fb Twitter

Thursday, June 10

Camera on the list

Da lebih kurang 2-3 bulan da aku buat survey tuk beli camera baru. Aku telah membuat comparison antara digital camera dan juga DSLR. Ni adalah beberapa jenis camera yang sudah dikenal pasti tp tatau nak beli yang mana satu.

1) Panasonic Lumix DMC LX3


Camera ni tergolong dalam compact dan high-end camera. Quality gamba dan function adalah setanding camera DSLR. Kalo org tatau, tgk gamba mesti ingt tangkap pakai camera DSLR. Aku pernah try camera ni kat kedai masa ader Fotokem promotion kat Midvalley tempoh hari. Aku sgt kagum dgn kebolehan camera nih.  Kalo ader duit ingt nak angkat terus je. Ape yang membuat aku suke camera ni ialah fungsi macro yang awesome. Wide-angle lense. Size aperture yang rendah dan iso tinggi iaitu antara 80-6400 (salah satu ciri yang penting perlu amik kira utk menghasilkan gamba yang berkualiti). Camera ni didatangkan dgn 10.1Mp dan 3.0 inch LCD size. Shutter speed antara 60-1/2000. Would say this is the best camera besides GF-1 and Olympus PEN E-PL1.


Ni adalah contoh gamba yang aku jmpe yang menggunakan camera Lumix LX3.


Semasa promotion tempoh hari, sekiranya menambah lagi RM50, akan diberikan leather case. Tp hanya ader warna merah sahaja. Kalo warna pink mesti lagi menarik..hurrmm



Promotion price: RM1499
Normal Price: RM1799

2) Nikon D5000


Camera ni tergolong dalam category DSLR. Sejak dulu lagi aku mmg minat camera jenis macam nih. Tp tak berani nak beli and spend duit yang byk coz tak pernah guna dan tak ade knowledge pn pasal camera nih. But seems camera ni da makin murah n arga pun lebey kurang compact camera, aku pn jadi berkira2 sama ada nak beli yang jenis compact ataupn DSLR.






Camera ni pn aku ader try usha n tgk masa promotion tu. Why I put this camera on my list becos of a few features yang agak menarik jugak. Basically, camera ni untuk intermediate user yang telah dikeluarkan pada tahun 2009. So sesuai la utk aku yg baru berjinak-jinak nak pakai camera jenis nih.Camera ni adalah 12.9Mp (AF-S Nikkor 18-55mm kit lens) dan 2.7" LCD Monitor yang boleh dipusing2 kan. Ia juga memudahkan utk mengambil video kerana adanya Live View function. Low noise ISO sensitivity antara 200 sehingga 3200. Terdapat lagi beberapa features disini.



Promotion Price: RM 2499 
Normal Price: RM 2899



3) Nikon D90






Camera ni juga adalah jenis DSLR yang juga pengganti utk D80 sebelum ni. Kalau dari fizikal nya, kelihatan sama seperti camera D5000. Well, i must say that Nikon punya design mmg look-a-like. Dari segi spesifikasi nya pula, tak byk beza antara D5000 dari segi kualiti gamba.

Camera ni telah dikeluarkan pada tahun 2008 dan sesuai urtk intermediate n advance users. Ianya merupakan 12.9MP camera (with AF-S DX Nikkor 18-105mm f/3.5-5.6G ED VR) dan 3.0" LCD monitor. Fungsi Live View yang memudahkan utk mengambil video. Low noise ISO sensitivity antara 200 sehingga 3200. Fungsi yang lain boleh didapati disini.

Promotion Price: RM3299 
Normal Price: RM3888 


“Aku still belum decide lagi nak beli yang mn satu. Kalau bole LX3 and Nikon pn aku nak..tamak!”

www.tips-fb.com

Ratings and Recommendations by outbrain