fb Twitter

Thursday, February 23

Holiday di Patong, Phuket #2

I continue lagi cerita dekat Phuket ye. Tetiba rasa rindu sangat dekat Phuket sebab belek-belek gambar yang nak di masukkan dalam entry. Rindu pantai kat sana. Rindu PhiPhi island. Rindu Maya bay. Sekiranya ada peluang lagi, I teringin nak datang semula ke tempat yang romantik ni.

 

As I was saying before, selama 5 malam I memang duduk dekat area Patong sebab nak memudah kan segala urusan. Kat situ banyak kedai makan. Tapi kedai halal susah skit nak cari. Lepas tu kalau malam bosan duduk kat hotel, boleh keluar ke area pantai Patong. Kedai macam 7-eleven pun ada banyak. Kat situ memang happening sampai ke tengah malam. Banyak kedai yang ada. Nak best lagi boleh pergi massage.

 

Phuket83

 

Untuk malam yang pertama di Phuket, misi utama adalah untuk mencari travel agent yang menyediakan pakej tour untuk ke PhiPhi Island. Lepas jalan-jalan dari pantai Patong tu, terus tanya travel agent yang first sekali nampak. Memula tanya memang mahal tapi boleh bargain lagi. l mintak kurang dan dapat 1000baht = RM100 seorang untuk ke PhiPhi for 1 whole day trip sekali dengan lunch dan transport which I rasa memang dah cukup murah. Tatau la kalau kat travel agent lain area Patong ni boleh dapat lagi murah sebab I tak survey kat tempat lain dah lepas tu. Tawar-menawar then terus agree untuk bayar.

 

 

Phuket72

 

Swat Adventure Travel ni tempat yang I beli package. I amik sekali dengan package untuk ke James Bond Island pun 1000baht juga seorang untuk 1 whole day trip + lunch + transport. Service memang A+ sebab pick up dari hotel on time, menu untuk lunch ada banyak dan halal dan memang jaga customer dia dengan baik. Rasa puas hati la laburkan RM200 untuk ke James Bond Island dan Phiphi Island.

 

Phuket71

He’s the owner. Macam muka arab slash Pakistani slash bangladeshi pun ye juga. Tak tahu la asal mana.

 

Masa tengah berurusan di dalam kedai, terdengai riuh rendah dekat luar. I terus meluru keluar untuk tengok apa yang kecoh-kecoh ni. Rupa-rupanya ada van yang tengah promote muay Thai.

 

Phuket73

 

Tonight..tonight..See the best of Thailand.. dok ulang-ulang banyak kali.

 

Ticket price leh tengok kat gambar atas tu. 1,300 baht. Mahal bebenor. Jangan la terkejut nanti sebab segala aktiviti/tour kat sini memang memerlukan kita mengeluarkan duit yang banyak. Mostly mesti RM100 ke atas macam pakej ke Fantasea, Simon Cabarate, ATV even nak naik gajah pun mahal juga.

 

Lepas settle, sambung jalan lagi dekat area Patong ni sampai ke Bangla Road. Makin malam, makin meriah pula sini. Kedai yang ada kat tepi-tepi jalan tu agak mahal sikit compare dekat night market, al maklum la tempat tumpuan tourist.

 

Phuket77

 

I setakat tanya-tanya harga je sebab memang ada plan untuk ke night market yang terletak kat bandar Phuket. Shopping kat situ lagi murah.

 

Phuket78

 

 

Phuket88

 

Phuket89

 

 

Phuket94

 

Bangla road3

 

Phuket74

 

Teringin nak try makan lobster kat sane. Tapi bila tengok harga macam mahal pulak. Rata-rata lobster yang jual dekat area Patong harga dalam 200-300 Baht/100g. Dapat yang gebu-gebu hok gini mesti kurang-kurang pun 600g tu.. erkk *tersedak*

 

 

Jom tengok apa yang happening sangat dekat Patong ni..

 

patong

 

Phuket68

 

 

Phuket75

 

Phuket90

Banyak kedai yang jual lukisan dekat sana. Lawa-lawa beb. Memang berbakat pelukis kat sini.

 

Phuket92 Phuket93 

 

     Bangla road6  Bangla road8    Phuket70      Phuket76   Phuket79 Phuket80 Phuket81 Phuket82  Phuket84 Phuket85 Phuket86 Money exchange memang ada banyak kat situ

 

Phuket87   

Seperti yang di janjikan, I tunjukkan gambar dekat bangla road yang terkenal dengan disco dan bar. Kat sana sepanjang jalan tu memang banyak sangat bar dengan bunyi bising lagu yang di pasang. Boleh juling mata tengok. U can easily masuk tengok-tengok dan keluar balik sebab tak ada cover charge. Minumam beralkohol pun bersepah jual tepi-tepi jalan. Terlalu keterbukaan. Patut la mat salleh suka datang sini..Dah macam las vages je haa *macam pernah sampai plak Las Vages* I setakat lalu dan amik gambar je..Suka tengok tempat dan gelagat orang. Tak berani deh nak masuk..Gambar pun dah banyak di tapis..tak sesuai untuk semua lapisan penonton.

 

Bangla road

 

Phuket91 Phuket95

 

Jalan yang paling sesak di waktu malam. Bangla road

 

Bangla road4

 

Bangla road7

 

Bangla road2

Sampai tercengang tu..tengok ape daaa…

 

Phuket69

Van yang telah diubahsuai menjadi bar..dasyat kan

 

Bangla road5

Anak ayem..ke bapak ayem ni..aku pun confuse..Rasanya durang ni ladyboy agaknya sebab rangka besar dengan berotot pejal –_-‘

 

 

 

 

Next entry..Trip ke James Bond Island plak..Tunggu yer uolls.. >_<

www.tips-fb.com

Ratings and Recommendations by outbrain