fb Twitter

Thursday, December 30

Panas hati betul!

MAK PANAS OKEH HARI
NIH!!

HAMBIK KAU..KALER
MERAH AKU KUARKAN!!

www.tips-fb.com

Jumaat Cuti umum..marila bergumbira..

Najib telah mengumumkan cuti umum Hari Jumaat (31/12/2010) sempena Malaysia menjadi juara AFF Suzuki Cup. Yeahhhh….Gembira dengan kemenangan Malaysia.  Aku yang sebelum nih tak pernah nak layan bola..tp sanggup layan Live Streaming bola smlm sorg2 dalam bilik. Jadik la walaupun tgk guna laptop…

Ape lagi alasan lepas ni Indonesia nak lemparkan kepada Malaysia..?? Terima la kekalahan ni dengan hati terbuka. Jangan la cuba nk buat pelbagai provokasi. Aku pelik, kenapa rakyat Indonesia ni cepat sangat melatah. Sedangkan secara terang-terangan Khairul Fahmi terkena pancaran laser smlm. Tak pula kita nak kepoh mcm durg nih kan. Kemudian dah la penonton Malaysia yang ingin memonton di Stadium semalam seperti dianaktirikan kerana pihak pengurusan Stadium ingin meletakkan merekan ditengah-tengah penonton Indonesia. Tapi bila durg menonton di Stadium Bukit Jalik tempoh hari..layanan sama rata diberikan.

Apa pun, tahniah sekali lagi diucapkan kepada Harimau Malaya yang telah menunjukkan taringnya..Jom kita cuci mata dengan gamba-gamba di bawah yang bisa membuatkan jantungku gugur *wink* . Khairul Fahmi..!! you are the man of the match!! Lap..Lap..u la apexKU..!

Nama Penuh: Khairul Fahmi Che Mat
Tempat Lahir: Kelantan
Tarikh lahir: 7 Januari 1989
Posisi: Penjaga Gol
Tinggi:172 cm
Berat: 60 kg

 

IMG_5362#1 - mcm takuya kimura…ala…ader la sipi2 tu kan..cairr…

 

KFCM01

#2 - Apex ku..gagga…lempang kuat2 cepat. Semoga kembali ke dunia nyata

 

KFCM03

#3 - wooahhhhh…ganteng nyeee

KFCM02

#4 - *kelip-kelip mata*

khairul fahmi

#5 – mata sepet, bibir kecik, idung mancung..memang buat aku tak tdo malam..LOL

 

Dan …

.

.

.

.

.

.

.

 

 

Irfan01

eh.eh..apa gamba Irfan pulak tersesat kat sni..sapa punya kerja nih..baik ngaku cepat!

www.tips-fb.com

Friday, December 24

Contact Lens addicted

Yerp..u can call me that. Tak pernah keluar rumah tanpa pakai contact lens. Rasa macam keluar berbogel je kalau tak pakai (sampai macam tu sekali). Aku mula pakai lens ni sejak 9 tahun yang lepas..lagipun aku memang rabun. (agak2 berapa la kan umo aku skang?tsk..tsk)…beria ria tak nak pakai spec sbb tak nampak cam nerd..nak budget gorjes la konon..(ader org kesah ker?) .Mula-mula start pakai yang jenis tak da color. Biasa la..budak time blaja kat matrix dlu..kene la menunjukkan imej yang baik..woot..woot..

Kemudian terus rasa nak pakai yang color supaya jadi jelita mcm Rozita Che Wan. wtf..rozita pn org tak kenal time tuh.. First color aku try warna hazel. Tak ingat brand aper..freshlook kot.. totally loving it..semua orang tego time tuh..tetiba rasa mcm jadi perhatian plak bile ader org tegur.kembang kucup kejap..sebelum tu pandang pn org tak mahu okeh! Biasa la..budak anti sosial dan pendiam..ader ke org nak berkawan.

But lately aku memang da jatuh cinta terus dengan dolly lense. Pakai sebab nak dapat effect mata besar dan bulat..amat sesuai sekali tuk aku yang mata sepet nih. *kelip-kelip mata* . yang paling best boleh tahan sampai 6-12 bulan..bergantung pada tahap hygine dan penggunaan. Ni anta warna-warna yang aku minat..

180920101189
Crystal i-Green – ni memang pakai hari2 pergi keje. tak der la over sangat kan..kalau pakai color lain kang org cakp aku nak pergi cucuk langit plak..langit mn aku  nak cucuk kak?
DSC_1892-1
Dreamy i-blue – kalau keluar je aku suke pakai nih..lantak la org nak ckp fake or takut tgk mata aku..ader aku kisah?
DSC_0339
 puffy 3tones violet- my 2nd everyday use..
Dan yang tak best nye lens ni sama ada kene beli online or kawan2  yang ada menjual. Dan ambil masa untuk dapat kat tangan. Aku pulak bkn nye jenis yang boleh sabar. campur plak perasaan excited yang tak sabar2 nak pakai..but ader one day tu aku makan kat Asia Cafa Subang tgk ader org jual lense mcm ni dekat kawasan tuh. Tp tak sure brand ape. Takut nak beli sbb byk sgt imitation skang ni..mata pn kene jaga jugak ..baik jgn beli kalau tak tahu ketulinan nya.

ps/ ader sape2 jual tak lense nih? sila contact saya
www.tips-fb.com

Monday, December 20

Merry X’mas and Happy New Year

03

Merry X’mas di ucapkan kepada penganut agama Kristian yang akan menyambutnya pada 25hb nnt. Pelbagai decoration yang menarik telah menghiasi di kebanyakkan Shopping mall. Meriah dan penuh warna-warni. Aku memang suka time Krismas nih sbb setiap kedai mesti akan ade Krismas tree..cantek!

Tahun baru juga bakal menjelma. Welcome 2011 and goodbye 2010. Setiap tahun mesti awal-awal da tersenarai azam untuk tahun baru. Azam tahun ni da tertunai ker? Ini azam aku untuk tahun 2011 :

- Nak tambah lagi saving banyak-banyak..Nampak nya kene kurangkan shopping..kurangkan pergi jalan-jalan di hujung minggu..arghh..boleh ke buat nih?

- To buy new house..harga rumah makin hari makin mahal especially utk rumah yang baru dibina..kene cari secepat mungkin..risau harga rumah mencanak naik lagi..

- Untuk menjadi org yang lebih penyabar dan bukan pemarah…memang sejak azali lagi aku nih kurang penyabar..dan DEGIL!…pening nak layan karenah aku nih..

- Untuk menambahkan lagi ibadat.

Harapnya azam tahun 2011 akan menjadi kenyataa dan bukan nya sekadar cakap-cakap kosong je..

www.tips-fb.com

Thursday, December 16

Pigmentasi

Baru-baru nih aku perasaan pigmentation atau jeragat di muka ni makin lama makin teruk. Hyperpigmentation merupakan bintik-bintik hitam dimuka. Ia disebabkan oleh pengeluaran melanin yang banyak dari tubuh. Perubahan nya akan menyebabkan kulit bertukar gelap berbanding dangan warna kulit. Faktor-faktor yang menyebabkan hyperpigmentasi di sebabkan oleh dedahan kepada cahaya matahari, penggunaan bahan kimia pada kosmetik, dan kekurangan nutrisi dalam badan.

 

Penyebab yang utama kulit muka aku ader pigmentasi adalah disebabkan penggunaan bahan kimia pada kosmetik. Nak kata disebabkan pendedahan cahaya matahari tak jugak. Keje memang dalam opis je dan aku akan pastikan keluar rumah lengkap dengan sunblock. Tak syak lagi! Suma ni disebabkan kosmetik.  Maklumlah, sekarang ader bermacam-macam produk kosmetik yang berada dipasaran. Tiap kali ader produck baru je mesti nak try. Akhirnya sendiri terpaksa tanggung dan kulit pn jadi sopang samping T__T . Sekarang ni aku jadi fobia sikit. Kalau nak beli pencuci muka atau segala macam mak nenek yang nak tepek kat muka aku nih mesti aku akan study habis-habisan dulu ingredient yang digunakan. Takut lagi teruk plak nnt.

 

Jangan salah faham dengan parut jerawat. Jeragat dan parut adalah jenis yang berlainan. Adalah satu ari tuh aku pergi Farmasi cari ubat “Melanox” (untuk jeragat) dan Neo Deca (eyedrops). Niat di hati memang nak tanya pharmacists. Tp time tu pharmacist bz melayan satu customer. Tp x per la..aku tak kisah je tunggu.  Tp SA ni nak tolong bab2 ubat-ubatan ni. Bukan lah nak memperkecil kan. Tp aku lebih selesa tanya direct dengan Pharmacist tuh. Bila tanya ubat yang mengandungi hydroquinone untuk jeragat dekat SA tuh. Tanya aku balik jeragat tu ape dan ader hati nak mengajar aku yang kat muka aku ni parut bukan jeragat.. wtf? Macam aku tatau keadaan muka aku sendiri. Kalau kau tatau duduk tepi sane senyap2. Aku tak mintak pn nak pendapat kau. Bila customer tanye pasal ubat tuh kau tunjuk je atau cakap tatau. Senang!. 

 

pigmentasi

 

Ni contoh pigmentasi di kulit ye adek-adek. Ni bukan parut jerawat TAU!

 

Btw, Hydroquinone ubat untuk memudarkan jeragat. Ubat ni terkawal dan hanya boleh didapati di farmasi atau dengan doktor sahaja. Hydroquinone 2% atau 4% sudah mencukupi. Tu je da cukup! Ini memang atas nasihat doktor. Sekarang ni bersepah sangat produk muka terutamanya produk tempahan yang menyebabkan pengelupasan. Kandungan hydroquinone dan merkuri dalam produk2 ni sangattttt TINGGI! Dan boleh mendatangkan kemudaran di kemudian hari. Memang la bila pakai kulit jadi mulus, tulus, gebu mcm telur yang bru lepas kopek tuh. Itu secara luaran nya. Dalamannya kita sendiri tatau. Disebabkan kurang pengetahuan dan untuk cepat cantik, duit dileburkan untuk mendapat keperitan dikemudian hari.

 

Aku pn mcm tu la dulu. Maklumla..time2 sekolah dlu. Mana tau ape2 pasal barang2 kosmetik nih. Tp disebabkan nk lawa sangat..HAMBEK koo..! kulit mengelupas dan merah2. Kulit pula makin hari makin nipis. T___T bila try stop makin teruk pulak jadi. Tp memang aku gigihkan jugak. No more local product or sebarang produck yang mengandungi chemical yang merbahaya. Da la tak buat sebarang research untuk menghasilkan product tersebut dan kandungan pn tidak diberitahu secara jelas kepada pengguna.

 

Ini la dia cream untuk pigmentasi. Aku rasa lebih selamat beli cream di farmasi daripada beli cream bermacam-macam brand yang dijual di shopping2 mall sane.

 

DSC_0670

 

 

DSC_0669

 

Jangan ingat aku beli ni buta-buta je. Aku beli pn sebab nasihat doktor. Cream ni perlu dipakai dua kali sehari. Agak-agak da pudar sikit boleh la stop. Untuk yang mengandung tidak digalakkan menggunakannya.

 

Untuk cantik kita haruslah menjaganya dari muda. Tapi kene pandai pilih product yang dijual di market. Jangan tersalah pilih pula. Kita harusla tahu apa yang kita pakai dan gunakan. Tak rugi apa pn tambah pengetahuan sedikit untuk keselamatan diri sendiri.

 

Ini antara kosmetik yang telah dilarang kerana mengandi bahan-bahan yang merbahaya. fuuuhhhh…takottt…!!!

 

1. Dr. Seagar SkinRecon

2. Ains Beauty Care Natural Lightening Cream

3. Felisa GP Lotion

4. Sri Mutiara Krim Kecantikan Malam

5. Dewajah Night Cream

6. Ains Beauty Care Clear Cream II

7. Ains Beauty Care Face Lotion 1

8. Ains Beauty Care Face Lotion 2

9. Rihanna Beauty Cream

10. Sub Whitening Revitalizing Cream

11. Sub Instant White Cream

12. Herbarites Skin Whitening (Sensitive Skin)

13. Deep Skin White Plus

14. Atika Beauty Skin Lightening Cream

15. Crystal White Extra Night Cream

16. Crystal White Night Cream

17. Golden Deer White Complex Cream

18. Cellnique Skin Whitening Plus II

19. Cellnique Skin Whitening Essence I

20. Sendayu Tinggi Body & Skincare Cool & Lightening Soap

21. Kzanah White Pembersih Wajah

22. Glosskin Krim Malam & Siang

23. Reena’s Astringen Lanjutan

24. Skin Desires Deep Whitening Milk

25. Eetye Whitening Cream

26. O’lynn Lynn’s H20 Series Skin Lightening Cream

www.tips-fb.com

Newly born

Nama nya indah sekali. Arnaa Sufiya Arin. Baby yang bru dilahir kan pada awal bulan nih. Congrats Ain for your newly born baby. Dak kecik yang gebu dan somel. Tp mmg tak sangka Ain da ader baby. Suma org pn ckp mcm tuh. You have to know Ain first then u will know u why. Mesti agree with me punya. Next time kite lepak kene la harung baby comel tu skali. Boleh la aunty2 ni main ngn Arnaaz and bawak g jalan2. B a nice girl tau..

 

DSC_0597 #1 kene paksa minum air. Muka cam nak marah je

Arnaaz01

#2 comey nye

 Arnaaz02 # 3 suka kan dapat jmpe aunty yang hot nih (perasan)

Arnaaz03#4 kaki yang sgt kecil

Hope cepat baik sbb Arnaaz was admitted before due to jaundice. Minum susu byk2 and dengar ckp mummy k..muhhhhxxxxx…XOXO

www.tips-fb.com

Monday, December 13

Kuala Lumpur International Motor

Hari minggu lepas adalah hari yang sangat memenatkan. Jadual pack dari hari Jumaat hingga ahad. Memang saja amek cuti hari Jumaat sempena Thailand cuti (erk..motif?). Lagipun AL masih banyak lagi dan tatau lg bile nak amek cuti. Selalu cuti pn byk abiskan masa untuk tdo. Jadi rugi rasa nya abis kan cuti kalau duduk rumah je.

Untuk memenuhkan hari cuti, Jumaat lepas berjimba di PWTC sempena Kuala Lumpur International motor (KLIM).  Entrance fee sebanyak RM15 untuk weekdays dan RM20 untuk weekends. Da lama tak pergi exhibition mcm ni. Experience yang menarik bile dapat tgk mcm2 jenis kenderaan secara live. Tak rugi langsung rasa bila da jejak kaki dalam ni.

 DSC_0340

#1 Masuk2 je hall yang pertama, mata dijamukan dengan concept car dari produa ni.

 

KLIM02

#2 Produa Bezza.

KLIM04

#3

KLIM05

#4 Infinite – enhancement daripada kereta Myvi

KLIM11

#5 Tuah dr Proton yang sangat kacak

 

KLIM12

#6 Lampu belakang smart kan.

KLIM24

#7 Emas

KLIM30

#8 Esprit. sepetnye mata.i lioke

KLIM36

#9 Bumbelbee

KLIM58 

#10 ASX -- kereta idaman

KLIM43

#11 Juke from Nissan

 

KLIM64

#12 Not sure ape nama kereta nih..tp somel je..bulat2

KLIM37

#13 one of the Hybrid car

DSC_0540

#14

Gamba keteta sikit je. Selebihnya aku lebih gemar amek gambar model sbb ader expressi sikit =) . Sampai Kawan2 pn pelik..pergi sana tgk kereta ke tgk model. hahha..Kalao nak tgk..sila click gamba di bawah untuk tumbesaran.

KLIM78 DSC_0534 KLIM33 KLIM39 KLIM40 KLIM41 KLIM42 KLIM44 KLIM45 KLIM46 KLIM47 KLIM48 KLIM49 KLIM51 KLIM54 KLIM56 KLIM57 KLIM59 KLIM60 KLIM61 KLIM62 KLIM65 KLIM67 KLIM69 KLIM70 KLIM72 KLIM73 KLIM76

 

Kemudian habiskan masa di Ikea. Time ni memang rasa kaki nak tercabut je. Mcm2 gak beli kat sini. Tp barang Mr. Naz yang paling byk. Fuh..kalah aku shopping nih. Lepas shopping terus mencicit balik umah. Sumpah mmg tak larat nak berjalan da sbb berjimba dari pagi sampai ke senja.

www.tips-fb.com

Ratings and Recommendations by outbrain