.

jalan riauFO The Secret. The most expensive compare dgn FO yang lain. Bila malam, ader dibuka gerai dan anak2 muda suke lepak di sini.

jalan riau FO Oasis. Kat sebelah tu jual Perfume. Durg bancuh kat situ je..Bila ader customer order baru durang akan bancuh kan pati (perfume) + alkohol. Bau nya tahan lama jugak..


jalan riauBranded Club. Banyak baju lawa2 jugak sini

Dan untuk dinner, kami makan dekat FO BIP. Seberang jalan je antara Jalan Riau dengan Jalan Merdeka. Ayam Penyet dan Kambing Bakar kat food court dia memang terbaik.


bandungKnowing me, aku memang tak makan kambing…tapi bila sekali rasa kambing nih…aduhai…sedap tak terhingga..


Tamat sudah aktiviti kami untuk hari yang ke-3. Banyak lagi nak story cerita pasal Bandung nih.






Previous Entry:
Bandung – Day 2
Bandung – Day 1





www.tips-fb.com

Ratings and Recommendations by outbrain