fb Twitter

Saturday, January 21

Myobrace

Sebelum ni I ada post pasal entry Braces and after a few years lepas tanggalkan braces, ada ternampak gigi sedikit misalign dari keadaan asal. It is a bit annoying because gigi depan pula tu. It is too obvious kalau tersengih and ambil gambar. Sebab tu kalau bergambar I  memang tak suka senyum nampak gigi *now u know why* . No wonder la retainer tu dentist akan suruh pakai sampai bila-bila. Ingat kan gigi akan jadi lawa selamanya lepas pakai braces. Im so wrong!

 

So, to my solution, I emailed Signature Dental (located at Kota Damansara) and surprisingly, I dapat call from this clinic tak sampai setengah jam pun. 0_0 . So efficient and pantas. This guy set kan my appointment to get consultation with dentist the week after.

 

Hari yang di tunggu-tunggu telah tiba *cewahh*. I sampai awal 15 minit dan kena tunggu lagi 30 minit sebab ada patient lain tengah buat treatment. Tapi kan..cepat je rasa 30 minit tu disebabkan ini..

 

CameraZOOM-20120107173829348

 ambiance of the clinic. super comfort. Nicely decorated. While waiting boleh tengok cerita Harry Potter sekejap.

 

IMAG0825

 

I was so amazed sampai tak sedar pun dah 30 minit tunggu.

 

IMAG0823

Mesti tak percaya kan ni adalah klinik gigi. Ingatkan dah tersalah masuk saloon kecantikan.

 

IMAG0821

 All white, all clean

 

CameraZOOM-20120107173752296

 

CameraZOOM-20120107173814739

 

Then, my turn is next. I was called up to meet the dentist. Dup..dap..dup..dap

 

Eventhough this is not the first time jumpa dentist, tapi perasaan takut tu mesti ada. Gila kau tak takut..nanti di korek-korek, di jolok jolok, kena nganga mulut besar-besar sampai naik lenguh..eee..tak ke ngeri wehh *drama queen*.

 

Bila masuk je bilik rawatan tu, terus disuruh duduk and I pun start la bercerita masalah dekat dentist. This lady dentist sangat lembut. Cakap pun lembut, provide treatment pun sopan santun (unlike doctor yang cabut gigi I tempoh hari =_=’ ) and information that she provided sangat sangat details.

 

She was asking me whether nak pakai braces balik or not. And I said NO. Sebabnya tak tahan nak lalui 2 tahun lagi dengan besi yang ada dalam mulut. So, she introduced me to Myobrace. I ada google dulu sebelum my appointment but tak dapat as details as information yang dentist ni provide dekat I.

 

CameraZOOM-20120117230620631

 

Myobrace merupakan Trainer system untuk bad oral habit dan juga boleh di gunakan sebagai retainer untuk sapa-sapa yang baru lepas pakai braces. Tapi ada juga certain dentist yang menggunakan Myobrace untuk menggantikan pemakaian braces. Means, tak payah pakai braces, cabut gigi semua, gigi tetap akan jadi teratur walaupun hanya pakai teknik ini.

 

But then, it is all depends on your teeth and dentist recommendation. So better consult your dentist untuk dapatkan khidmat nasihat .

 

Jenis-jenis Myobrace:

Actually Myobrace ni ada banyak jenis. Antara nya:

 

T4K:

Design untuk kanak-kanak yang berumur dari 6-8 tahun untuk improve facial dan dental development.

 

t4k2007_features_web

 

T4K™ 2007 Features:
1: The T4K™ 2007 is thicker overall for better arch development and durability.
2: Offset upper and lower arches improves molar relationship and prevents splitting.
3: Modified tongue tag area for better tongue placement.
4: Offset upper and lower arches with Class I bite rather than edge to edge as previously.

 

T4A:

Design untuk adult, age dari 15 ke atas untuk train permanent dentition. Berfungsi sebagai alignment, retainer, jaw positioning and deep bite correction. Terdapat 2 phase system iaitu Phase 1 (untuk starting). Phase 1 menggunakan  meterial yang lembut dan flexible. Phase 2 pula untuk menggunakan meterial yang lebih keras and lebih tekanan terhadap gigi. Digunakan selepas pamakaian Phase 1.

CameraZOOM-20120117230645890  

Infant Trainer:

Untuk kanak-kanak berumur 6-12 tahun dalam membentuk gigi dan rahang.

 

IFT_crosssection

 

T4B:

Untuk remaja 12-15 tahun yang menggunakan braces sebagai pelindung kepada gusi, double mouthguard effect.

t4b_typo1

 

 

Im using T4A Phase One yang lebih lembut dan flexible. Seperti yang diberitahu oleh dentist, akan nampak perubahan kedudukan gigi selepas 2 bulan pemakaian.

 

Design:

Myobrace ni senang untuk di pakai dan di tanggalkan. Tak payah nak pakai sampai 24 jam. Waktu pemakaian ialah sejam pada waktu siang dan overnight semasa tidur. Pakai Myobrace ni rasa macam pakai getah je dalam mulut tapi ada rasa sedikit pressure sebab berfungsi untuk menolak gigi supaya menjadi align.

 

Comfortability:

Not that really comfortable because sedikit bulky and susah untuk tutup mulut. Apatah lagi untuk bercakap. Memang akan train mulut jadi diam sekali bila pakai Myobrace =_='‘ .

Cost:

10 times cheaper that typical braces. Cost me only RM400 je with additional costs untuk study model (RM50), clinical examination (RM10) dan x-ray (RM120).

 

Selepas sebulan pakai, dah boleh nampak sedikit movement gig walaupan tak terlalu obvious. 

www.tips-fb.com

24 comments:

  1. Hi, can I know the details of the clinic? Their address? Phone number? I am very interested in myobraces. Do you think it works? I've enquire about the price at a clinic before but they sell it at 700. Seems like your clinic is cheaper. Do share their information to me. Thank you. humanasiam@hotmail.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Here's the information
      http://www.signaturedental.com.my/


      42A-2 (1st Floor), Jalan PJU 5/8,
      Dataran Sunway, Kota Damansara,
      47810 Petaling Jaya,
      Selangor.

      Tel: +603 6142 1180
      Fax: +603 61512180
      Email: signaturedental.my@gmail.com

      Delete
  2. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  3. Myobrace has been able to help them and transform their mouths into beautiful smiles. Thanks for doing such a great work.

    ReplyDelete
  4. Salam cik irin, sekarang pakai lagi ker myobraces tuh? boleh bagi latest review x?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam fathiah
      sekarang jarang pakai sangat.
      perubahan tak secara drastik pakai myobrace. I rasa myobrace ni tak dapat rata kan gigi macam pakai braces. gigi depan I tak boleh jadi rata macam selepas cabut braces dulu

      Delete
    2. salam cik aireen, boleh saya tau myobrace ni berkesan atau tidak sebenarnya.boleh bagi latest review tak?

      Delete
  5. Nice blog, really outstanding blog. Your blog information is really helpful to me. Myobrace

    ReplyDelete
  6. Salam . Hai , saya nak tanya .. gigi saya ni agak jongang . Sesuai tak kalau gigi mcm saya nak pakai myobrace je sbb saya mmg tak mampu nak pakai braces biasa tu . And perluke untuk cabut gigi ? Sbb dulu saya penah check kat klinik , doktor kata kalau saya nak pasang braces , kena cabut gigi sbb gigi saya mmg takde ruang langsung untuk bergerak . Kalau myobrace ni mcm mana ye ? Kena cabut gigi jugak ke ? Sebab saya mungkin pakai myobrace yg bukan dari klinik sbb klinik tempat saya mmg tak sediakan perkhidmatan untuk myobrace :/

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam,

      setelah pakai myobrace ni beberapa bulan, keberkesanannya tidak begitu effective seperti pakai braces. mrobrace ni boleh pakai kalau tiada masalah gigi yang ketara. kalau gigi jongang atau berlapis lebih berkesan pakai braces.

      Delete
  7. salam. nak tnya hrga untuk myobraces shaja berapa ya?

    ReplyDelete
  8. SALam sis nk tnya ..gigi atas sy ni jarang tpi yang atas jelaa..tpi struktur gigi sy dh same sebab pernah check kat klinik dulu tpi cuma nk rapatkan jer ..sesuai tak kalau sy pakai myobraces sebab sy tak mampu pakai braces biase ....

    ReplyDelete
  9. SALam sis nk tnya ..gigi atas sy ni jarang tpi yang atas jelaa..tpi struktur gigi sy dh same sebab pernah check kat klinik dulu tpi cuma nk rapatkan jer ..sesuai tak kalau sy pakai myobraces sebab sy tak mampu pakai braces biase ....

    ReplyDelete
  10. mahalnye rm400 . sye pakai teeth trainer fasa 1 bru rm35 . gigi sye dah lawa n rata skrg . dulu gigi bawah jongang n x leh katup mcm org lain . bile pakai bende ni bru gigi rate n lawa . senang nk makan sbb gigi bawah dah normal n gigi atas dah rata dan x senget lagi .

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye ke yang mahal? haritu tak survey pun. dr pn suggest buat tu terus buat je. awak buat dekat mn ye?

      Delete
    2. This comment has been removed by the author.

      Delete
  11. Hi nak tnya myobrace ini boleh guna untuk overbite tak? Lagi satu doktor bagi satu saja untk brpa bulan dah kena tukar dah? Total cost dia ada over 1k tak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. hi..sepatut nya 6 bulan sekali kena visit doc utk check.
      untuk overbite tak pasti pula. kene consult doctor

      Delete
  12. sory late . ade org yg jual kat insta . hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. aah.skrg ramai yang jual dekat ig.
      masa time buat dlu blm ada org jual kat ig

      Delete
    2. boleh bagitau ig dia x?

      Delete
    3. zulaikha boleh btau ig dia tak..tk

      Delete
  13. boleh bgtai ig dia dik..tk

    ReplyDelete
  14. Hi. Lepas baca blog ini saya pun set appointment. Harga memang dah naik. Paid RM1000+. Xray jadi rm300. Myobraces je RM830. Then RM100 to study model. Doctor suggest saya pakai braces (but cost RM7k to 8k..huhuhu). Saya ada buat research online. Better jumpa dentist drp beli online sebab dia akan ambil acuan gigi and order
    Myobraces

    ReplyDelete

Ratings and Recommendations by outbrain