fb Twitter

Tuesday, January 25

Bandung Escapade – Day 4

Untuk hari yang ke-4, pindah lagi sekali Hotel..this time duduk dekat Hotel yang kelasss sikit..turun dari bilik boleh terus shopping baju, kasut dan bra.. aku ni yang jakun ape lagi..wooahh….woahh..woahh…melopong kejap.. Hotel Anggerk ni bersambung dengan shopping mall Riau Junction. Kalau nak shooping grocery pun senang turun bawah je ader Giant..wahh..gituw kan..
DSC_0761

Nak bilik paling murah..dibagi nya bili ni..tp tak ada la murah sangat pn (T_T)..Tapi paling tak best sebab ada bau tambakau dalam bilik tuh…ciss..ader org merokok ke sebelum ni dalam bilik!! dah la tingkat tuh tak boleh bukak..sekadar perhiasan je..boleh??.. Aku plak semenjak umo dah meningkat ni memang agak sensitip skit ngn bau rokok.. Apa lagi…gwe mengadu domba la dekat bell boy yang super duper cute tu..gebo nokk.. Dia suggest untuk tukar bilik. Dia pun call la bhgn reception..tp malangnya semua bilik dah penuh. Tapi mereka akan hantar house keeping untuk spray wangian.
To my surprise, tak sampai seminit house keeping datang.. wahh..wahh…lagi.. pantas bangat orang Bandung ni yer.. Ape nak heran..hotel pn hanya 3 tingkat je..dan bilik tak banyak… Tapi bila balik malam lepas shopping, bau rokok tu masih ade.. SAH!..,mesti ader hantu tembakau nih!!!…wtf

DSC_0762
Paling tak boleh tahan tv tu.. tu bkn LCD pn..durang kasi tebuk itu lobang..pastu sumbat kan blakang tv tuh nmpak la cam LCD..ni kreatif ker nak jimat?? harharhar

DSC_0763The Toilet
DSC_0764

DSC_0893 The Cafe..very like the color concept..
DSC_0869 Intai2 sikit kek yang ader…

DSC_0870 The entrance of the cafe..sebelah kanan tuh bahagian reception..sebelah kiri plak shopping mall..Hotel ni kecik je..kat situ la kau nak makan, kat situ jugak la nak check in
DSC_0872 In front of the lift..lift pn cinonet jer
DSC_0892 Staff kat sni peramah dan murah dengan senyuman..tak macam kt KL. Masam mencuka memanjang..  
Mission hari ni pergi Toko tiga, Pasar Kosambi dan Jalan Riau. Itu pun dah amik masa satu hari suntuk. Banyak lagi tempat yang tak sempat pergi. Sebelum tuh kene la breakfat dulu untuk kumpul tenaga. Baru la tak termengah2 nanti berjalan.

DSC_0861My breakfast.
Makan nasi putih lagi..terkejut gak at first tgk durang dah hidangkan nasi dan pelbagai jenis lauk pauk untuk breakfast. Laju je aku senduk nasi. Cadang nya nak skip lunch. Takut tak sempat nak melawat semua FO nnt.. Roti aku dah tak pandang dah.

DSC_0863Lepas makan nasi, makan porridge pulak..tip top la bubur nih..
DSC_0864Akak tuh tengah masak telur dadar. Kat sebelah kanan ada pelbagai mee. Belah kiri nun tak pasan plak ada ape.

DSC_0865Time aku turun memang kosong cafe nih..Bila dah habis makan baru ramai org turun makan.
Lepas breakfast terus naik bilik kejap untuk memerut..hahha..asal pagi je mesti sakit perut..tu maknanya aku memang sihat ok!
Tunggu teksi dan terus ke Toko tiga. Tempat nih memang famous jual jeans. Jeans Levis kat sni memang ori dan jauh lebih murah daripada boutique. Tapi salah timing, sampai terlebih awal plak sampai. Toko Tiga nih pukul 10 baru bukak. Awat la lambat sangat bukak nye nih?
Terus suruh driver teksi berhenti dekat Pasar Kosambi nasib baik la dah bukak time tuh. Tujuan nak beli jajan lagi sebab yang beli hari tu masih belum mencukupi. (uh..tak sempat nak amik gamba pasar tuh).
 Btw, lepas tu singgah makan kejap dekat kedai nasi padang (padahal baru makan..bela hantu raya ke ape nih?).. Ku tak makan pn sbb lauk sume berlemak and makan breakfast tadi pun belum hadam lagi.
DSC_0681
DSC_0679
DSC_0682
 DSC_0683
DSC_0692Kat sana pun ada jual Cakue. Ni dekat area pasar kosambi lagi.
DSC_0699Teh botol ni ader di mana-mana saja dekat bandung. Sampai dekat Airport Bandung pun ader lagi.
DSC_0709Jalan dekat Pasar Kosambi..Banyak jual ikan dekat sini. Gebu gebu plak tuh
DSC_0729Uishhh..ape plak tonggeng2 nih..shesi larr…
Sampai jugak akhirnya ke Toko Tiga. Tp me very disappointed larrr. Because tak ada seluar jeans yang berkenan dan kurang lawa. Kira outdated la design nye. Keluar dengan muka sedey..
DSC_0734at 2nd floor. Pencinta jeans boleh la try terjah sini.
Lepas tu shopping pulak dekat BIP dan Jalan Riau. Itu pn Singgah sekejapan untuk potong rambut dan abiskan masa dekat Jalan Riau. Dari Pasar Kosambi naik angkutan hanya Rp1500 seorang.
DSC_0783One of my Fav boutique..ouh..didn’t i mentioned it before? Aku beli 3 helai seluar slack dekat sini. Me very like the quality and material.
DSC_0791 Coffee time from the free voucher. But I tak minum coffe la..rugi je..btw..saja nak tayang rambut baru..lepas potong dekat saloon dalam BIP
DSC_0796
DSC_0800 
DSC_0809 Aku beli 3 jenis perfume kat sini
DSC_0807 Nampak tak patung kat atas nih..torkojut den..ingtkan orang betul duduk atas tu,
Untuk dinner, kami makan dekat kedai Bakso Malang.. Kenapa nama dia letak Bakso Malang eh?..hurrmmm
DSC_0819

DSC_0826 Es kelapa dia memang terbaik la
DSC_0834
DSC_0830











Previous Entry:
Bandung: Day 3
Bandung: Day 2
Bandung: Day 1
www.tips-fb.com

29 comments:

  1. Hi iyrin..
    sy lihat blog awk sangat menarik,
    nape xpromote je blog ni?
    Awk sty kat indonesia ke?
    Nnt balas ye komen ni.
    Klau dh balas bagi tahu ye

    ReplyDelete
  2. Hi nazterjah
    sy bru jer berjinak2
    takut ader yang terkurang lg..
    i stay kt msia..ni trip masa pergi bandung tempoh hari
    btw..belog awk mmg best :)

    ReplyDelete
  3. Hye!bestla blog awk..:)cuma nk taw stay kt patridasa bilik camner yer?dlm blog awk xder pic dlm bilik.sy nk pergi bdo bln 5 nie tau.booked hotel nie.if ada leh tgk keadaan bilik.

    ReplyDelete
  4. tak sempat nak amik gambar dalam bilik. bg saya bilik memang bersih. tak perlu risau. tp bilik tak besar sangat. yang best nya guesthouse nih senang nak pergi mn2..walking distance jer.

    ReplyDelete
  5. Ala iyrin..
    Awk kate masih berjinak2 tapi macam dh pengalaman dah..
    heheh..
    Suka tgk blog awk..tempat yang awk g tu memang best la..mcm nak g gak je..hehe..
    Keep On Blogging ok..

    ReplyDelete
  6. @Nazterjah Thanks.. :)
    Kene pergi..memang best kat bandung tuh..next year nak pergi lagi

    ReplyDelete
  7. wah...bape ek kos ke sana plus shopping?

    ReplyDelete
  8. @Nazterjah

    kos kat sana murah jer..kalau dapat tix promotion AA dah dapat jimat byk..bwk 1k pn dah boleh beli banyak barang kat sane..

    ReplyDelete
  9. ooo..ok..nice tip..apa kate iyrin wat entry tip nak melancong..mesti gempak nye..pas2 promote la kat gengblogger ke...pasti ada org baca..

    ReplyDelete
  10. @Nazterjah bagus jugak idea tuh :) akan buat untuk next entry..thnx for the idea

    ReplyDelete
  11. hehe..u r welcome...ape2 tanya ok..

    ReplyDelete
  12. @Nazterjah selain blogwalking, mcm mn cara nak promote blog lagi ye?

    ReplyDelete
  13. hi, can i know how much is the rate for this hotel?

    ReplyDelete
  14. dah mahal reger hotel anggerik...3 tahun dulu, dalam 400K Rp untuk bilik standard. dari segi lokasi utk merempit area jalan Riau, sini mmg ok.. yg x bestnya, kenalan terkejut bila saya ceritakan saya tinggal di hotel ini sebab ada byk cerita sebab hotel ini ex hospital. tapi sepanjang tinggal disini selama 3 malam, ok jea.

    ReplyDelete
  15. @Anonymous

    murah nya 3 tahun dulu..skang ni memang dah mahal sangat hotel nih..

    *gulp* hotel ni hospital ker? ader cerita di sebalik nya? cer citer..cer citer

    ReplyDelete
  16. masa tu, hotel tgh dalam renovation... sebelah plaza tu kan ada hospital sakit jiwa.. biasala kalau ex hospital, byk la 'citer'.

    ReplyDelete
  17. makcik!!!
    hehehe

    ReplyDelete
  18. @anonymous..
    siapakah ini yang memanggil saya makcik di belog.. *tak gleme*
    hehehe
    elloo..

    ReplyDelete
  19. Kali ketiga nak ke Bandung April ni , baru la jumpa blog comei ni... tq tq.. byk info baru akak dapat..

    ReplyDelete
  20. @nurleeta
    Thanx for reading untuk entry yang tak seberapa je ni

    ReplyDelete
  21. Salam,

    nak tanya hotel anggrek brp eks semalam? betul ker berhan????

    ReplyDelete
  22. @anonymous
    hotel ni yang harga RM250
    I duduk hari tu tak ada apa2 pun..
    Insyallah tak de kot..

    ReplyDelete
  23. rasa nak naik angkutan jerk tp katakn dr psar baru nak ke hotel tak tau nak naik angkutan color ape klu kta tya kat driver angkutan tak kena tipu ke ye la nmpk sgt tak tau jln dan nmpk sgt org luar hehhee

    ReplyDelete
  24. @anonymous
    Masa kat sana I pun ada tanya driver angkutan tu sbb tatau nak naik yang mana satu
    Alhamdulillah..tak kena apa2..
    cuma pasal tambang tu..jangan la tanya..nanti durang letak harga yang bukan-bukan plak

    ReplyDelete
  25. nak tanya ...kat sane makanan memang ade tanda halal ker??? sbb kan kata ada jual katak lah..bende2 yg kita x biase nak makan...

    ReplyDelete
  26. hi fda
    dinasihatkan makan dekat dalam restoran yang ade tanda halal
    kalau risau..jangan makan dekat gerai2 tepi jalan tu

    ReplyDelete
  27. Nk tanye you bwk berpa beg?? Size ape?? Sbb x tau nk bwk beg berapa besar... Tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. hi
      masa pergi tu I bwak 1 bag je tapi dalam bag tu i letak extra bag lagi..tapi baju tak bawak banyak pun
      sampai sana bru beli baju

      Delete

Ratings and Recommendations by outbrain