fb Twitter

Friday, October 14

Langkawi Trip dan Awana Porto Malai

I spend my 3Days 2 nights dekat Langkawi last weekend. Dapat la berehat sikit walau pun sekejap. Memang murah sangat dapat ticket Airasia untuk ke Langkawi kali ini. RM15 untuk pergi balik. Ko ado?hehe… Tapi ticket ni beli since last year lagi. Berebut beli dengan berapa ratus kali refresh website AA dengan stay up lagi semata-mata nak dapat tiket promotion ni. Pejam celik sekejap je dah setahun.

Sebelum bertolak tu hari memang sangat cerah dan panas. Untuk ke LCCT, I park my car dekat One Utama open parking and naik bas kat situ and terus ke LCCT. Kat sini parking paling murah yang I tahu. Parking per entry pula tu. Park 3 hari untuk RM1 saja.

Flight pukul 2.05pm dan alhamdulillah flight tak delay. First time in my history beb naik flight on time! . Tapi serupa naik roller coster je. Bergoncang tak ingat sebab hari tiba-tiba hujan. Dah la I rasa pilot tu bawak laju semacam. Mencabar habis. Touch down 15 minit awal. Laju tak laju kan pilot mat salleh tu bawak. Scary woo… Ni nak kejar SLA ke?

Sampai-sampai hujan masih rintik-rintik lagi. Terus ke booth teksi dan terus bayar harga teksi RM22 untuk ke Awana Porto Malai. Dah lama bebenar tak jejak kaki kat Langkawi ni. Last datang sana masa umur 6 tahun. Itu pun naik train yang tah berapa lama baru sampai. Tidur, bangun, tidur, bangun 10 kali pun tak sampai-sampai lagi.Masuk ni baru kali kedua bercuti di sana. Dah 20 tahun derrr.. Bila sampai sana jadi jakun asik wahhh…wahhh..wahhh..sebab semua nya dah baru.

Tapi request pemandu teksi tu drop kan dekat Pantai Cenang je sebab nak sewa moto kat situ. Hujan pun nak reda sikit. Dapat sewa motor RM25 untuk sehari terus pecut ke Awana.
  

Check in: 3.00pm
Check out: 12.00pm

   
Awana porto Malai Langkawi Awana Porto Malai, Langkawi
   

  
Kedudukan Awana ni agak tersorok dan jauh sedikit dari Pantai Cenang. Bagi yang stay dekat sini mesti sewa kenderaan. Lagi satu, jalan nak masuk ke Awana ni agak berbukit and tak ada lampu jalan masa malam. So careful la.
   


  
I dapat deluxe room yang sangat huge but nothing to be impressed about. Design bilik agak lama dan terlalu basic. Kena berjalan jauh dari reception area pula tu. Nasib baik dapat promotion price. I think sesuai la dengan harga nya gitu. Dalam website letak harga RM200++ which for me sungguh tak berbaloi!
   

 
Awana porto Malai Langkawi
Spacious bathroom
  

   
Awana porto Malai Langkawi

  
Awana porto Malai Langkawi
   


  


   

Awana porto Malai Langkawi
Lengkap dengan sofa bagai tapi semua nya dah lama
   

Awana porto Malai Langkawi
Complete with cabinet area
   


   
Tapi yang paling I suka duduk sini because of this…
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.


Awana porto Malai Langkawi Nice view isn’t it!
   

Awana porto Malai Langkawi
   

Kat sini memang sesuai untuk relax sebab orang pun tak ramai.
   

Awana porto Malai Langkawi
   

Awana porto Malai Langkawi
   

starcruise Star Cruise. Tengok dekat-dekat dah sama besar building Awana ni.


Jeti for star Cruise ni bersebelahan je awana. First time tengok cruise dengan jarak yang sangat dekat. HUGE!
   


Awana porto Malai Langkawi   They also provide island tour which of course much more expensive daripada pantai Cenang.

   
Awana porto Malai Langkawi
Antara aktiviti yang boleh dilakukan. For Island Hopping, the price is RM45 per person.
   

           Awana porto Malai Langkawi Dekat sini pun ada spa. Kalau nak badan dibelai manja, boleh la lepak kat sini.
   

Awana porto Malai Langkawi   View from the top
   

Awana porto Malai Langkawi     Awana porto Malai Langkawi
   


There’s nothing much yang boleh di buat pada hari pertama sebab hujan sampai ke malam. Bila dah reda sikit, terus keluar cari makanan. Tempat yang di tuju ke pekan kuah. Agak jauh juga dari Awana ke kuah. Lebih kurang 20 minit juga. Ingatkan dekat je.

   
Nampak kedai Penarak kat tepi jalan terus parking and duduk sini. Orang cakap laksa kat sini sedap. Betul ke? I tak dapat makan sebab masa order tu laksa dah habis. Kempunan nak merasa laksa kat sini.



penarak1
Tomyam campur. Tapi kurang kick la.
   

penarak
Ikan siakap masak tiga rasa. Isi ikan lembut, fresh dan garing.

   
Perut dah di isi baru la ada energy nak berjalan. Kedai Penarak ni dekat je dengan tugu eagle yang besar tu. Tapi sayangnya tengah construction pula. Ni saja yang dapat tangkap.

DSC_0867 Dapat tengok dari jauh pun jadi la.
   

Kat depan sikit tu ada jeti. So nak abis kan masa pusing-pusing dalam jeti tu dulu.

Haji Ismail
Tak ada rupa jeti pun kan. Aku dok tertanya-tanya mana tempat nak naik jeti nye? sampai sekarang tak jumpa lagi jawapan
   

Ada pula Haji Ismail kat dalam tu. Haji Ismail memang dah conquer Langkawi agaknya. Mana-mana pun ada branch. Meh cuci mata meh tengok pinggan mangguk. I tak beli pun sebab tak minat and takut pecah naik AA nanti. Durang pack kan pinggan tu selamat ke untuk naik flight? Bukan stuff AA main campak je ke bag. Tak kira la fragile ke tak.
   


Haji IsmailBanyak gila design pinggan kat sini. Pilih je
   

Haji IsmailI like bekas ni. Lawa je.

   
Haji IsmailLeh buat dulang hantaran kan tu?

Haji IsmailTea set ni pun comel
   


Haji IsmailI ter berhenti lama dekat depan ni. Dok belek-belek harga nun. 6500 ke 650? Biar betul? Pakai emas ker mahal bebenor nih?  
   

Haji IsmailEmak-emak mesti suka ni kan

   
Haji Ismail
   

Lepas ke jeti, terus pergi ke Pekan kuah untuk cari coklet sebab Haji Ismail kat jeti ni tak jual coklet. Ada pinggan mangguk je. Kat kuah ni ada banyak duty free shop. Pilih je. Harga pun lebih kurang. Lepas beli terus balik ke Awana sebab cuaca hujan sepanjang malam. Tak dapat nak buat apa-apa pun.
   


         
Awana ni ada private beach sendiri tau!. Next enty nanti I cerita ye.























































www.tips-fb.com

Ratings and Recommendations by outbrain