fb Twitter

Tuesday, September 18

Loan Rumah

Alhamdulilah..setakat ni ada 2 bank dah call inform yang loan rumah I dah lulus. Yippieee... But of course with different offer tapi dua-dua jenis Islamic. So now tengah tunggu letter offer from both bank untuk tengok dan buat perbandingan sebelum sign agreement.

Segala urusan pinjaman rumah, developer yang arrange kan just bagi document kat mereka saja. Banyak juga bank yang dia tolong hantarkan my application. Lagi banyak bank yang hantar, lagi mudah kita nak buat perbandingan dan buat pilihan yang terbaik. Tapi nanti kena cari lagi 10% untuk bayar downpayment. Pakai KWSP dan my saving sendiri la nampaknya.

I berminat sangat dengan offer satu bank ni with Islamic package, BLR 6.55 and rate -2.4 untuk tahun pertama dan kedua. Seterusnya -2.3. Within this week or next week letter offer akan siap. 

At first, I memang zero knowledge dalam bab-bab beli rumah ni especially term-term yang digunakan. Kena banyak bertanya dan baca forum-forum yang berkaitan. Dulu S&P pun I tak tahu apa maksudnya -_-'. Tapi sekrang dah tahu sedikit demi sedikit. 

Alhamdulilah, niat untuk ada rumah sendiri sebelum berumur 30 hampir terlaksana.     

www.tips-fb.com

1 comment:

  1. Huhu s&p pun taktau huhu at least ur honest congrats on soon house to be

    ReplyDelete

Ratings and Recommendations by outbrain