fb Twitter

Tuesday, September 28

Loud Speaker

 Last week aku telah pergi cuba tmpt karoke baru di area Kota Damansara. Pukul 1 tgh hari pulak tu pergi sbb. The price there not bad at all. Tempat pn mcm grand. Tempat baru, memang semua pn baru. bilik bersih, toilet pn bersih. Bilik yang kitrg dapat memang amat besar da boleh muat dalam 6-8 org..besar kan. Total yang spend sane hanya RM24 utk 2 jam..dan dapat voucher RM10 lagi..Next time bole pergi lagi sni..


touch screen tuk pilih lagu




Cukup besar kan

Price listing
www.tips-fb.com

Wednesday, September 1

Mari belajar memasak

sabtu lepas saya telah belajar memasak..Selama ni memang kurg masak. Kurang ok..bukan tak pernah langsung. Resepi2 yang dapat ni adalah dari wawa dan ieja. Tingin nak buat masak lemak cili api dan butter prwan. So mintak la pertolongan dari wawa n Ieja. Ieja siap tuliskan lagi dengan details nye resepi kat dalam buku..Bile da buat..la senang sangat..ku pikirkan payah nk buat masak lemak ni

Bahan-bahan utk memasak ayam masak lemak cili api:

Bahan-bahan kisar:
5 bawang merah
3 bawang putih
2 inci kunyit hidup
7-10 biji cili padi hijau - ikut kesesuaian. Kalau suke pedas, boleh letak byk sikit. Saya memang kene mkn pedas, so letak la byk2

Serai
Ayam
Santan
Kentang - optional
Ayam keping

Cara-caranya:
1. Tumis minyak, setelah panas masukkan bahan kisar. Goreng hingga garing dan tambah serai
2. Masuk kan santan dan kacau hingga mendidih
3. Masukkan kentang dan ayam, Biar mendidih hingga ayam masak.
4. Masukkan asam keping.




Dan ini lah hasilnya


Bahan-bahan utk Butter prawn

Udang
Butter/Mentega - 3 sudu besar
Kuning Telur - 4-5 biji
Cili padi
Daun Kari

Cara-caranya:
1. Goreng udang, clili padi  dan daun kari. Angkat.
2. Masak butter bersama minyak sehingga butter cair.
3. Kacau dan masukkan telur. Masuk kan telur sedikit demi sedikit dan sentiasa dikacau bulat2.
4. Bila naik buih, masukkan udang dan gaulkan.
5. Tambah garam secukup rasa. Nak sedap lagi tambahkan gula.





Dan ini lah hasilnya...


*gambar kurang clear sbb menggunakan camera hp.

Menu yang ketiga pula buat sambal ikan bilis dan kentang. Masakan ni nk handal da buat. Main campak2 jer bahan =) www.tips-fb.com

Menjamu selera di SACC

Last Sunday, saya telah ikut Mr. Naz berbuka di SACC. Event ni pn sbb gathering kawan2 dia time blaja dlu. Kami telah sampai awal dalam pukul 5 ptg. So..kitrg pn jalan2 la dekat area SACC tu..Kebetulan pulak naik2 tangga dari parking SACC tu nampak Metrojaya warehouse sale. Laju je aku tarik tgn Mr. Naz nak masuk..Dissapointedly, i didn't feel like shopping there. Then terus kua menuju ke PKNS pulak.

Kat sini byak nau jual baju2 kurung. Again, saya tidak beli pn baju raya utk tahun ni cz i was saving for trip to Bandung. Saya nk shopping puas2 kat sane. Dats y tak membeli ape pn utk raya except for kuih raya and duit raya. Anak sedara saya memang ramai. Pokai la makcik korg nih T__T .

Then sambung ke taman depan PKNS tuh..da lame tak dating kat taman cam time2 blaja student dlu..kat sini bole tgk ramai yg berkelah n tggu time berbuka. Ader yang datang ngn family, sahabat handai dan juga couple. Saya jalan2 sampai snap2 gamba. Cam bosan je Mr. Naz kene tggu n folow. Time ni la nk kene tunjukkan pengorbanan kan..hehe









Tepat pukul 7 kitrg terus gerak pergi SACC. Memang meriah..byk sgt makanan ader. Ader Lok-Lok aka cucuk2, mee kari, kambing golek, ayam rendang, tomyam, dessert yg bermcm jenis dan byk lagi yg x sy senaraikan. Sesuai la dgn harga nye yg RM48++ tu..paling puas ati memang durg akan pastikan makanan sentiasa di topup. so makan la sampai pengsan kalau nak.. ^_^

masuk2 je de terhidang dengan meja dan kerusi




tak paham kenapa dipanggil Japanese Tempura. Padahal ader gorang pisang, mushroom goreng, sayur bende gorang


itu adalah otak2, sata dan lidah lembu (1st time mkn nih)

tu diaaaa...kambing golek

close-up skit

byk giler dessert nye..aku hanya amek kuih pandan, tart dan puding yang dalam cawan cute2 tuh

buah-buahan. Rambutan adalah pilihan hati

kambing golek da terhidang di atas meja..Makanan paling awal Mr. Naz amek...

Lok-lok


Nasi dan lauk pauk

saya memang kurang minat sgt mkn buffet ni. Sbb kapasiti perut adalah kecil. Baru mkn 3-4 suap da kenyang. Tambah2 lagi bulan puasa. Rasa pembaziran di situ. Tp disebabkan ader org sponsor, wa tarak hal punye..gghhhh... ^_^ Thanks Mr. Naz for the treat..Overall, memang puas hati berbuka kat sini. Walaupn org ramai, tp tak payah berebut-rebut sbb byk lagi makanan lain yang ader.

www.tips-fb.com

Ratings and Recommendations by outbrain