fb Twitter

Thursday, January 20

Bandung Escapade – Day 2

Kembali lagi cerita Bandung. For the second day, punya la semangat nak shopping, awal pagi lagi dah bangun. Pukul 9 pagi dah siap2..Tp baru perasan kat sana baru kul 8 pagi..FO pn belum bukak pagi gini. Keluar dari hotel pukul 10pg dan terus terjah Grande. Tp syok nye jalan kaki pagi2 dekat Bandung. Rasa nyaman sangat dangan cuaca yang dingin.
 Bandung010 Kami org pertama yang masuk FO nih. Paling best pergi holiday waktu biasa sbb org pn tak ramai dan senang nak pilih baju.
Banyak kerugian dekat sini. Kat sini je aku beli 3 helai baju baby tuk akak aku dan 6 helai baju sendiri. Bila dah kuar baru menyesal tak belikan baju untuk adik2..jadi menggila kat dalam tu sbb baju lawa2 dan murah.

DSC_0333 Tak masuk pn kat sini sbb malam sebelum nya dah masuk and nothing interesting here.
DSC_0339 Terjumpa pulak kuda ni di tengah-tengah jalan Dago.
Misi seterusnya mencari Restoran Simpang Raya untuk Lunch. Yang aku tau kedai tu memang dekat Jalan dago. But not sure the specific place. Rasa nya dah agak jauh kami berjalan di sepanjang jalan Dago tuh. Tp tak jumpa lagi. Aku ingatkan jalan dago ni pendek je..upenya panjanngggg..kaki pn da mula sakit2..
Akhirnya kami amek keputusan patah balik untuk lunch dekat FO Runway.
DSC_0343Nampak tak kedai yang last tu. Baso Cutray. Kedai for our lunch
DSC_0365Ada Bakso, Soto dan Nasi kat sini. Harga pn tak ada la mahal sangat.
DSC_0361Kedai dia bersih sangat.
Bandung014 The menu..Tp ayam dia kecil2 ..sekali tengok mcm tak puas je makan kan
Bandung015Jus alpukat. Me not like la this juice. Ada baca satu belog ritu, suruh try jus ni n kata best. Depends pada tekak masing2 la kan..
DSC_0370  Nasi Timbel + ayam goreng. Sambal dalam plastic tu best!
Bila dah recharge energy, kami teruskan lagi perjalanan. Banyak kedai yang menggunakan basikal/motor kat tepi jalan. Ni salah satu my fav. Es krim durian.
DSC_0337Bagi penggemar durian, wajib try bila dekat sana. Aiskrim durian yang dicampur sekali dengan durian seketul. Layannnn. Harga dalam Rp7000 sahaja. 

DSC_0344Burger Bakar
DSC_0347Singgah pula dekat Kartika Sari. Jual bermacam jenis Brownies yang sedap2. Belum beli lagi time ni, just usha2 harga. Last day nnt baru nak beli untuk dibawa balik ke KL sebab tak tahan lama.
Kaki masih terus melangkah. Walaupun jalan kaki, tapi sedikit penat pn tak rasa. Mungkin sbb excited berada di tmpt org kot.
DSC_0356  Seram jugak time snap gamba nih..risau kalau kene kejar nnt..hihih







Bandung029Kalam Hidup
 Bandung030
Bandung031 FO Happening
Bandung032Happening Boutique
Bandung033Banyak jual jens dalam nih.

Bandung034
 Bandung035 Rich & famous
Bandung036 Sunny & Green
Bandung037Bank
Jalan punya jalan…kami sampai di Jalan merdeka. Jalan ni kira mcm town sebab ramai yang berkumpul kat sini dan ader shopping mall Bandung Indah Plaza (BIP) di mana anak-anak remaja suka lepak.
Bandung038 Aktiviti mencari kutu kat depan tuh. Rileks je kat tepi jalan pn boleh. Kat depan tu Jalan merdeka.
Bandung039Diery – Jalan merdeka
 Bandung041 Batagor. Mcm sedap..tp tak berani nak try
Bandung043Pelbagai jenis gelang ader di jual disini.
Bandung053Dihadapan BIP ader banyak binatang eksotic yang di jual.
Bandung055Landak pun ader

Bandung040Burung Helang. Org ni tgh bagi burung ni makan daging.
Makan malam kami di Pak Chi Met. Restoran ni sangat glamor di kalangan pelancong dari Malaysia. Harga pn reasonable.
Bandung061
Bandung044
The menu?Bandung046 Durg ni bagi ikan ni makan ape ye? besar ya amat!
Bandung054
Ikan Gurame goreng. Tak sah kalau tak try. Meletop beb!
Bandung060
Close-up sikit..nak bagi kecur liur..heheh
Bandung058
Kerang saus peda. Boleh tahan sedap jugak. knowing me..aku memang hantu kerang..
Bandung057
Pucuk paku
Bandung051
Ni selepas dinner. Tak sah kalau tak amek gamba di depan signage tuh.
Bandung050
Outside of the restaurant. Ade air pancut lagi.. *sila abaikan pmpn gedik kat depan tuh*
Bandung048          
Lepas dinner tgk jam masih kul 8mlm lagi..masih awal lagi. So next stop pergi rumah mode. Decoration dekat sini sangat menarik. Banyak jual baju yang branded2 kat sini dan ramai juga orang Malaysia kat sini. Harga lebih mahal daripada FO yang lain.
Tp hanya sempat shopping dalam stgh jam je sebab kedai dah nak tutup. Kecewa nya…
Bandung063
 Bandung064

Terus pulang ke hotel untuk mandi dan keluar semula untuk mencari makanan…Makan di simpang dago lagi tapi dis time kita try mie bakso pula..
Bandung065 Martabak manis
Bandung066 Pakcik ni tengah menyediakan mie bakso yang sedap..sampai licin aku makan. Cuba meatball je tak berusik sbb ade sedikit bau..
Lepas makan terus balik dan kemas beg ..esok nak pindah hotel lain pula yang berdekatan dengan Pasar Baru.
 Previous Entry:
Bandung – Day 1















































www.tips-fb.com

24 comments:

  1. askum....
    nak mtk tolong bgi tips cket camne nak p bandung dari awal erk....from the flight ticket...n how much u spend at there coz im want make some budget...if i have around RM 1500.....can u give details to my email coffeeGLLASS@yahoo.com...thanks

    ReplyDelete
  2. @anonymous

    thanx for reading :)
    flight tiket and traveling semua I handle by myself.
    untuk duit shopping saja..rasanya rm1k dah cukup.
    tapi better bwk lebih sikit takut tak puas shopping nnt..hehe

    I will email u and provide more details k..
    please check ur email later :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. bleh email kat sy jugak tip tu...sbb sy nk ke bandung minggu dpn...so nk tnya mn lebih baik sewa 1 hotel or 2 hotel..mksud sy hari berasingn la...cam awk, awk sewa kt jalan dago n pasar baru..pasar baru n jalan dago tu jauh ker...hotel ni better walk in or booking sebelum ke bandung...klu sy dr jakarta,awk tau x pengngkutn ap ptt sy amik untuk ke bandung...n FO pling best bg awk..sbb sy nk ke bandung untuk shopping je..p 2 mlm jer..

      Delete
    2. salam dieyah
      masa pergi ke sana, sy tak menggunakan transport sangat. sebab tu berpindah randah. Banyak jalan kaki je. kalau pergi untuk 2 malam saja, better duduk dekat satu hotel saja. dari jalan dago ke pasar baru jarak memang agak jauh sedikit. di nasihatkan naik teksi/angkutan/supir. FO paling best kat sana Rumah Mode sebab baju lebih berkuali sedikit.

      Delete
    3. hai Iyrin.. boleh email kat sy jugak..akan ke Bandung bulan 5 ni.. email haziqahabdaziz@gmail.com Thanks in advance! ur blog really helpful!

      Delete
  3. haiiii.ada ape2 lagi yg awk boleh bg tips?saya akan ke bandung bln 8 nie.so sgt excited.kalu boleh xnak ketinggalan 1 pon tempat2 menarik.nie email sy nur_izzatizulkifli@yahoo.com. thanks;)

    ReplyDelete
  4. @Anonymous
    Rasa nya apa yg saya tahu dah ceritakan dekat blog ni :)
    Cuma tempat2 sightseeing (tangkuban perahu, Strawberry farm, kawah putih) tu saya tak pernah pergi so tak dapat nk ceritakan sekali.

    ReplyDelete
  5. perh i pon nak g bulan depan nie....so email kat saya jugak yer..nak soping puas2 ...tq

    ReplyDelete
  6. hi..aireen,

    i nak pegi bandung bulan depan...tapi earthquake semalam menakutkan lah...
    u rasa bandung ok ker? takde pape effect ker, mcm ngeri pulak nak pg nanti...
    any advice..

    tq dear...

    ReplyDelete
  7. Hi Anonymous

    tu la..saya pun risau gak pasal earthquake tuh
    macam saya pergi bandung tempoh hari, tarikh yang saya beli tu terjadinya letusan gunung berapi.
    penerbangan di tangungguh kan dan di tukar ke hari yang lain.

    Tapi bandung dengan Aceh jauh.
    kalau keadaan bahaya penerbangan akan di tukar ke tarikh yang lain.
    kalau x terima apa2 notification, Insyallah semua nya masih lagi selamat.

    ReplyDelete
  8. Hi aireen,

    thanx dear for your reply,
    anyway i dah book pun semuanya on dis june pergi...
    but i still tak berapa faham la naik angkutan tu...
    yg u list kan tu mcm mana ek...

    boleh explain sikit tak....
    tq

    ReplyDelete
  9. @amy adriana
    Hi amy..
    u pergi dengan family ker? if pergi dengan family better naik teksi or hire supir sebab nak naik angkutan ni agak pening jugak sebenarnya

    setiap destination angkutan ni berdasarkan warna.
    yang list saya bagi tu route angkutan berdasarkan warna nya
    tapi saya pun fening gak bila dah sampai sana sebab banyaaakkk sangat angkutan nya

    ReplyDelete
  10. salam aireen....

    leh provide tak detail psl hotel, transportation dsb...
    saya gi ngan husben and baby, so mcm nak pakai supir....boleh advice...
    and one more, mana tempat berbaloi beli french lace banyak2 ye...and what is the rate...
    hope to hear from u soon, e-mel:lijalila.maulana@gmail.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam..
      details hotel apa ya yang u nak tahu?
      untuk hotel, saya ada buat entry di sini:
      http://iyrin.blogspot.com/2011/03/tips-melancong-ke-bandung-bhgn-3.html

      untuk kain french lace, boleh dapat dekat pasar baru..kat situ memang murah sangat

      Delete
  11. Thank you dear, this info very helpful utk I.ke bandung bulan ni :)

    ReplyDelete
  12. salam , sis nak tanye lah dari airport nak ke hotel sis naik aper ? n kadar rate die berapa yer ? n macam mane kalau kita sewa supir ? which one yang murah n oke ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam dear
      dari airport ke hotel naik teksi blue bird. ada counter dekat depan pintu keluar airport tuh. rate tak berapa ingat. lebih kurang rp30++k macam tu. Sewa supir lagi murah sis and tak penat. kalau naik teksi nanti agak mahal rate.

      Delete
  13. hye iryn..
    kat sana u guna supir x?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi Ain
      I tak guna supir pn kat sana. Sama ada naik angkutan atau jalan kaki je masa pergi sana

      Delete
  14. salam...

    sy berhajat nk pergi bandung thn depan..nk shoping barang kawin cm doorgift dan barang-barang hantaran...kt mane yer tempat shoping yg iryn nk suggest utk sy pergi.? mean blh dpt barang dgn harga murah dan brpatutan...tQVM miss...

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam
      maaf lambat reply. untuk cari doorgift saya kurang arif.
      tapi kalau dekat bandung boleh cari dekat pasar baru. macam2 ada kat situ

      Delete
  15. hi.iryn.
    i nakpergibandung april ni
    so i review blog u
    nak tanya kalau check in dekat royal dago ni..untuk ke FO dekat ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi Ain,
      dekat royal dago ni mmg dekat nak pergi FO di sekitar jln dago.
      tp nak pergi fo dekat rumah mode atau jln riau kena naik teksi atau angkutan

      Delete

Ratings and Recommendations by outbrain