fb Twitter

Tuesday, August 2

Sarawak Cultural Village


The next day at Kuching, pukul 6 pagi dah bangun. Kemas-kemas barang and ready to check out. Tme to find another Hotel sebab I sangat disappointed with Brookes Terrace. Dengan harga yang sama, boleh dapat much much much better and quite hotel.  

Planning for the second day nak pergi living museum or Sarawak Cultural Village. Pagi tu breakfat di Kopi O Corner berhampiran Satok dan bersebelahan RJ Ayam Bakar. Most recommended place to eat. While eating, I sempat called a few hotels yang available untuk check in petang nanti. I decided untuk stay at 360 Urban resort hotel.

Lepas breakfast terus bawak kereta laju-laju ke Jalan Datuk Abang Abdul Rahim. About 10 minutes from town. Quite hassle bagi yang tak ada transport sendiri sebab location agak jauh dari kawasan bandar. But with the affordable price, they provide 5 star facilities. For me, it is worth every penny and sangat-sangat selesa.

Lepas register and booked a deluxe twin, kami terus pergi ke Sarawak Cultural Village. About 1 hour drive from town (kalau driver siput macam I) or 35KM from Kuching. Sepanjang perjalanan akan lalu kawasan kampung yang redup and penuh pokok di kiri kanan.

Sampai sana dalam pukul 10. Just nice sebab cultural show akan start pukul 11.00am. Banyak lagi masa untuk habiskan dalam tampat ni.

Culturalvillage02

Entry Fee:
Adult RM60
Student: RM15 (with student card)
Senior citizen: RM30



Culturalvillage03
Walaupun baru pukul 10 pagi. Tapi panas nya macam dah pukul 1-2 tengahari.

Culturalvillage05
I suke stairs ni. Sangat mencabar untuk naik.

Culturalvillage07
While waiting for mom, jadi la begini T_T

Culturalvillage10Hall for the show

Culturalvillage11As we continue walking, sampai dekat jambatan buluh ni which represent Bidayuh culture.

Culturalvillage12
Sculpture yang menyambut kedatangan kami


Culturalvillage13 I lost 1 of the button yang dekat yg crocs tu T_T

Culturalvillage14
Dekat sini tak takut lagi. Tapi bila sampai depan sikit, mau gigil-gigil lutut sebab ada longkang yang besar. Risau jugak tersilap langkah mau terpelecok dalam longkang tu. Bersusah payah control ayu *ceewaahh*

First village arrived…

Culturalvillage16
Rumah Bidayuh

Culturalvillage15

Culturalvillage17

Culturalvillage18
Dalam rumah bidayuh

Culturalvillage19

Culturalvillage20 Handicraft dari kaum bidayuh


Culturalvillage21
Aren’t they gorgeous?

Next house is Rumah Iban

Culturalvillage31
hiyahh..hiyahh..sexxxxiesss

Culturalvillage32
cuci mata lagi yok!


Culturalvillage26
Culturalvillage27
Culturalvillage28
Culturalvillage29Nampak cam snow white je putih kan. Jangan tertipu. Ni kena direct sunlight. Sebab tu la nampak cam gebu je..heheh

Culturalvillage30  The mask of horror
 Culturalvillage33
Culturalvillage34
Culturalvillage35 Stamps area for you passport.

Culturalvillage36 Berangan je dia ni kan

Culturalvillage37 Motif..? nak skip? sila kan..heheh

Culturalvillage338

Culturalvillage38 Rumah panjang of Iban.


Next is Rumah Penan. Kat sini kalau nak try menyumpit pun boleh. 3 kali try for RM1.

Culturalvillage39

Masa sampai dekat Rumah penan, sempat berborak with one of the staff there. Orang penan jugak. He’s off duty that day. Mintak juga nak bergambar sebab rambut nya sangat unik walaupun pakai baju macam nak pergi main bola :)

Culturalvillage40 Thanks :) Tak sempat nak tau nama


Culturalvillage41 Rumah orang ulu paling besar dan lawa dalam tu

Culturalvillage42
the design of the house. Lawa kan
Culturalvillage43

Masa sampai sini, kami disajikan dengan persembahan pembuka oleh orang ulu. Sorang main alat music and sorang lagi menari.

Culturalvillage44 With one of the sexy orang ulu yang bru lepas main that alat music *tutup mata cepat!*
Culturalvillage45 Getting nearer is Rumah melanau

Culturalvillage46

Dari jauh lagi boleh dengar kemeriahan dekat rumah melanau ni sebab mereka tengah bermain lompat-lompat macam picture bawah nih.

DSC_9215 Apa eh nama nih?

 Culturalvillage51 Inside of Malanau’s house

Culturalvillage52 One of the khazanah yang ada dalam rumah Melanau

Culturalvillage54 Nampak tak belakang tu. Ada tangga yang sangat curam kauuu…

Culturalvillage55 This was at Rumah Melayu
Culturalvillage58 Inside of rumah melayu. Terasa macam balik kampung je

Culturalvillage59 Rumah Cina pun ada
Tepat pukul 11.00am, show pun start and I sangat enjoy watching the show. Orang lain tatau pulak camne. But for me tempat ni memang wajib pergi kalau datang Kuching. Tak rasa rugi pun keluar kan duit untuk masuk tu.
Culturalvillage60
Culturalvillage61 Menyumpit
Pukul 1 balik and nak makan seafood dekat kampung Buntal. Tapi tak jumpa pulak tempat. Sudah nya balik la Kuching and lunch dekat saujana Foodcourt. Kat sini banyak nasi campur. Tapi tak menarik sangat lauk nya,
After lunch terus check in 360 hotel. My room was located and tower A. Dekat tower A ni semua ada. Ada swimming pool, gym, cafa and paling best floor bilik I ada laundry room. This hotel is connected to shopping mall. 
360hotel Spacious room for deluxe twin
360hotel01 Tapi toilet agak kecil la
360hotel02
360hotel03 Fridge
360hotel04 Swimming pool.
Sadly air nya kotor sangat. Staff kat sana bagitau swimming pool ni dah lama tak service. Hotel management please do something! Baru feeling-feeling nak terkuak kuak dalam swimming pool nih. Nampak nya kena kuak lentang atas katil je la gamaknya
360hotel05
360hotel06 Nampak kan kolam tu kotor sangat
360hotel07 
360hotel08








Cafe for breakfast.
Nothing much untuk aktiviti for the second day. Banyak berehat dalam bilik je sebab asal letak kepala atas bantal je sure terus dibuai mimpi. heheh
www.tips-fb.com

Ratings and Recommendations by outbrain