fb Twitter

Friday, March 11

Intense Debate plug-in

For this blog, Im using Intense Debate plug-in untuk bahagian comment. Kenapa I suka sangat guna Intensedebate ni sebab:

 

  • Comment Default blogger terlalu simple dan kurang menarik. Tak boleh nak customize. Boleh jadi annoying kalau terlupa untuk  disable word verification. Everytime nak komen kene masuk kan verification. Jadi mual kalau selalu macam ni dan boleh menjadikan orang nak komen pun kurang sebab geram kena masuk kan verification tiap kali nak komen. I know the function of enabling it untuk mengelakkan spam masuk dalam komen, tapi I memang kurang gemor la. Banyak sangat halangan dan onak duri yang perlu ditempuhi. 
  •  

  • Mudah saja nak disable kan word verification. Go to Dashboard>comments> Show word verification for comments?. Just tick “No”. Senang kan.

     

comment

 

  • Intensedebate boleh Customize the layout dan nampak lebih professional. Tak ada la ruangan untuk komen nanti terlalu plain dan boring. Selain itu, word verification yang sangat menyampah kat blogspot tu akan hilang.

     

  • Intensedebate mesra backlink sebab ader Comment Luv. Makna nya, bila komen dalam blog nih, make sure tick check box “Comment Luv” and masukkan website/blog dekat bahagian “Site URL” pengomen kat situ. Bila click submit comment, entry terbaru pengomen akan tertera sekali dibahagian komen. Ni salah satu cara I bagi kredit kepada pengomen >_<

 

ID3 

 

  • Akan dapat notification melalui e-mail setiap kali ada komen yang terbaru. Mudah untuk keep track komen yang masuk.

     

  • Intendedebate ada plug-in untuk smileys untuk menambahkan komen lebih menarik.

 

Intensedebate2 

 

Bagi yang tak ada akaun Intensedebate ni pun still boleh komen jugak. I pernah dapat feedback cakap tak boleh nak komen dekat blog I nih. Sebenarnya boleh! Kalau nak identity di rahsiakan, boleh komen as a guest. Tak payah login pun. Hanya Isikan bahagian nama. Ni suka hati la nak letak nama apa pun. Gwe Tak kisah. Nak letak Anonymous pun boleh. Then kena isi kan bahagian E-mail jugak. Kalau tak nak bagi Email sendiri pun tak apa. Taip saja apa-apa email. abc@gmail.com pun boleh. Tapi make sure jangan tinggalkan kosong udah la. Taraaa…kan dah boleh komen tuh.

 

Ada banyak lagi option dekat Intensedebate yang boleh cuba. Boleh la explore sendiri

www.tips-fb.com

Ratings and Recommendations by outbrain