fb Twitter

Thursday, January 26

[Review] Proactiv Solution

Kali ni nak I nak memperkenalkan my skin care yang dah hampir 4 bulan I pakai. I dapat tau ada product ni pun dari kawan yang pernah mencuba dan dia memang mengalami masalah jerawat yang agak teruk dekat muka dulu. Beria-ria dia suruh I cuba siap ceritakan pengalaman dia secara details lagi bila I bagi tau tengah mencari skin care yang boleh mengatasi masalah jerawat yang maha teruk.


At that time, kulit muka I tiba-tiba mengeluarkan jerawat yang sangat banyak dan besar pulak tu bila I start pakai serum yang di beli secara online. Bila baca review orang bagi pasal serum ni semua nya elok. Sebab tu la mengenyam nak pakai. Tapi bila cuba kat diri sendiri..amik kau..selama ni tak pernah ada jerawat batu besar yang banyak, tiba-tiba berebut untuk keluar TT__TT. Maybe that serum terlalu kuat untuk kulit saya yang sensitif nih. Tu la padah nya nak lawa sangat kan.


Tak percaya tengok ni..gambar ni di ambil masa bulan 9 tahun lepas. Masa time ni dalam bulan beraya lagi. Bayangkan terpaksa beraya dengan keadaan kulit yang sebegini. Dah letak foundation 2 3 layer pun tak dapat juga cover jerawat yang merah-merah ni *malunya*



IMAG0117 Seriua tak tengok?


Terus I stop pakai serum tu dan cuba macam-macam product yang ada. Tapi still tak mendatangkan hasil. Hampir-hampir nak putus asa dah. Atas sebab tak tahan sampai nak jumpa orang pun naik segan, I teru beli Proactive Solution yang ada di jual kat Sinma. Mula-mula tu agak hesitate juga nak beli. Takut kulit jadi makin teruk walaupun duit dah banyak keluar.


Berkali-kali juga I tanya my friend tu berkesan ke tak…elok ke tak ni..


IMAG0834


Akhirnya, Proactive Solution ni dah ada dalam tangan. Beli dekat Sinma dengan harga RM199. Set proactiv ni ada:


1. Step 1: Renewing Cleanser (120 ml)
2. Step 2: Revitalizing Toner (120ml)
3. Step 3: Repairing Treatment (60ml)
4. Step 4: Refining Mask (28g)


I rasa it is quite affordable dan tahan lama. Senang la nak maintain nanti. Walaupun sekarang dah pakai 4 bulan, tapi masih lagi ada separuh lagi dalam botol tu.


Proactiv Solution ni jenis medicated skin care yang memang focus untuk menentang masalah jerawat. So bau nya memang ada bau macam ubat sikit tak ada la bau macam product yang banyak boleh dapat kat drug store tu.


Meh nak ceritakan satu-satu product ni.


IMAG0844
Step 1 : Renewing Cleanser


Memula pakai cleanser ni dulu untuk membersihkan muka dari sebarang kotoran dan make up. Use twice a day. Bila basuh muka, terasa macam ada biji-biji rasa macam pakai scrub. Biji-biji tu sebenarnya exfoliating beads. Fungsi nya untuk membunuh menanggalkan kotoran, minyak dan kulit mati untuk mengelakkan liang roma tersumbat. Selain itu, ia juga mengandungi micro-crystal benzoyl peroxide untuk membunuh bakteria yang boleh menyebabkan jerawat.


Active Ingredient: benzoyl peroxide 2.5%.


Inactive Ingredients:
water (aqua), magnesium aluminum silicate, glyceryl stearate, PEG-100 stearate, disodium PEG-12 dimethicone sulfosuccinate, sorbitol, dimethyl isosorbide, tridecyl stearate, neopentyl glycol dicaprylate/dicaprate, polyethylene, cetyl esters, anthemis nobilis flower extract, sodium hyaluronate, sodium PCA, xanthan gum, tridecyl trimellitate, propylene glycol, imidazolidinyl urea, methylparaben, propylparaben, fragrance (parfum).


Warnings:
When using this product, using other topical acne medications at the same time or immediately following use of this product, may increase dryness or irritation of the skin. If this occurs, only one medication should be used unless directed by a doctor. Do not use this medication if you have very sensitive skin or if you are sensitive to Benzoyl Peroxide. This product may cause irritation, characterized by redness, burning, itching, peeling or possibly swelling. Keep away from eyes, lips and mouth. Avoid product contact with hair and dyed fabrics, including carpets and clothing which may be bleached by this product. If going outside, use a sunscreen.


IMAG0836


The Good:
Immediately lepas pakai ni I dapat rasa kulit muka jadi lembut dan bintik-bintik hitam/putih semakin berkurangan. Tapi yang paling drastic jerawat cepat mengecut dan sekarang jarang sangat jerawat nak keluar kecuali bila bulan mengambang.


The Bad:
Setakat ni memang tak ada kecuali bau yang medicated dan boleh menyebabkan warna kain pudar. Bila nak lap muka, sila la guna kain yang tidak berwarna.


IMAG0837
Step 2: Revitalizing Toner


Selepas mencuci muka dengan Renewing Cleanser, pakai pula Revitalizing toner. Dap..dap kan dekat kapas dan terus sapukan di muka. Gunakan juga 2 kali sehari. Toner ni tidak mengandungi alkohol. How good is that. Tau tak..product yang mengandungi alkohol sebenarnya boleh menyebabkan kulit muka menjadi lebih kering. Kalau ada masalah kulit kering, jauhkan la pakai product yang ada alkohol ni.


Revitalizing toner mengandungi Gycolic asid yang boleh menanggalkan kulit mati untuk menghalang liang roma dari tersumbat. Ia juga boleh menanggalkan minyak yang berlebihan tanpa mengeringkan kulit.


Ingredients:
water (aqua), glycolic acid, hamamelis virginiana (witch hazel) extract, anthemis nobilis flower extract, rosa canina fruit extract, aloe barbadensis leaf juice, sodium PCA, panthenol, glycerin, propylene glycol, allantoin, polysorbate 20, hydroxyethylcellulose, sodium hydroxide, benzophenone-4, tetrasodium EDTA, imidazolidinyl urea, methylparaben, propylparaben, fragrance (parfum), blue 1 (CI 42090), yellow 5 (CI 19140).


The Good:
Sangat suka toner ni sebab rasa kulit bertambah lembut bila lepas pakai dan kulit I yang kusam sebelum ni jadi cerah sikit. Tatau la kalau I perasan sendiri. Tapi bila I tanya Mr. N, dia cakap ada beza warna kulit yang dulu dengan sekarang *lompat bintang*

The Bad:
None


     IMAG0838 Step 3: Repairing Treatment


Selepas toner, pakai yang ni pula. Guna 2 kali sehari juga. Biasa last step kita pakai moisturizer kan. Tapi yang ni lebih kepada untuk repairing system. Fungsi untuk membunuh bakteria sekali gus menghalang breakouts.


IMAG0843


Active Ingredient: benzoyl peroxide 2.5%.


Inactive Ingredients:
water (aqua), ethoxydiglycol, cyclotetrasiloxane, propylene glycol, cetearyl alcohol, dimethicone, glyceryl stearate, PEG-100 stearate, cyclopentasiloxane, panthenol, allantoin, xanthan gum, ceteareth-20, carbomer, triethanolamine, diazolidinyl urea, methylparaben, propylparaben, fragrance (parfum).


The Good:
Betul-betul berkesan untuk menghalang jerawat dan segala mak nenek bintik-bintik (whitehead & blackhead) kat muka menjadikan kulit muka lebih lembut dan licin.


The Bad:
None


IMAG0839 Step 4: Refining Mask


Gunakan Refining Mask 2 – 3 kali seminggu selepas mencuci muka menggunakan step 1, step 2 & step 3. Berfungsi untuk mengurangkan blemish and pores size. Gunakan mask ni di kulit yang lembab dan biarkan selama 10 – 15 minit. Kemudian cuci lah muka dan u can feel the effect immediately.


Come in small tube. Nak pakai selalu pun sayang sebab takut habis.


  IMAG0842  


Active Ingredients: Sulfur 6%


Inactive Ingredients: water (aqua), kaolin, glycereth-26, linoleic acid, cetearyl alcohol, magnesium aluminum silicate, ceteareth-20, sodium lauroyl sarcosinate, linolenic acid, cymbopogon schoenanthus extract, geranium maculatum extract, melaleuca alternifolia (tea tree) leaf oil, tocopherol, tocopheryl acetate, butylene glycol, hydrated silica, ethoxydiglycol, ethylparaben, methylparaben, fragrance (parfum), titanium dioxide (CI 77891), zinc oxide (CI 77947).


The Good:
Really help to prevent breakouts. Kulit pun makin sihat dan radiant..auuww


The Bad:
Tak nampak sangat pore size berkurangan.


Before&After


Sangat sangat berkesan untuk mengurangkan jerawat dekat muka. Nak keluar rumah pun dah tak payah nak pakai foundation or bedak semua bagai. I feel more confident going out with bare naked face. Sekarang ni tengah berusaha nak hilangkan parut kat muka ni pula.










*testimoni ikhlas dan jujur dari pengguna yang berpuas hati*























www.tips-fb.com

22 comments:

  1. still pkai ke produk ni ? dlu sy pkai tp lps bhnti nek n skrg nek jgk

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup..masih setia pakai product ni.
      mmg elok utk berjerawat.
      so far saya pakai mmg membantu mengurangkan jerawat

      Delete
  2. Mehal sgt kak :) tak mmpu bli da

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau kira2 balik...harga berpatutan sebab boleh tahan lama..boleh tahan sampaoi 7-8 bulan

      Delete
  3. Kak aku di indonesia kalo mau beli online product ini lewat mana ya kak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. mungkin boleh beli melalui online.

      Delete
  4. kalau parut jerawat blh hilangkan tak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. parut jerawat tak boleh hilang kalau pakai set ni.

      Delete
  5. serum yg beli online tu name ape?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ceutical serum. tapi sekarang dah stop dah sebab tak nampak sebarang perubahan pun :(

      Delete
  6. Dulu ada byk jirawat dkat dahu n dahi but pipi tk bnyk sgt. Kalau ada kat pipi pun mcm seketul dua je. But after i use proactiv, jirawat dekat dagu n dahi dah hilang but pipi i bertambah lg teruk. Pipi i jirawat mcm jirawat batu but kecik pnya mcm dlm gmbr u.. so wat do u think? Rsnya i kena stop ke apa pakai product ni ? But it works dkat dagu i n dahi. But pipi ya Allah.. smpai malu i nk kuar rmh kot.. should i stop using this product or wat? Pls giv me feedback :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. *dagu. Btw i baru pakai tk smpai sbulan.

      Delete
    2. hi dear...better u berhenti dulu pakai proactiv ni takut kulit u sensetif dengan bahan yg ada dalam product ni

      Delete
  7. Hi..sy juga pkai produk ni dah 3 thun..mmang puas hati lh.

    ReplyDelete
  8. skrg ni i guna produk ni..produk ni blh hilang jeragat ke.. mana blh i order klu kehabisan call me @ 019 4091088 or office 03 22741468 tq

    ReplyDelete
  9. Assalamualaikum iyrin... Iyrin still guna proactiv solution ke skrg.... Saya memg teringin nk guna. Masalah pd bagian dagu dn pipi.... Dh brapa lama Iyrin guna product ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam
      agak lama juga dah guna PA ni sbb muka mmg jenis sensitif kalau tuka product lain

      Delete
  10. FYI,benzoyl peroxide tu ialah clorox.. dlam bhsa bndarnya peluntur... elok ke guna? x rosakkan pigmen n epidermis kulit k?

    ReplyDelete
    Replies
    1. benzoyl peroxide memang digunakan untuk treat jerawat
      http://en.wikipedia.org/wiki/Benzoyl_peroxide

      dalam proactive kandungan benzoyl peroxide adalah sangat rendah iaitu 2.5%

      Delete
  11. Di sabah da jual tak ?

    ReplyDelete
  12. Eeh sama lah. Muka pun naik jerawat mcm tu sejak pakai serum. Huuuuu xtau nk buat mcm mana dh.

    ReplyDelete
  13. Kat mana bole dpatkan product ni ye ?nak cuba since jerawat naik menjadi2 :(

    ReplyDelete

Ratings and Recommendations by outbrain