fb Twitter

Thursday, September 6

House Hunting [Part 2]

Last week, super super busy weekend. Walaupun cuti 3 hari, tapi penuh dengan aktiviti je. The most exciting and tiring part was mission mencari rumah. I decided untuk beli rumah ni actually dah lame dah. Dah banyak dah tempat survey pun dan kebanyankkan rumah di Klang Valley makin melampau mahalnya. Memandang kan dulu komitmen masih tinggi, terpaksa hold dulu. 

Sekarang dah betul-betul ready dari segi financial so bertekad nak terus beli saja and I'm looking for rumah yang masih lagi under construction sebab proses lebih mudah dan hanya bayar progression interest sahaja sebelum rumah siap. 

One fine day, I ada dapat sms from developer mengenai rumah dekat Semenyih Parklands dengan harga yang boleh di anggap murah. Terus bertekat nak pergi ke Sales Gallery yang terletak di Semenyih.  

Location Semenyih Parklands ni agak isolated sedikit dan atas sedikit dari Bandar Tasik Kesuma. Harga bermula dari RM278,800 untuk size 20x65 dan bukaan 1,752sqft. Currently, they are having promotion percuma 2 ipad bila rumah ni. Tapi I agak turn off bila tengok design rumah ni. Sorry ye..bagi I sangat tak praktikal sebab rumah tamu dan dapur bersambung. Makna nya tak ada pemisah dan kena buat sendiri nanti. Dekat atas pula hanya ada bilik, tak ada family area pun. 

Design luaran pun tak memikat hati dan macam banyak je renovation kena buat nanti bila dah siap T_T. 




 Type B

Dapur direct terus ke ruang tamu

Tapi dengan harga nya, sesuai untuk yang baru bekerja dan berkeluarga.

Lepas tu I pusing-pusing area Semenyih and nampak banyak juga rumah-rumah baru yang nak naik. Rancangan perumahan paling besar sekali ialah Pelangi Semenyih 2 dan harga pun boleh tahan mahal juga walaupun kat area Semenyih je. Starting price RM380,00++ untuk size 20X70 dan freehold *what!*. Makin lama makin mahal la harga rumah ni. 

Pelangi Semenyih 2 ni dibangunkan oleh MKH, anak syarikat Metro Kajang. Dan kawasan ni ada Semi-D dan terus 2-tingkat. Berkenan sangat rumah dekat Pelangi Semenyih 2 ni tapi tu la..harga nya I belum mampu milik lagi. 

Ke rumah contoh.

Lawa kan. 



 Living Room


 2nd room


Then pusing-pusing nampak lagi show unit untuk rumah size 20x70'. 





 Tapi yang paling I suka lampu makan ni. 


 Kitchen area

Family area dekat level atas



Verangan dah ok time ni.

 Master bedroom

 Master bedroom


  2nd room


 Besar betul taman ni.


Seriously sangat lawa. Dapat corner lot lagi best.Tapi belum ada budget lagi. 

Esok nya I pergi ke Puncak Alam berdekatan dengan UITM untuk tengok rumah kat sana pula. Actually 3 bulan lepas dah survey dah rumah-rumah dekat area situ. Kat sana pun banyak rumah nak naik and developer pun boleh tahan juga. IJM, MKH dan Worldwide. Rumah IJM sekarang dah naik harga mostly around RM300++K. Sekejap gile naik. 2 tahun lepas ada member beli rumah IJM baru RM260++k. 

Puncak Bestari pun menarik, tapi dengar dah sold out. So I decide untuk book rumah under poject Pelangi Seri Alam dari MKH. Pelangi Seri Alam ni tak ada rumah contoh tapi based on developer, design rumah dekat Puncak Alam ni sama dengan Pelangi Semenyih 2. Ada 2 jenis Parcel iaitu Parcel E dan C. Tapi Parcel E dah sold out (build up kecil sedikit dari Parcel C). Kawasan ni gated dan ada guard dan location terletak betul-betul berhampiran project perumahan Puncak Bestari (Worldwide)



Ni parcel C dan saiz 20X70 dengan bukaan 1,806sft. 







Rumah di buka untuk jualan block by block. Block pertama tinggal 5 unit sahaja dan block kedua baru dibuka dan masih ada 8 unit lagi. Setiap kali block baru buka, harga bertambah RM5k dari harga block lama. pergghhh..pergghhh


Plan perumahan Pelangi Seri Alam

Yang bertanda hijau tu block yang baru buka. Block yang lain belum release lagi.

Secure 1 unit dekat Parcel C and bayar deposit sebanyak RM500. Deposit not refundable and sekarang tengah tunggu loan rumah dari Bank. Hopefully everything will run smoothly. Amin.













www.tips-fb.com

Ratings and Recommendations by outbrain