fb Twitter

Monday, October 3

[Review] Kualiti gambar HTC Sensation

Sorry for the long delay. Tak sempat nak update blog gwe ni walaupun banyak benda sebenarnya nak story ni. Today I nak sambung review untuk kualiti gambar dari HTC Sensation.

HTC Sensation comes with 8MP camera with auto focus and dual LED flash. VGA fixed focus color front camera.


After a few weeks testing the camera, I found that gambar yang dihasilkan boleh lah tahan terang dan jelas. Tapi tangan tak boleh gigil-gigil yolls. Nanti gambar jadi blur disebabkan auto focus. Agak susah nak capture moving object kalau ada auto focus ni sebab mengambil masa a few second untuk focus. Nak setting shutter speed pulak non ado! Tapi boleh juga kalau nak disable kan auto focus nih. Tak menjadi masalah pun.



IMAG0208
Day time - With HTC Sensation (Without flash) 

kalau nak camwhore, agak susah sedikit kerana touchscreen. Terkial-kial la nak cari shutter release. Dah 2-3 minit dah posing belum tentu dapat capture lagi. Tapi other option yang I nampak, boleh gunakan timer yang ada dari fungsi camera handphone ni. Macam gambar kat atas nun, I pakai timer dan without flash. Feeling artis yolls! euwww

IMAG0053
Salah satu contoh yang menggunakan dual flash.

At first I ingat gambar akan jadi terlalu terang sebab menggunakan dual flash. Tak agak-agak. Sampai dua flash sekali dalam masa yang sama. I sebenarnya tak suka sangat menggunakan flash camera sebab hasil nya boleh jadi terlalu harsh dan image gambar jadi tidak natural. But the result is just nice. Tidak terlalu over-exposed.

Walaupun HTC Sensation dilengkapi dengan front camera, tapi I rasa kalau tak ada pun tak apa la wehhh…Ada tapi kualiti macam handphone cokia buat apa. Dah la tak boleh guna untuk buat 3G call pun. Kena install third party application seperti Tango pula tu untuk buat video call. I tak pernah try lagi Tango ni. Ada sapa pernah guna tak? Share please! Ada yang cakap the responsive is too slow. Orang belah sana dah cakap a few second baru la kita dapat.
Contoh gambar dari front camera:


IMAG0080
Day time – Ha..kan..ni la kualiti dari camera hadapan.


Tapi gambar untuk night scenery sangat sangat memuaskan hati. Walaupun kurang cahaya, tapi gambar yang dihasilkan masih lagi cukup terang dan jelas.


HTC Sensation
Night time – Without Flash

HTC SensationNight time -  With flash






I suka bermain dengan application seperti Camera360 kerana terdapat pelbagai effect seperto LOMO, Retro effect, black and white, night enhancement dan pelbagai lagi fungsi yang mampu menghasilkan gambar seperti DSLR and no need to edit anymore. Senang kan.


Pros dari camera HTC Sensation:
Gambar yang dihasilkan menggunakan cahaya semula jadi dan flash adalah sangat terang dan jelas.
Gambar Night mode juga terang
Ada a few functions seperti ISO, auto-focus, face-detection yang boleh di adjust secara manually.

Cons dari camera HTC Sensation:
Front camera yang tidak boleh digunakan untuk buat video call
Kualiti gambar yang kurang memuaskan dari camera hadapan


www.tips-fb.com

Ratings and Recommendations by outbrain