fb Twitter

Tuesday, November 15

Last day at Langkawi

 

Last day is the only chance to meet up my sister.  She live and work dekat Langkawi. Ni my kakak betul tau bukan akak angkat or akak ipar ye. We share the same bloodline. Macam mana dia kerja sana? ouhh..panjang ceritanya..heheh…Sepanjang hari I kat sana she was actually on duty. Sangat jeles kan kerja kat sana. Every is a holiday for her.

 

Memandangkan my flight pukul 10 malam, I pujuk juga my sis untuk teman jalan-jalan. Nasib baik dia ada. Senang sikit nak berjalan sebab dia memang expert jalan kat sana. 

 

cenang In front of babylond. Babylond ni tempat paling happing untuk chillex time malam dekat pantai cenang. Music pula semua lagu reggae.

 

Lepas check-out, terus gerak untuk ke Cable car.

 

cenang3 Dekat area pantai cenang

 

 

cenang2 Masa ni hari Isnin dan pukul 11 pagi. Maybe orang pun tak bangun lagi. Sebab tu la lenggang je

 

Tanpa buang masa, kita terus gerak ke cable car sebab nak kejar masa. Kalau boleh nak cover banyak tempat untuk last day ni sebelum balik ke KL. Hari pun memang Alhamdulillah panas. Sebab banyak nak buat aktiviti outdoor.

 

 

DSC_1185

 

First stop dekat Petronas Quay, Telaga Harbour Marina. Tempat ni kita akan lalu dulu sebelum sampai ke cable car. Wajib singgah untuk tengok yatch kat sini dulu. Nice view btw.

 

kapal

I just love the view walaupun masa tu tengah matahari mencanak atas kepala . Panas terik uolls

 

kapal2

 

kapal3

Baru 3 hari kat Langkawi, tapi muka dah makin golap –_- ‘

 

kapal4

kapal5

 

kapal6

Rasa nya sampai kat sini dah pun pukul 1. Jarak antara Pantai cenang dan cable car ni agak jauh juga. Dalam setengah jam juga la nak sampai sini.

 

cablecar

Arrived! Untung nya datang time bukan peak season sebab parking banyak, tak payah beratur panjang masa beli tiket dan nak naik cable car.

 

 

cablecar2

Map dalam area cable car

cablecar3

Kat sini pun they provide bilik kalau ada yang nak bermalam kat sini.

 

cablecar4

ouh. Heaven. Sampai je terus beli tiket. Tak payah nak beratur pun.

 

cablecar5

This is amazing kan. Dari dalam Cable car ni boleh tengok view yang sanget shantekk. Laut tu biru je.

 

cablecar9

Tak silap I tu air terjun temurun kan. Boleh nampak dari atas

 

cablecar6

Berhenti dekat first level.

 

Actually kat sini ada 2 level. Maknanya bila dah sampai 1st level tu, kena turun and tuka cable untuk sampai ke tempat paling tinggi. Kat tempat paling tinggi tu la ada nya jambatan gantung.

 

cablecar7

 

 

cablecar8

Wanna be on top!..Feeling feeling buat catwalk atas jambatan. ahaks. tak bley blah

 

cablecar10

Angin kat sini sangat kuat dan sejuk. Tengok tangan I tu. Pegang kuat besi tu. Nampak je cool, tapi sebenarnya takut. cit..

 

cablecar11

View from jambatan gantung.

 

Kalau nak tau, kena jalan sikit dari tempat kita turun dari cable tu untuk ke jambatan gantung. Sikit tak sikit juga la jaraknya. Naik semput gak bila naik atas balik. Kalau yang pregnant tu, tak payah la turun ke jambatan gantung nih.

 

 

pantai

 

Next, singgah kejap dekat Pantai Tengkorak. Ni memang betul-betul sekejap punya singgah. Sampai situ nampak banyak monyet  yang macam dah kelaparan sangat. Ada lah dalam 20-30 ekor. This is not good man. Malangnya sebab kitorang je yang ada, memang sah la kena kerumun. ahh..terasa macam artis..*pangggg..sedas..tak lawak ok! Back to the horror story, sampai terjerit-jerit ketakutan sebab menjadi target untuk  merampas barang yang kitorang bawak. Beg baju dengan goreng pisang je kot! Nak makan sangat kannn..nah amik la goreng pisang ni semua! Tak sempat nak buat apa-apa pun sini. Baru duduk sesaat, terus decide untuk gerak takut kena cabul dengan monyet yang ada kat situ. Nampak macam ganas juga. Kalau dah lapa sangat, apa pun boleh jadi. Goreng pisang tu kitorang tinggal kan je kat situ.

 

 

 

Drive kereta about 10 minit kalau tak silap, kitorang sampai di air terjun telaga tujuh.

airterjun

   Tonggek giler bukit ni.

airterjun2

What a view. Cari spot paling baik punya

 

airterjun4

 

 

airterjun5  airterjun3Tak boleh tahan beb bila dah tengok air terjun ni. Sanggup salin baji kat celah-celah batu. Kat sini tak ada toilet nak salin baju. kalau ada pun kotor..euww..tak sanggup gwe.

 

Lepak situ around setengah jam je. Then terus ke air terjun temurun pula. Masa sampai sini dah pukul 6 lebih dah. Orang pun memang tak ada.

 

temurun

Air terjun Temurun ni terletak di Hutan Simpan Machinchang Langkawi

temurun2

 

temurun3

Kena naik tangga yang tinggi untuk sampai kat tempat yang paling lawa.

 

temurun5

Sampai sini terus terjun. Sejuk dan fresh je air ni.

 

temurun6  Tapi careful sikit batu licin and dalam dalam sikit.

 

temurun4

 

Lepas dah puas mandi manda, berkuak lentang semua, perut masing-masing pun lapa. So tempat makan yang my sis bawak dekat dengan area airport. Just nice je kitorang sampai memang waktu dinner. They provide fresh fish. Tapi kita order masakan yang simple je. Ikan goreng dan ikan curry. Kat sini pun ada macam-macam jenis ulam. Time tengah lapa memang memang semua nya sedap sampai tak sedar habis satu pinggan makan.

 

IMAG0279  IMAG0287

Boleh tak perasan ada ashtray atas meja tu. Punya la lapa sangat

 

IMAG0285

Kerang bakar ni over cook la. Kecut-kecut isi nya

 

IMAG0281 Penuh satu pinggan dengan ulam saja

 

Lepas dah mentekedarah terus ke Airport untuk tunggu flight ke KL. Walaupun a short trip, tapi betul-betul dapat berehat dan relaks sambil menikmati lautan yang terbentang kebiruan *cewahh..skema gila ayat*

www.tips-fb.com

Ratings and Recommendations by outbrain