fb Twitter

Monday, March 5

[Tutorial] Cara-cara Transfer duit ke ASB

Rajin pulak hari ni sampai 3 entry keluarkan untuk ni saja. I Just nak share beberapa langkah yang mudah untuk memindahkan duit dari account Maybank menggunakan maybank2u ke account ASB. I selalu gunakan method ni kerana lebih mudah dan pantas berbanding masukkan duit kat kaunter. Bare in mind, setiap transaksi akan dikenakan caj RM1 ye.

 

asb

 

asb1 #1:

Login ke account Maybank terlebih dulu. Pastikan login dekat wesite yang betul. Jangan sesekali login ke link Maybank melalui e-mail yang dapat.

 

asb2 #2

 

asb3 #3

Click pada link “Investment” yang terletak dibahagian atas

 

asb4 #4

Nak click “Investment” kat sini pun boleh.

 

asb5 #5

Kemudian, pilih “ASB Unit Trust” di kiri skrin. Kalau yang pertama kali menggunakan maybank2u untuk transfer ke ASB, korang kena “Add” dahulu account ASB. Sebab I dah pernah guna, sebab tu la ada keluar I punya account ASB.

 

asb6#6

Click “Continue” untuk menerukan langkah-langkah memasukkan account ASB.

 

asb7 #7

Baca notes terlebih dahulu dan bila dah faham, tick checkbox dan click continue

 

asb8 #8

Masukkan segala details yang diperlukan. Membership no, Member’s ID no, member’s ID type dan Member’s name. Click continue dan biasanya mengambil masa sehari untuk account ASB anda dimasukkan ke account maybank2u.

 

 

 

Ni pula cara-cara untuk membuat pembayaran ke ASB

 

asb9 #9

Login seperti biasa dan pergi ke Investment. Click “ASNB Payment”.

 

asb10

#10

Pilih unit holder dan click “Continue”

 

asb11 #11

Tick checkbox bila dah baca Important Note dan click “Continue”.

 

asb12#12

Masukkan amount yang hendak dimasukkan. Click “Continue" dan selesai sudah transaksi ke ASB.

 

 

www.tips-fb.com

Ratings and Recommendations by outbrain