fb Twitter

Thursday, August 18

Check in Di kaunter Airasia dikenakan bayaran RM10!



Sekarang ni Airasia dah makin mahal la. Tambah pula bila dah merge dengan MAS ni. Rasa nya tak lama lagi mesti caj pun dah tak akan dapat semurah dulu. *sigh*


Pagi tadi on the way to office, dengar berita yang Airasia akan mengenakan bayaran sebanyak RM10 sekiranya check in di kaunter bermula 21 September ni. Caj akan di kena kan ke atas penerbangan domestic dan International memalui airport di Malaysia. Sebelum ni dah naik kan fuel charge, sekarang caj check in pula. Lepas ni tak tau pula caj ape lagi nak di kenakan. Sebab sekarang kan dah tak ada internal competitor dah!


Tapi caj ini tak akan di kenakan sekiranya kita buat self check in sendiri melalui web atau mobile (application pada Blackberry, iphone dan Android). Jadi beringat lah, buat la check in sendiri selewat-lewat nya sejam sebelum penerbangan.


Lagi satu, better buat self check in je sebab tak payah la buang masa beratur panjang-panjang kat kaunter nanti. Jimat masa dan tenaga. Kalau dah buat self check-in, nak datang sejam awal pun boleh lagi. Tak ada la kelam kabut. Bording pass pun boleh print sendiri and just tunjukkan kertas tu nanti kat kaunter and boleh straight masuk.


Jadi, kita sebagai pengguna harus lah bijak menggunakan pilihan yang ada. www.tips-fb.com

Ratings and Recommendations by outbrain