fb Twitter

Sunday, November 27

Cara untuk download drama Korea

Hi guys!!


Terasa lama betul tak update blog ni. Nak masuk blog sendiri pun kadang-kadang tak sempat. Lately ni sangat busy dengan User Acceptance Test (UAT). Mana nak buat preparation for demo, nak buat test script lagi, nak prepare untuk service testing lagi. Dah la last week punya service testing tak berjaya. Ada je masalah. Tak ada physical connection la. Tak boleh connect remote la. Macam-macam hal. Seharian duduk dalam server room pun still tak boleh jalan juga testing sebab banyak dependency. Ouh..kena tunggu vendor A datang dulu baru boleh rectify problem. grrrrrr.. dah la dalam server room tu sejuk tau tak..


Enuff la membebel pasal keje. Memandangkan cuti 3 hari ni sempena awal muharam. Lupekan sekejap hal kerja. Start hari selasa nanti baru struggle balik.


Today I macam terasa nak buat tutorial pula la. Cara-cara mendownload movie/ korea drama. Boleh tak? Sekarang ni dah jadi hantu drama korea. Bila start layan drama korea ni, susah betul nak stop. Sebab tak sabar nak tahu ending. Walhal dah tahu dah semua drama korea mesti happy ending punya.



I suka menggunakan Mediafire untuk download cerita korea sebab sangat laju dan senang. Ye la.. setiap drama tu kadang-kadang sampai 16 episode atau lebih. So, lebih cepat kalau menggunakan MF. Ouh..satu lagi sebab MF ni FREE dan gov malaysia belum ban lagi website ni. Jadi gunakan selagi ada. Banyak online storage dah kena banned. Kalau nak lagiii laju, boleh gunakan perantara yang berbayar macam Hotfile.


1. First of all, kena ada application Internet download Manager. Boleh download dan register kat sini: http://www.internetdownloadmanager.com/ . Install software IDM ni kat computer, Kalau nak crack kena cari sendiri ye ^_^



download2 Im using old version of IDM. Paling latest sekarang version 6.07


2. Bila dah download software, boleh pergi ke website untuk download. Biasa nya I suka download di http://mediumquality.blogspot.com/ . Ada banyak lagi sebenarnya website yang boleh digunakan untuk cerita korea. Kalau nak cari cerita selain Korea, boleh ke Syok.org. Cerita Hollywood, bollywood, malaywood ada kat website tu.


3.  Search cerita yang nak di download dan click MediaFire link untuk setiap episode. Make sure download mediafire 1/2 & 2/2 .Biasanya untuk mediafire, files akan dipecahkan kepada saiz yang lebih kecil. File-file untuk setiap episode tu kena download semua nya tau. Contoh yang saya gunakan ni, ada file 001 & 002.download



4. Then it will re-direct to website mediafire and click “Download”.


download3



5. Akan keluar pop-up macam kat bawah ni and click “Start Download”download4


6. File akan download di IDM.download5
File 001 yang saya highlight kan kat atas

7. Bila sudah selesai download kesemua file tadi, gunakan HJ-Split untuk menyambungkan kembali file tersebut. Click “Join”.

download6


8. masuk kan file 001 yang telah di download tadi dan click “Start”.

download7

9. Bila dah complete, check semula dalam folder and akan ada file tersebut. Selamat menonton!. Paling best sambil makan cekedis twistis sambil menonton ^_^


Ada banyak cari lagi untuk download movie or drama. Another option yang I selalu pakai download gunakan torrent. Tapi yang ni memang lambat sikit. Dah la Internet kat umah 512kbps. Cheapskate kan. hahha..Asalkan ada internet cukup la. Kalau setakat nak browsing and download, 512 pun dah memadai.









www.tips-fb.com

Ratings and Recommendations by outbrain