fb Twitter

Wednesday, June 6

Road Trip to Singapore

Cerita Cameron Highland kita simpan dulu ye. I tengah excited nak bercerita pasal trip ke Singapore last week time bebudak cuti sekolah. Walaupun duit mengalir macam air sebab mahal dan di tambah pula dengan The Great Singapore Sale (25 May – 22 July 2012) tapi rasa sangat worth it rasanya percutian kali ini.

 

Actually trip kali ini tersangat la last minit punya planning. Dua minggu sebelum pergi baru dapat decide destination. At first ingat nak pergi Bangkok tapi yang confrm that time pun 2 orang je..takut bahaya then we resorted to tempat yang dekat sikit dan selamat. That’s why we choose Singapore as our holiday trip and the most importantly ada Universal Studio uoollss!

 

Risau juga at first sebab time pergi tu cuti sekolah. Takut hotel penuh, jalan jam, barang mahal semua. Tapi Alhamduliallah..semua nya di permudahkan. Hotel we decide untuk book hotel di JB awal-awal sebab lebih murah dibandingkan hotel di Singapore. So macam biasa book pakai Agoda untuk Citrus Hotel Johor Bahru. Dapat rate RM188 semalam for family room (3 people). Hotel ni senang sebab berhadapan dengan South City Plaza JB Central. Nak naik bas ke Singapore just jalan kaki je.

 

Untuk kereta luar baru first time nak masuk agak melecehkan. Selepas selesai cop kastam Malaysia dan Singapore, kena register kereta dan beli Autopass yang berharga 10SGD. Ni untuk card je pastu ada balance 4SGD je so kena topup lagi untuk memudahkan kalau nak parking or beli barang kat 7-e. Nak parking murah beli pula kupon kat mana-mana stesyen minyak kat sane. Kupon ni boleh guna untuk outdoor parking which is 50cent for every half and hour.  

      

For the first day, we all jalan-jalan dekat Orchard road sambil-sambil window shopping *window shopping la sangat kan*. Niat di hati memang tak nak shopping pun sebab tak allocate budget untuk shopping. Tapi wa talak tahan beb sebab sale bersepah dan terhidang depan mata. Pula tu baju-baju semua up to date and banyak choice.

 

 

Orchad Road2

  #1

     

Jalan-jalan ambil gambar..2 3 tapak lagi berenti ambil gambar. I know im a bit jakun here..biasa la first time masuk Singapore..setiap building yang nampak mesti nak bergambar.

      

Orchad Road1

#2. LV boutique.

     

Ada lagi LV boutique yang paling besar kat Island Maison yang dekat Marina Bay. Tapi tak sempat nak pergi ambil gambar. Tak mampu nak beli..dapat bergambar depan kedai pun jadi la.

     

      

Orchad Road10   #3. kekonon candid la tuh..padahal perasan Suya nak snap gambar..belakon lebih

     

      

Orchad Road3#4.

Don’t you just love the building. Banyak sangat building yang unik dan awesome kat sini. Bersih pula tu.

     

      

Orchad Road4#5. Miss Suya and yours truly.

     

      

Orchad Road5#6. In front of Ion Orchard.

     

      

Orchardroad16

#7

     

Orchad Road6

  #8.

     

Orchad Road7#9. Perasan tak ERP kat belakang tu? Tu la tol durang. Sistem tu akan detect nombor kereta dan akan deduct from autopass bila nak keluar Singapore nanti. Canggih kan.

      

 Orchad Road9

  #10. LV and Dior!  

     

Orchardroad12

  #11

     

Orchardroad36

  #12

     

Orchardroad1

  #13

     

Orchardroad3

  #14

     

Setiap building ni bersambungan antara satu sama lain melalui underpass. So dekat bawah ada lagi butik-butik yang menarik. And dekat underpass ni ada MRT pula. How canggih is that!

   

Let’s window shopping nak?

 

Orchardroad4

 #15

     

Orchardroad5

   #16

     

Orchardroad6

   #17. From Topshop

     

Orchardroad7

  #18

     

Orchad Road8

     

 #19. Inside Topshop. Kenapa wedges pink tu nampak lawa sangat ni. Masa kat dalam kedai ni tempoh hari tak perasan pun

      

     

Orchardroad8

   #20.

        

 Orchardroad17#21. Sempat masuk dalam Coach kat sana. Ingat kan murah. Tapi harga lebih kurang sini je..But they are having 20-30% discount..fuhhh

      

Orchardroad18

  #22

     

Orchardroad19 #23

     

Aldo ada 20% sale..Banyak giler choice kat sini. Lawa-lawa pula tu. Tapi killer heels I dah tak boleh pakai dah. Cepat sangat lenguh nya. Maybe faktor usia kot. Tulang dah semakin rapuh..

      

Orchardroad20

  #24

     

Orchardroad21#25. I so want this..tapi apa kan daya T___T

     

      

Orchardroad22#26. Seriusly..banyak giler choice kat sini

     

      

Orchardroad23#27. See..tak tipu.. Ni dekat Gap Kids .. Murah kan?

  

Orchardroad9 #28. Dalam toilet pun sempat.. This time terpaksa cabut my contact lens sebab dah mencucuk-cucuk. Tak sedar dah guna lebih dari sebulan. Sila jangan contohi ye.

     

      

Orchardroad10#29. Pantang kan nampak cermin!

      

 

Orchardroad13#30. Cermin lagi

      

Gambar agak tunggang langgang..I sendiri pun dah confuse macam mana nak susun.. Just enjoy je la all the pictures la ye

      

     

Orchardroad28

  #31.

     

Orchardroad29#32

      

Orchardroad30

  #33

     

Orchardroad31

  #34

     

Orchardroad32#35

      

Orchardroad33

  #36

     

Orchardroad35

  #37

     

 

Orchad Road11#38. Haa..kau..tonggeng-tonggeng nak ambil gambar..eee..bughuk nye

     

      

Orchad Road12#39. This much more better

     

      

Orchad Road13

  #40

     

Orchad Road14

  #41

     

Orchad Road15

  #42

     

Orchad Road16#43

     

Orchad Road17

  #44

     

Orchad Road18

  #45

     

Orchad Road19

  #46

 

Lepas puas pusing Orchard road, malam nya kami ke Singapore Flyers pula. Nasib la ada GPS. Senang je nak cari jalan. So next entry I cerita pasal Singapore Flyers pula yer..

      

Buhbye now!

www.tips-fb.com

4 comments:

  1. wah..rambang mata bila tengok kasut yang cantik

    ReplyDelete
  2. comey la iyrin ni..leh join g holiday la pas ni..byk sgt tips..

    ReplyDelete
  3. @anonymous
    thanx..
    nak join pergi holiday..jom2 :)

    ReplyDelete
  4. Bila baca penulisan nie berulang kali... saya jadi hormat dengan pendirian awak...
    tak keterlaluan saya kata, walaupun banyak blogger
    kita dah semakin kurang sopan.. tapi awak tetap dengan pendirian awak yg sederhana..

    dari peminat blog awak ;)

    Also visit my blog post Tips Menjahit Baju Kurung

    ReplyDelete

Ratings and Recommendations by outbrain