fb Twitter

Friday, December 30

Payless ShoeSource

OMG! Payless ShoeSource ada banyakkkk gile kasut yang lawa to the max! I know im very outdated. But who cares, right. I baru tahu tadi ada kat Pyramid bila tengah nak ke tempat parking untuk balik, suddendly ternampak time one shop with bunch of shoes yang memanggil-manggil untuk masuk. Ada banyak selection untuk dress shoes, wedges, handbags, pumps, accessories and kids section.

 

Store-Front-2

 

Kedai ni sangat berbeza dengan kedai kasut yang lain dari segi design, harga dan warna.

 

Apa yang membezakan dari segi design kedai, ada beberapa section yang telah dibahagikan mengikut size kasut. So senang nak pilih. Macam I pakai kasut size 6, so pergi dekat rak size 6 je, Kalau ada kasut yang berkenan kat situ, adalah. Tak payah la typikal sangat macam kat kedai lain nampak kasut yang nak beli tapi bila tanya saiz, memanjang je dah out of stock. This is so frustrating.

 

1

 

Design untuk kasut-kasut yang ada kat sini semua dari New York-based fashion designer like Christian Siriano, Lela Rose and Isabel Toledo. So you know, with a good designer, kasut kat sini sangat comfy dan berkualiti untuk dijadikan everyday shoe.

 

22

 

 23

Design from Christian Siriano

 

CameraZOOM-20111230141333652

 

Average harga adalah dalam RM79. Macam tadi I berminat dengan kasut wedges atas ni. Super comfy macam tak rasa pakai wedges je. Harga RM99. Next visit baru nak datang beli. Please tinggalkan size ni untuk I please. Jangan la habis nanti.

 

3

 

Color untuk setiap kasut sangat unik dan menarik untuk dilihat. They like to use bright color macam purple, blue, red, maroon. Tak adalah boring asik pakai black and brown je kan. 

 

LG1.109, lower ground 1, Sunway Pyramid (03 5632 3519/www.payless.com)

 

www.tips-fb.com

Semalaman Di Melaka

Melacca9

 

A very short trip to Malacca. Sangat-sangat sekejap sampai tak sempat nak hilang penat pun. Tujuan asal nya sebab untuk pergi ke kenduri kahwin kat sana. Sampai Melaka petang and sempat dulu makan dekat Nakhoda, Umbai. Price and food wise sangat worth it. 6 orang makan baru je RM120. Tu pun dah macam-macam order. Ada butter prawn, ikan siakap, sotong goreng tepung, tomyam, sayur kailan. Tak sempat nak amik gambar sebab semua dah kelaparan time tu.

 

Lepas dinner, terus gerak ke Jonker Walk. Went there on Saturday so agak teruk juga jalan nak kesana. Tapi nasib baik parking senang. I think perempuan suka la datang jonker walk sebab banyak barang-barang yang menarik kat sini. 

 

Melacca1

Posing habis la tu kan

 

Melacca

 

Melacca2 Sungai Melaka. First time juga lalu kat sini. Siap ada boat yang boleh bawak penumpang lagi untuk siar-siar di sungai Melaka.

 

Melacca3

 

Melacca4 Jonker Walk

 

Melacca5

 

Melacca6

 

Melacca7 

Falsie. Murah giler ok. 1 box tu dalam RM10 je. Ternganga je aku nengok. Ikut kan nak je beli. Tapi bila pulak nak pakai ni. Tetiba pergi shopping mall aku pakai kena perli plak dengan Mr. N tak pepasal kang =_=’.

 

Melacca11

 

Melacca8  Semua item kat sini 3 for RM10. Semua comel-comel je accessories

 

  Melacca12Even masks from Korea pun ada gak. But tak berani nak beli.

 

Melacca13

 

Melacca14

 

Melacca15

 

 

/oleh kerana sekejap je kat Melaka, so entry pun sepantas kilat. Heheh. 

www.tips-fb.com

Friday, December 23

Fit & Match Boutique

Mr N is so kontra dengan I *kata orang, sikap kotra ni la pelengkap each other..cewwaahh* I don’t mind untuk sarung kan baju apa pun especially kalau ada sale dekat Padini sampai 50% lagi la I terlebih eksited. Tapi dia ni tersangaaattt la cerewet untuk beli baju especially shirt. Masuk semua kedai tak minat sebab tak fit kata nya. Dia ni kalau boleh semua nak fit. Shirt nak cari yang fit, t-shirt pun kalau ada size XS confirm dia beli punya. Semua jenis seluar tak kisah la jeans or slack pun cari slim fit which is sangat susah nak cari sebenarnya. Selalu nya memang tak akan jumpa dan sudah nya aku pulak yang shopping sakan sebab tension teman dia cari baju sebab semua nya dia berkenan. Kemain lagi kan. Nak kata ada 6 pax, aku tengok ada 2 boobs je yang menonjol tu. Tatau la nak tayang ape sebenarnya.

 

Fit&Match

 

Ever heard of Fit & Match? Fit & Match ni actually kedai jahit pakaian lelaki which is professionalize untuk jahit suit and shirt. Kedai ni terletak dekat The Curve, damansara, berhadapan denga FOS. Been here last week sebab ikut Mr N untuk alter shirt yang buat dekat sini. Dia suka kedai ni sebab cutting kemas, lawa, kain berkualiti and of course sebab boleh buat slim fit.

 Fit&Match3

Spacious and look kinda luxury kan

 

I was so impressed dengan hiasan dalaman kedai ni nampak sangat classy and elegant. At a first glance I don’t dare to enter sebab dah terbayang harga yang sangat expensive. But when I know the actual price, Im a bit shocked. Price is reasonable and came along with a good material. RM180 for 1pc shirt (jahit + kain). Tailor will do the fitting for you and he can also suggest kain yang sesuai untuk buat baju.

 

 Fit&Match5 He’s asking for alteration and guess what, it is FOC untuk baju yang jahit kat sini.

 

Ok. The owner tak kedekut which a good marketing untuk jaga customer. Kalau kat tempat lain mesti kena caj kan walaupun nak alter sedikit je.

 

Fit&Match4 Kain yang boleh di pilih untuk jahit.

 

Fit&Match2 They are having promotion right now. RM480 for 3 pcs of shirt. Mr N tengah berkira-kira untuk buat lagi 3 shirt kat sini >.<

 

 

Bagi groom to be yang masih lagi tercari-cari tailor suit untuk wedding or event, boleh la try kat sini. Harga tak silap RM700

 

www.tips-fb.com

Wednesday, December 21

Braces Story

Iyrin Iyrin

 

Cak!

 

Eh.Bukan. Bukan. Ni bukan gambar sekarang. This picture was taken like 4 years before. Look how skinny am I. Muka pun ada shaping lagi. Sekarang ni dah macam tong drum je dan dagu pun dah berlayer layer.

 

I miss wearing braces. Masa mula-mula pakai tu sakit nya hanya Allah je yang tahu. About 1 week tak dapat makan makanan yang keras-keras. Terpaksa makan benda yang senang kunyah. Tapi ada satu masa tu tak dapat tahan mengidam, nak makan epal juga. Terpaksa la makan dalam keadaan yang sakit sampai bergenangan air mata.

 

I pakai braces ni dalam tempoh masa 2 tahun dan kalau boleh tak nak bukak sampai bila-bila sebab I suke sangat tengok orang pakai braces. Nampak cute je. *wth..budget comel la tu pakai braces*

 

Masa pakai braces ni perlukan disiplin yang sangat tinggi. Every month kena datang jumpe dentist dan biasa nya dentist akan ketat kan lagi braces. Setiap kali jumpa dentist, tiap kali tu la kena makan bubur je >.< . Di sebabkan ada metal di atas gigi, hygine mulut lagi strict kena jaga. Kena selalu gosok gigi especially lepas makan. Kalau tak mesti ada sisa makanan yang tertinggal. Kang ada pula terselit ayam goreng la , paprik daging la, pizza la. Tak enak di pandang orang nanti.

 

Dulu I mempunyai masalah gigi yang tidak teratur dan bersimpang siur. Cekal kan hati untuk pakai braces juga walaupun terpaksa korbankan 4 gigi. Orang lain ada 32 biji gigi tapi I ada 28 je sebab terpaksa cabut masa nak pasang braces ni. Masa nak cabut gigi geraham dulu tak sakit pun tapi di sebabkan dokter tu super horror, cabut gigi macam nak cabut pokok ubi , sampai sekarang masih lagi terbayangkan tingkah laku dokter tu. Dalam process nak pakai braces, cabut gigi adalah pengalaman paling menyeramkan.

 

Selepas 2 tahun, doctor confirm untuk cabut bila tengok keadaan gigi dah cantik dan teratur. *cewah*

Nak tengok tak gambar selepas?

 

Recovered_JPEG Digital Camera_3646 Gambar ni di ambil dalam tempoh masa seminggu lepas bukak braces. Kenapa nampak lain bebenar muka gwe dalam ni.

 

Bila buka braces ni, terasa ringan je gigi sebab dah tak ada besi yang melekat lagi. Tapi sebenarnya, lepas je bukak kena immediately pakai retainer tak boleh tanggal-tanggal sebab time ni gusi masih lagi lembut dan senang sangat nak bergerak. I mean like 24/7 kena pakai sama macam pakai retainer cuma nak makan je boleh tanggal. Tapi di sebabkan I degil dan kekonon nak budget hot, I pakai waktu malam je. Siang I memang tak sentuh langsung retainer.

 

Masa mula-mula bukak tu memang retainer dentist bagi memang sama cam dalam gambar ni. Bahagian depan di saluti plastik. Tak tahu apa fungsi nya.

 

retainer1

 

Bila next visit, dentist tukarkan kepada retainer yang biasa cam ni pulak.

 

retainer

 

 

Di sebabkan tak menjaga pemakaian retainer, hasil nya gigi mula bergerak sedikit dan ada rupa untuk kembali ke gigi sebelum pakai braces dulu especially gigi yang belah depan ni T___T. Sekarang ni menyesal tak sudah. Before this I pernah pergi ke dental clinic kat Damansara and doctor advise untuk buat balik retainer. Retainer yang I pakai sebelum ni sebelum di ganti baru sebab dah patah and rosak. Kos untuk buat retainer baru around RM500 tu pun I buat je ni plastic and invisible which I found quite interesting compare to metal retainer yang mudah patah. Walaupun dah setahun lebih pakai, tapi tak ada sebarang effect pun pun keatas gigi yang dah bergerak ni. Retainer ni boleh maintain the alignment saja untuk starightkan balik gigi mungkin susah.

 

retainer (1)  Ni retainer plastik yang paling latest dan sekarang kena buat baru sebab dah hilang pagi tadi masa mandi T__T

 

 

180620112173

 Ni gigi paling latest *sorok muka*

 

 

Next week I have an appointment untuk jumpa dengan dentist and hope he can advise untuk provide better solution for my problem ni. During telephone conversation, he quote me to use MYOBREACES *case to case basis* or maybe kena revert back to metal braces yang I pernah pakai sebelum ni. He informed that the cost for MYOBRACES ni around RM400-RM500 and kena pakai dalam masa sejam saja dan result dapat tengok dalam masa 6 bulan. I don’t feel like spending another dime for metal braces treatment yang expensive (RM4000 – RM7000) kalau hasil nya selepas beberapa tahun gigi gerak balik >.<  . In fact, gigi I sekrang ni tak ada la kronik sangat sampai kena pakai normal braces balik cuma yang depan tu je lari sikit.

 

 

www.tips-fb.com

Tuesday, December 13

Sexy Look Facial Mask

Facial mask antara skincare regime yang wajib dan I tak pernah tinggal. Dalam banyak-banyak facial masks yang pernah try, I paling suka dengan Sexy Look Facial mask. I wear this mask every 2 or 3 time a week selang seli dengan mask dari Proactive Solution (my savior). Biasa nya I pakai mask waktu malam selepas cuci muka. I suka letak kan dalam fridge dulu nak bagi sejuk. Lepas stress balik dari kerja , letak mask ni kat muka, waduh..waduh..enak bangat. Hilang sekejap stress yang ada.

 

IMAG0737

 

Facial mask ni dari Taiwan. At first I agak ragu-ragu juga nak beli. Taiwan? Elok ke ni? And i never heard about Sexy Look brand before this. I quite worried juga sebab my face agak sensetif dengan product yang sebarangan ni. Kalau tak kena dengan kulit, mula la akan naik gunung berapi yang maha besar. Tapi cekal kan hati juga untuk beli. Tak try tak tahu kan. Infact, I rasa salah satu sebab kenapa I beli because of packaging kot. This masks punya packaging lagi nampak menarik daripada yang lain. Selain itu, this is a 3D mask. Haa..kau..mask pun ada 3D.

 

Actually 3D ni i think sebab cover bahagian dagu sekali and ada hole yang boleh selitkan dekat bahagian telinga. So tak payah risau mask akan meloyot jatuh nanti. First product yang I jumpa cam gini u.

 

Ada 4 jenis masks which come with different function and benefits. Tapi yang selalu I pakai Intensive Firming Duo Lifting Mask yang packaging color merah dan extra brightening duo lifting mask (packaging color purple). Selain itu, ada juga Ultra Whitening Duo lifting mask (biru) dan satu lagi color hijau for hydration *sorry tak ingat nama* .

 

IMAG0585

Extra Brightening Duo lifting mask

 

Ingredient for Extra Brightening Duo lifting mask:

Colloidal platinum, Malachite Extract, Matrixyl (Palmitoyl Pentapeptide-3), Tranexamic acid, Sodium Hyalurnote, Aloe Vera, Acerola Extract, Niaci amide, Chamomilla Recutita (Matricaria) flower extract, Fagus Sylvatica Extract, Cucumber Extract, Glycerin, 1.3Butyleane Glycol, Sodiium PCA, Dipotassium Glycyrrhetinate, Xanthan Gum, Ethylenediaminetetraacetic Acid, Iodopropynyl Butylcarbamate, Methylisothiazolinone, Perfume water.

 

The Good:

The fragrance from this mask really nice. I meant, betul-betul sedap sampai boleh buat I tertidur kadang-kadang. Sedar-sedar mask dah tertanggal dari muka. Extra brightening tu I rasa really work untuk kulit I. Semakin hari pakai rasa kulit makin kurang kusam dari sebelum ni dan semakin jelita *over ni*. I wear this for about 30 minutes and still tak ada sebarang skin reaction or allergic. Tidah meleleh ketika pakai dan mask terletak elok atas muka sebab ada hole yang boleh di selitkan di telinga. So bebas nak buat apa pun walau pun muka masih lagi ber’mask’.

 

The Bad:

So far tak ada. Memang akan sentiasa beli dan beli lagi mask ni.

 

IMAG0594

Macam ni ye nak pakai.

 

IMAG0587 Intensive Firming Duo Lifting Mask

 

Ingredient of Intensive Firming Duo Lifting Mask:

Rose Water, Platinum, Elastin, Collagen, Hydrolyzed silk, Palmitoyl Tripeptide-3, Palmitoyl Hexapeptide, Fagus Sylvatica extract, Centella Asiatica Extract, Orchide Extract,Sodium Hyaluronate, Xantham gum, 1.3 Butylene Gylcol, Sodium PCA, Helichrysum Italicum Extract, Propylene Gylcol, Glycerinem Triethanolamine Disodium Edta, Phenoxyethanol, Perfume, water

 

The Good:

Provide firming effect from the first application. Rasa pipi macam ada naik sedikit dari sebelum ni yang cam loyot dimamah usia. Muka terasa anjal dan tegang je skang ni. Tak ada sebarang skin reaction/ allergic pada kulit, Fit perfectly pada muka dan essence tak meleleh.

 

The Bad:

None. Will definitely beli lagi

 

Ouh..yeah..sekarang ni Watson ada buat promotion. I baru tau tadi masa pergi makan kat Alamanda. RM2.95 per piece. Gila kau. Discount 50%. Terus rembat sampai 5 pieces. Harga asal RM5.90.

 

 

IMAG0728  

 

 

 

www.tips-fb.com

Tuesday, November 29

Seafood for lunch

I had a nice lunch today treated by my bos. Isn’t they so nice datang ke from Bangsar to Putrajaya untuk belanja makan. Orang yang belanja pula kena pergi ke Putrajaya kan.

 

Btw, It’s so much headache dealing dekat Putrajaya ni. Macam-macam hal. Dengan polisi yang sangat strict untuk bawak masuk vendor lagi. Terpaksa pujuk rayu dekat hampir sejam. Dah rasa nak menangis sebab asik kena pass sana sini.

 

Si A: U kena dapatkan cop orang ni dulu baru kita sign

 

call pula orang si B

 

Si B: I mc hari ni. tak sihat. U call si C la

 

Si C: I tak ada kat office sekarang. I dekat luar. U nak sekarang ker? Kenapa baru sekarang nak mintak…bla…blaa..bla..u cuba mintak Si A sign la tak payah I sign..bla..bla..bla…

 

*kalau tau dari awal..tak de la aku mintak sekarang* Wtf . Sekarang pulak nak membebel. Kitorang dah berkampung depan guard dah ni. Guard pula kerek tak ingat punya

 

call balik Si A

 

Si A: I memang tak boleh sign selagi Si C tak sign. bla..bla..bla..bla..

 

me: pujuk

me: pujuk

me: pujuk

Bila berjaya pujuk and nak fax, fax paper tak ada pulak! wtf… =_=’

 

urrghhh..dealing with this nonsense policy boleh buat gwe sakit jiwa! grrrrrr…. Nak settlekan ni saja amik masa sejam. Kenapa lah policy lain-lain. Pergi Cyber senang je. Boleh terus masuk tak payah nak dapatkan approval bagi. Tapi bagus juga buat macam ni. Sebab nak jaga equipment dekat dalam tu. Barang-barang dalam tu kan sangat expensive. 10 tahun kerja pun belum tentu mampu nak bayar balik *Berfikiran positive*

 

Tapi mood terus jadi ceria bila dengar orang nak belanja. Hahha..makan terus jadi happy kan. We had a nice lake view lunch at Restoran Seafood at Putrajaya. Tak dapat sea view, lake view pun jadi la.

 

IMAG0600 

 

    IMAG0605 

 

IMAG0606 Lala. Not my liking.

 

IMAG0607 Butter prawn. Not bad. Portion pun banyak

 

IMAG0608 Ketam masak ‘tak ingat nama’. Tapi ada rasa oat sikit. Kalau masak sambal lagi sedap ni.

 

IMAG0609 Tomyam seafood. My favorite. Dok hirup kuah je

 

IMAG0610 Chicken claypot

 

 IMAG0612  And our dessert. Banana split.

 

 

 

 

Moh la sambung buat kerja balik lepas dah kekenyangan tu =_=’

 

IMAG0614

 

 

www.tips-fb.com

Sunday, November 27

Cara untuk download drama Korea

Hi guys!!


Terasa lama betul tak update blog ni. Nak masuk blog sendiri pun kadang-kadang tak sempat. Lately ni sangat busy dengan User Acceptance Test (UAT). Mana nak buat preparation for demo, nak buat test script lagi, nak prepare untuk service testing lagi. Dah la last week punya service testing tak berjaya. Ada je masalah. Tak ada physical connection la. Tak boleh connect remote la. Macam-macam hal. Seharian duduk dalam server room pun still tak boleh jalan juga testing sebab banyak dependency. Ouh..kena tunggu vendor A datang dulu baru boleh rectify problem. grrrrrr.. dah la dalam server room tu sejuk tau tak..


Enuff la membebel pasal keje. Memandangkan cuti 3 hari ni sempena awal muharam. Lupekan sekejap hal kerja. Start hari selasa nanti baru struggle balik.


Today I macam terasa nak buat tutorial pula la. Cara-cara mendownload movie/ korea drama. Boleh tak? Sekarang ni dah jadi hantu drama korea. Bila start layan drama korea ni, susah betul nak stop. Sebab tak sabar nak tahu ending. Walhal dah tahu dah semua drama korea mesti happy ending punya.



I suka menggunakan Mediafire untuk download cerita korea sebab sangat laju dan senang. Ye la.. setiap drama tu kadang-kadang sampai 16 episode atau lebih. So, lebih cepat kalau menggunakan MF. Ouh..satu lagi sebab MF ni FREE dan gov malaysia belum ban lagi website ni. Jadi gunakan selagi ada. Banyak online storage dah kena banned. Kalau nak lagiii laju, boleh gunakan perantara yang berbayar macam Hotfile.


1. First of all, kena ada application Internet download Manager. Boleh download dan register kat sini: http://www.internetdownloadmanager.com/ . Install software IDM ni kat computer, Kalau nak crack kena cari sendiri ye ^_^



download2 Im using old version of IDM. Paling latest sekarang version 6.07


2. Bila dah download software, boleh pergi ke website untuk download. Biasa nya I suka download di http://mediumquality.blogspot.com/ . Ada banyak lagi sebenarnya website yang boleh digunakan untuk cerita korea. Kalau nak cari cerita selain Korea, boleh ke Syok.org. Cerita Hollywood, bollywood, malaywood ada kat website tu.


3.  Search cerita yang nak di download dan click MediaFire link untuk setiap episode. Make sure download mediafire 1/2 & 2/2 .Biasanya untuk mediafire, files akan dipecahkan kepada saiz yang lebih kecil. File-file untuk setiap episode tu kena download semua nya tau. Contoh yang saya gunakan ni, ada file 001 & 002.download



4. Then it will re-direct to website mediafire and click “Download”.


download3



5. Akan keluar pop-up macam kat bawah ni and click “Start Download”download4


6. File akan download di IDM.download5
File 001 yang saya highlight kan kat atas

7. Bila sudah selesai download kesemua file tadi, gunakan HJ-Split untuk menyambungkan kembali file tersebut. Click “Join”.

download6


8. masuk kan file 001 yang telah di download tadi dan click “Start”.

download7

9. Bila dah complete, check semula dalam folder and akan ada file tersebut. Selamat menonton!. Paling best sambil makan cekedis twistis sambil menonton ^_^


Ada banyak cari lagi untuk download movie or drama. Another option yang I selalu pakai download gunakan torrent. Tapi yang ni memang lambat sikit. Dah la Internet kat umah 512kbps. Cheapskate kan. hahha..Asalkan ada internet cukup la. Kalau setakat nak browsing and download, 512 pun dah memadai.









www.tips-fb.com

Ratings and Recommendations by outbrain